Animal Crossing: City Folk
Animal Crossing nu echt online. Soort van.
Het spelaanbod voor de GameCube bestond uit vele pieken, maar ook gigantische dalen. Vooral in de laatste levensfase van de console wisten de games nauwelijks meer te overtuigen. Toch stond Nintendo als ontwikkelaar weer met kop en schouders boven de third party-ontwikkelaars uit met titels als Metroid Prime en The Legend of Zelda: The Wind Waker. Het bedrijf had bracht echter ook nog enkele zeer positief verrassende nieuwe titels uit zoals Pikmin en Animal Crossing. Voor de nieuwe Pikmin wachten we nog steeds op een aankondiging, maar gelukkig komt er dit jaar wel een nieuwe Animal Crossing voor de Wii uit, genaamd City Folk.
Online gaming was in de tijd van de GameCube nog niet alledaags. Later werd de console uitgebreid met een netwerk-adapter, maar spellen als Super Smash Bros. Melee moesten desondanks gewoon met meerdere spelers thuis op de bank gespeeld worden, wat dan weer wel de ultieme Super Smash Bros. ervaring geeft. Met Animal Crossing heeft Nintendo gepoogd om de sfeer van een online game na te bootsen in een singleplayer game.
Men kwam als nieuweling in een klein, schattig dorpje aan dat bewoond werd door allerlei diertjes. Omdat je geen duidelijk doel hebt in het spel, kun je het ook nooit uitspelen. Er zitten dus nog altijd spelers verstopt in een dorpje op hun GameCube dat ze dagelijks bijhouden. Je moet gewoon leven, en daarmee bedoelt Animal Crossing dat je boodschapjes doet, je huisje inricht, gaat vissen, fruit verzamelt en verkoopt, en brieven stuurt naar je dorpsbewoners. Je krijgt cadeautjes als je jarig bent, en tijdens Oud en Nieuw is er een groot spektakel. Noem het een soort alternatief virtueel sociaal leven.
Het ‘multiplayer’ gedeelte werd gesimuleerd door middel van codes die je naar elkaar kon sturen om berichten en voorwerpen te delen. Tevens konden vier spelers in één dorpje op één GameCube een huisje bijhouden, maar je kon niet tegelijk spelen. Zo was het elke keer weer afwachten wat de overige drie spelers hadden aangericht.
De Wii heeft, hoewel verre van perfect, wel de mogelijkheden om online te gaan. Daar maakt City Folk dan ook graag gebruik van. Toch is Animal Crossing: City Folk in essentie nog steeds hetzelfde als het spel op de GameCube. Je hebt je eigen dorp, met daar je eigen leventje. Niemand die je lastig hoeft te vallen. Nieuw is dat je nu via de bus naar de stad kunt gaan om nieuwe spulletjes te kopen en het uiterlijk van je personage te veranderen bijvoorbeeld in dat van je Mii. Qua interactie met ander spelers kun je een huis te koop zetten en je kunt zien hoe andere spelers hun leven leiden in hun eigen dorpjes. Voor beide opties kun je helaas alleen gebruik maken van friend codes, dus er is geen interactie mogelijk met onbekende spelers. Wel zul je in City Folk eindelijk nieuwe content kunnen downloaden, zoals meubels voor je huisje.
City Folk wordt dus geen MMO-game waarbij je iedereen ziet lopen, maar je kunt met je vrienden praten door berichtjes te sturen naar hun dorp, het Wii Message Board, of de mobiele telefoon of PC van het spelpersonage. City Folk is tevens het eerste spel dat gebruik gaat maken van WiiSpeak, een microfoontje dat je bovenop de sensor bar klikt. Je kunt maximaal drie vrienden tegelijk in je dorpje uitnodigen en met ze praten.
Diegene die Animal Crossing al voor de GameCube of DS hebben kunnen hun geliefde personage gewoon overzetten naar City Folk. Zo gaat er niets verloren, en kun je het personage verwelkomen met allerlei nieuwe opties. Toch lijkt Animal Crossing: City Folk wel heel erg op de GameCube- en DS-versie, met alle oude opties nog altijd aanwezig. Deze keer kunnen de dieren in je dorpje echter verhuizen naar andere dorpjes en daar hun verhalen over jou vertellen. Dus als jij je tijd investeert in je relaties, dan zal je naam bekend worden bij je vrienden. Animal Crossing gaat nu dus echt online, maar niet op de manier dat velen gehoopt hadden.