AOC Q27G4X review- Vinkt de meeste gamerbegeertes af
Voor een zacht prijsje.
Naast enkele onhandige ontwerpkeuzes is de AOC Q27G4X indrukwekkend snel, voor een redelijke prijs.
Voor de AOC Q27G4X review wijzigt Joël instellingen met een zaklamp.
Een van de grootste voordelen van voortdurende technologische vooruitgang is dat het topsegment van weleer aanzienlijk betaalbaarder wordt. Zo ook de AOC Q27G4X. Deze monitor heeft qua paneel in feite alles wat je van een QHD IPS-monitor verlangt, met slechts enkele onhandige ontwerpkeuzes. De missie van AOC om ‘je potentieel te benutten’ is dan ook een haalbare optie. Voor gevarieerd gebruik is deze monitor een schot in de roos, zowel voor casual als competitieve spelers.
Bij de AOC Q27G4X springen meteen de ‘bezelloze’ randen en het minimalistische ontwerp in het oog. Niets aan deze monitor schreeuwt ‘GAMER’. De matzwarte plastic afwerking langs de randen en aan de voet maken de look af. De monitor past zelfs naadloos in menig kantooromgeving. De ingebouwde kabelgoot in de stang is wel een misser. Je bent vergeven als je eerst denkt dat je deze scheef op de voet hebt gedraaid. De kabelgoot zit namelijk schuin in de stang. En aangezien de AC- en DP-aansluitingen ver uit elkaar zitten, worden je kabels nauwelijks verborgen. Een kleine misser dus op een anderzijds strak ontworpen monitor.
De QHD (1440p)-resolutie op een 27 inch scherm is een verademing, zeker als je FHD (1080p) gewend bent. Mocht je nog twijfels hebben over deze verhoging in schermformaat en resolutie: QHD en 27 inch is de absolute ‘sweet spot’ voor pc-gamers. De meeste pc’s kunnen immers - zeker met upscalers als recente norm - degelijk 1440p weergeven . Voorts geeft je ‘standaard’ 1920x1080-resolutie op een 24 inch een pixeldichtheid van 93, terwijl je met een 2560x1440-resolutie op 27 inch op 109 pixeldichtheid zit. Die sprong in pixeldichtheid en bijgevolg beeldscherpte merk je meteen. Elke game ziet er aanzienlijk scherper uit, waardoor je game-ervaring met compleet nieuwe details verrijkt wordt.
De monitor heeft een hele reeks aan instellingen.Afhankelijk van de methode die je kiest, is die instellingen aanpassen echter een hels karwei. Zo vind je een rij ouderwetse drukknoppen onder de monitor. Druk je een in, dan verschijnt in beeld een vakje met onderaan de functies van de drukknoppen. Dit rijtje is echter totaal niet uitgelijnd met de knoppen eronder, waardoor je geregeld op de verkeerde knop drukt. De onderrand van de monitor toont de functies wel, zij het subtiel - zo subtiel zelfs dat je in het donker het beste de monitor instelt met een zaklamp in je andere hand. De AOC G-Menu-software is dan ook je beste keuze voor het instellen en werkt naar behoren. Toch blijft het ontwerp van de knoppen onbenullig.
Met G-Menu (of de zaklamp) heb je veel in te stellen. De monitor heeft namelijk 10bit-kleurdiepte, wat garant staat voor 1 miljard kleuren. Die kleuren pas je vervolgens aan met een keuze voor ‘panel native’ of de SRGB-modus. De verdere lijst aan instellingen is op z'n minst extensief. Naast de ‘usual suspects’ zoals contrast en helderheid vind je namelijk talloze opties. Je stelt bijvoorbeeld de hoeveelheid kleur via een slider in, kiest een van de vele gameprofielen en hebt opties voor lage inputlag. Verder heb je ‘overdrive’-modi (medium werkt perfect zonder merkbare ‘overshoot’), adaptive sync en pas je via twee aparte instellingen de schaduwen in beeld aan. Ook is er een aparte slider voor Motion Blur Reduction, die erin slaagt om motion blur aan te pakken maar wel ten koste van de helderheid. De monitor barst dan ook uit de voegen van de talloze opties, waarvan het gros goed werkt.
Verder is de game-ervaring uitmuntend. Het ‘fast IPS’-paneel toont mooie beelden met volle kleuren, maar komt pas echt tot zijn recht tijdens snelle acties. Daar schittert de 180Hz-verversingssnelheid in combinatie met de 1ms-pixelreactietijd. Zelfs tijdens de meest hectische schietpartijtjes zie je daardoor je tegenstanders strak uitgelijnd in beeld. De AOC Q27G4X is dan ook zeer geschikt voor gevarieerd gebruik. Ten eerste maakt de hoge SRGB-dekking van het IPS-paneel het geschikt voor grafisch werk in deze kleurruimte. Ten tweede zijn de volle kleuren, goede ‘motion performance’ en VRR-implementatie een echte treffer voor zowel casual als competitieve spelers.
Voor 260 euro is deze monitor qua specificaties zeer zacht geprijsd. Het is door het ‘bezelloze’ ontwerp een strak ogende monitor die gemakkelijk in je pc-kamer opgaat. Je moet even door een zure appel aan onbenullige ontwerpkeuzes heen bijten, maar dan wacht je een monitor boordevol moderne functies. De monitor toont snelle bewegingen uitstekend, maar is ook zeer geschikt voor elke andere vorm van gebruik. De AOC Q27G4X overstijgt kortom zijn prijsklasse.