Skip to main content

Aanklacht tegen Sony om Other OS

Rechtzaak bereikt nieuw hoogtepunt

De goed geïnformeerde gamer zal vast nog weten dat Sony's PlayStation 3 ooit in staat was om ook met het besturingssysteem Linux te werken. Deze unieke feature haalde in de periode na de launch van de console heel wat gamers over de streep om voor de PS3 te kiezen en niet voor concurrent Xbox. Toen Sony in april vorig jaar besliste de functie met een software update te verwijderen, was de verontwaardiging bij sommigen dan ook groot.

Enkele ondernemende gamers argumenteerden daarop dat Sony niet meer leverde wat het bedrijf bij verkoop van de console had beloofd en daagden de elektronicagigant in april vorig jaar voor de (Amerikaanse) rechter. Tot nog toe won Sony alle rechtzaken van ontevreden klanten met het argument dat de functie een veiligheidslek was in de console.

Helaas voor Sony gaan een grote groep gamers hier niet mee akkoord. Ze verenigden zich onder één vlag en begonnen een zogenaamde Class Action Lawsuit. Hoewel bijna al hun oorspronkelijke klachten verworpen werden door de rechter, kwamen ze onlangs met nieuwe argumenten. Volgens hen zijn de 'security concerns' van Sony een drogreden die enkel dient om legaal in orde te zijn. In werkelijkheid zou Sony het te duur hebben gevonden om de functie te blijven ondersteunen, iets wat ook kort op hun site stond te lezen. Bovendien, zo leest de klacht, zou de Other OS functie wél veilig zijn, gezien het om technische redenen onmogelijk is om tegelijk Linux te draaien en te gamen. Linux kan dus niet gebruikt worden om de normale beveiliging van de PS3 tegen illegale games te omzeilen.

Hoe deze zaak verder gaat valt nog af te wachten. De Class Action, die overigens gamers over heel de VS vertegenwoordigt, heeft zonder meer sterke argumenten op tafel. Of het genoeg is om te winnen van de batterij advocaten van Sony valt evenwel af te wachten. De aanklagers vragen minstens een gedeeltelijke terugbetaling van Sony, iets wat het bedrijf liever niet zou doen voor zo'n grote groep gamers. Bovendien zou Sony met zo'n precedent waarschijnlijk ook in Europa gedwongen kunnen worden tot een terugbetaling.

"Sony's actions are like a car manufacturer telling a buyer that it is going to remove the engine because it does not want to service the part anymore and then telling the consumer, 'tough luck, we are not going to give you a refund'", zo verwoordde een van de aanklagers de essentie van de ontevredenheid.

Lees ook dit