Days Gone - Release, gameplay, trailers en alles wat we weten
Update: heel veel nieuwe info.
Days Gone was tijdens de E3 2016 en E3 2017 nog een van Sony's stokpaardjes, maar kreeg de afgelopen editie iets minder aandacht dan verwacht werd. Is dat een teken aan de wand? Of moeten we gewoon geduldig zijn en kunnen we in 2019 wederom een ijzersterke PlayStation 4 exclusive verwachten? Hier lees je alvast alles wat je over de game moet weten.
Inhoud
Wat is Days Gone?
Days Gone is een combinatie van een action-adventure en een survivalhorrorgame die je vanuit een een third-personperspectief speelt. De post-apocalyptische open wereld is gesitueerd in de Pacific Northwest-regio van Noord-Amerika. Het gebied is vernoemd naar de Grote Oceaan omdat een deel daaraan grenst. De omgeving bestaat uit bergen, uitgestrekte bosgebieden en platte vlaktes. De game is sinds 2015 bij Sony's Bend Studio in ontwikkeling en maakt gebruik van de Unreal 4-engine. Mocht die naam je bekend voorkomen, dan is dat omdat Sony Bend Studio voorheen onder andere aan de Syphon Filter-games heeft gewerkt.
Days Gone releasedatum - Wanneer komt het uit?
De Days Gone release is inmiddels bekend. Days Gone lanceert op 22 februari 2019 exclusief op de PlayStation 4.
Days Gone trailers - Hoe ziet het eruit?
Tijdens de E3 2016 is Days Gone voor het eerst getoond. Naast een reveal trailer is ook gelijk gameplay getoond.
Gedurende de E3 2017 zijn er twee nieuwe trailers uitgebracht, waaronder een alternatieve playthrough.
Hoewel Days Gone tijdens de E3 2018 minder aandacht dan voorheen kreeg, is Sony de game zeker niet vergeten. Zo is er een hands-on trailer en een gameplaytrailer uitgebracht, beide met commentaar van de ontwikkelaars.
Days Gone verhaal - Waar gaat het over?
Volgens ontwikkelaar Bend Studio is de game het best te vergelijken met de Uncharted-serie, maar dan in een open wereld. Daarmee bedoelt Bend studio dat Days Gone zich voor zijn verhaal op lineariteit focust. Het hoofdverhaal bestaat uit drie delen die constant in elkaar overlopen. Zo kom je ondere andere door flashbacks te spelen meer te weten over wat Deacon St. John heeft meegemaakt en waar hij voor staat. De relatie met zijn broeder Boozer speelt ook een grote rol. Jouw keuzes beïnvloeden hoe hij over je denkt, wat tot verschillende eindes in de game leidt. Tot slot kom je in aanraking met de restanten van NERO, een organisatie die het virus een halt probeerde toe te roepen.
Het vrij wisselen tussen de personages moet ervoor zorgen dat de game zichzelf niet herhaalt. Daarnaast leunt Days Gone zwaar op cutscenes om een meer geregisseerd verhaal te vertellen dan je van openwereldgames gewend bent. Zo geven meerdere bronnen aan dat Days Gone de nodige uren aan cutscenes bevat. De invloeden op het verhaal zijn daarnaast onmiskenbaar. Met zijn identiteit als stoere motorrijder en zijn broederschap met Boozer lijkt Deacon wel weggelopen uit de serie Sons of Anarchy. De grimmige toon en postapocalyptische sfeer zijn duidelijk beïnvloed door The Walking Dead en The Last of Us, maar volgens regisseur John Garvin lijkt de game verder totaal niet op de survivalhorror van ontwikkelaar Naughty Dog.
Days Gone gameplay - Hoe speelt het?
Days Gone speelt volgens Bend Studio als een echte survivalhorrorgame. Typische acties uit openwereldgames zoals de Far Cry-serie zijn achterwege gelaten. Alle activiteiten die je kunt ondernemen sluiten naadloos aan bij de serieuze toon van de wereld en hebben een realistische insteek. Zo werk je dan ook geen standaardlijstjes af, maar win je bijvoorbeeld het vertrouwen van mensen door hen eten te geven en hen tegen struikrovers te beschermen. Pas als je het vertrouwen gewonnen hebt, krijg je toegang tot nieuwe hulpmiddelen. Je moet zelf ook jagen om te kunnen eten en op zoek gaan naar voorraden in verlaten auto's en gebouwen. Daarnaast speelt craften een grote rol in Days Gone.
Die survivalhorrorinsteek merk je ook aan de vaste moeilijkheidsgraad die voor een flinke uitdaging zorgt. Freakers zijn een constant gevaar en komen in groten getale op het geluid van onder andere vuurwapens af. Vluchten is vaak een slimmere optie dan blijven vechten. Zelfs op je motor ben je niet helemaal veilig. Menselijke tegenstanders proberen je in hinderlagen te lokken en als je even niet oplet, springt er een Freaker bij je achterop. Het is zelfs mogelijk om op een horde Freakers te stuiten die vervolgens massaal achter je aankomt. Die aanhoudende dreiging zorgt ervoor dat je je nergens veilig voelt. De game heeft als tagline 'de wereld komt je achterna' en daar lijkt tot dusver geen woord van gelogen.
Days Gone motor - Welk vervoersmiddel heb je?
De eerder genoemde motor speelt overigens een belangrijke rol. Er zijn namelijk geen andere voertuigen in de open wereld die je kunt gebruiken, dus je motor is je enige vervoersmiddel. Je moet ook goed opletten waar je je motor achterlaat, want er is geen magische knop die hem weer tevoorschijn tovert. Dat brengt tactische keuzes met zich mee. Nader een vijandelijk kamp te dicht en ze horen je motor; zet hem te ver weg en je kunt minder snel ontsnappen.
De motor heeft een eigen gezondheidsmeter. Indien je te veel schade oploopt, moet de motor hersteld worden. Onderdelen en een monteur zijn moeilijk te vinden, dus loont het om zuinig te zijn op je tweewieler. Daarnaast moet je regelmatig nieuwe benzine zoeken. Heb je eindelijk een monteur gevonden, dan kun je je motor naar wens uitbouwen. Volgens Bend Studio kun je de motor uitvoerig upgraden en doet die progressie niet onder voor dat van Deacon St. John.
Days Gone hordes en vijanden - Wat staat je te wachten?
Inmiddels zijn ook de verschillende vijanden in Days Gone onthuld. Je krijgt onder andere te maken met Freakers, Newts, Marauders en Rippers. De studio houdt echter ook nog wat verrassingen achter de hand. Bij Freakers denk je meteen aan zombies, maar in Days Gone zijn het geïnfecteerde mensen die nog steeds eten, drinken en slaap nodig hebben. Overdag slapen ze en kom je hen minder vaak tegen, maar 's nachts zoeken ze naar voedsel. Freakers eten alles en hebben het niet specifiek op jou gemunt. Geluid trekt hen aan en door tactisch te spelen kun je hen tegen je vijanden gebruiken. Het is echter ook mogelijk om hen geluidloos uit te schakelen. Daarbij kun je gebruikmaken van een speciale visiemodus om de omgeving beter te scannen, vergelijkbaar met de Detective-modus uit de Batman: Arkham-reeks.
Newts zijn geïnfecteerde kinderen die snel op hun handen en voeten rondkruipen. Ze verstoppen zich en vallen altijd onverwachts aan en komen daardoor op de meest ongelegen momenten tevoorschijn. Verder heb je geïnfecteerde wolven genaamd Runners die hun naam eer aan doen en met gemak je motor weten bij te houden. De beer uit de Days Gone E3 2017-demo staat overigens bekend als een Rager en fungeert als lopende tank. Je hebt echter ook met menselijke tegenstanders te maken. Marauders zijn struikrovers die je in hinderlagen proberen te lokken en hun eigen kampen in de wereld hebben. Er is ook een menselijke factie - genaamd Rippers - die zichzelf verminkt en de Freakers aanbidt. Komt het tot een confrontatie, dan heb je hakbijlen, molotovcocktails, pistolen, machinegeweren of zelfs berenvallen tot je beschikking.
De zwervende hordes Freakers kun je overal in Days Gone tegenkomen en iedere horde heeft een andere grootte. Dat komt doordat een horde Freakers ook moet eten en drinken en daarom naar plekken in de open wereld migreert waar dat voorhanden is. In het begin van de game is vluchten je enige optie, maar naarmate je progressie maakt, kun je een horde ook volledig uitroeien. Een kleine horde bestaat al snel uit driehonderd Freakers, dus er komt heel wat bij kijken. Je moet constant improviseren en vooral goed de omgeving gebruiken om te slagen. Denk daarbij aan het benutten van valstrikken en schieten op exploderende tonnen.
Daarnaast dien je zogenoemde Freaker Nests te vernietigen. Die vind je op donkere plekken zoals verlaten gebouwen en tunnels. Je moet de nesten in brand zetten, maar dat alarmeert alle slapende Freakers waardoor er een flinke uitdaging op je wacht. Heb je de nesten eenmaal uitgebrand, dan is het gebied niet langer geïnfecteerd en kun je daar nu ook fast travel gebruiken. Verder zijn er minder Freakers in het gebied aanwezig waardoor je tijdens je zoektochten weinig wordt lastiggevallen.
Days Gone PS4 Pro - Wordt 4K ondersteund?
Days Gone komt exclusief voor de PlayStation 4 en PlayStation 4 Pro uit. Sony heeft al aangekondigd dat Days Gone de PlayStation 4 Pro volledig ondersteunt. Dat vertaalt zich ongetwijfeld in de optie om HDR te gebruiken en een mogelijke resolutie van 4K voor wie een UHD-televisie bezit, maar het is niet bekend of er nog bijkomende voordelen zijn voor Pro-gebruikers.