Assassin's Creed Odyssey is een Griekse tragedie met een moderne twist
Assassin's Greek.
Let op! Dit artikel bevat spoilers als je Assassin's Creed Origins nog niet gespeeld hebt.
Het leven kent drie zekerheden: de dood, belastingen en de nieuwste Assassin's Creed-game die vlak voor de E3 lekt. Inmiddels is bekend dat Assassin's Creed Odyssey de nieuwste telg in de langlopende reeks is. Om de liefhebbers alvast te kietelen, heeft Ubisoft een korte teaser op Twitter geplaatst. Wat kun je echter over een filmpje van een luttele vijf seconden kwijt? Meer dan genoeg, zo blijkt uit een verhitte discussie die al snel op de redactie ontstond. Hier een leap of faith in wat de nieuwe Assassin's Creed ons gaat brengen.
Iedereen die de film 300 gezien heeft, wordt door de teaser getriggerd. Het is namelijk een knipoog naar een van de meest iconische scènes in Zack Snyders werk. In de film lapt de Spartaanse leider Leonidas de diplomatieke voorschriften aan zijn sandaal. Inleidend met de legendarische woorden 'This is Sparta!' trapt hij namelijk een Perzische afgezant de afgrond in. Hij is eerder bereid om te sterven op de grond waar hij is grootgebracht dan die aan een buitenlandse grootmacht af te staan. Over toewijding gesproken.
In de korte maar krachtige teaservideo van Assassins Creed Odyssey vallen een aantal zaken op. Dat een soldaat een andere soldaat de afgrond intrapt, staat buiten kijf. Wanneer je echter goed kijkt, zijn beide soldaten van verschillende komaf. De ongelukkige van de twee draagt een blauwe mantel, zilveren harnas en helm met overdwarse kuif. Dat is kenmerkend voor een centurion: een hoge rang in het Romeinse leger. Kortom, het lijkt erop dat we met een Romein te maken hebben.
De andere persoon is echter geen Romeinse soldaat, maar een Griekse. Het grote verschil met zijn tegenhanger is namelijk dat hij een Korinthische helm draagt. Dat is een helm die grote delen van het gezicht bedekt en vooral door Spartaanse krijgers gedragen werd. Vergezocht? Kijk dan nog maar eens goed naar het logo van de game. Inderdaad: een Korinthische helm. Daarnaast verraadt de plaats delict een bergachtig landschap grenzend aan de zee in een mediterraan klimaat. Geen onbekend panorama voor wie de Griekse kust bezocht heeft.
De teaser lijkt dus geruchten over een Assassin's Creed in de Griekse oudheid te bevestigen. Enkele maanden geleden werd in de wandelgangen al over deze setting gesproken. Volgens freelance gamejournalist Liam Robertson was het oude Griekenland al in Assassin's Creed Origins verwerkt, maar werd tijdens de ontwikkeling de aandacht volledig op Egypte gelegd. Dat sluit naadloos aan bij andere geruchten dat Origins het eerste deel van een Assassin's Creed-trilogie in de klassieke oudheid zou zijn. Na Egypte en Griekenland is dus het Romeinse Rijk aan de beurt. Zo zie je maar weer: er leiden meerdere wegen naar Rome.
Maar hoe zit het dan met de Romeinen? Vanaf ongeveer 150 voor Christus veroverde het Romeinse Rijk in de loop der jaren steeds meer van het huidige Griekenland. Hoewel de Griekse invloeden op de Romeinse cultuur groot waren, hadden de Grieken wel een minderwaardige rol. Wel de lusten maar niet de lasten, zo ondervonden de Romeinen. Met dat in het achterhoofd is de 300-referentie waarbij een Griekse ondergeschikte in dit geval een Romeinse overheerser een enkeltje afgrond gunt zo gek nog niet.
Die Grieks-Romeinse spanningen lijken dan ook een interessant vertrekpunt voor het verhaal in Assassin's Creed Odyssey. In Origins leggen Bayek en Aya (later Amunet) het fundament voor de Assassin Brotherhood, maar zoals gebruikelijk in de geschiedenis gaat dat gepaard met bloedvergieten. In dit geval moest niemand minder dan Julius Caesar het onderspit delven, die volgens zijn rechterhand Lucius Septimius zelfs de Father of Understanding was. De Order of the Ancients - de verre voorloper van de Tempeliers - heeft duidelijk nog een appeltje met het broederschap te schillen.
Het is echter onduidelijk of het verhaal van Odyssey direct aansluit op de gebeurtenissen van Origins, of juist een sprong in de tijd maakt. In de uitbreiding The Hidden Ones spreken Bayek en Amunet in ieder geval hun zorgen uit over de nieuwe 'stabiliteit' binnen het Romeinse Rijk. Marcus Antonius en Cleopatra kunnen het wel erg goed met elkaar vinden, terwijl Octavianus (later Augustus) als nieuwe leider van de orde - maar bovendien adoptiezoon van de vermoorde Caesar - mogelijk uit op wraak is. Ten slotte kunnen de Romeinse heren ook nog eens elkaars bloed wel drinken, dus je hebt de perfecte basisingrediënten voor een cocktail van intriges en politiek gekonkel.
Waar ligt echter de link met Griekenland? Wanneer je de geschiedenisboeken openslaat, lees je dat Octavianus ten strijde trekt tegen Marcus Antonius en Cleopatra. De beslissende slag tussen beide fracties vindt niet geheel toevallig aan de Griekse kust plaats. De subtitel 'Odyssey' lijkt overigens te refereren naar een van de klassieke werken van de Griekse dichter Homerus. Daarin staan de omzwervingen van koning Odysseus centraal, die na de Trojaanse Oorlog een lange reis vol moeilijkheden (lees: odyssee) naar huis moet maken. Een Assassin die ver van huis een gevaarlijke reis langs de Griekse kust moet maken: het is een plausibele verklaring voor de subtitel van de game.
Ondanks het gebrek aan concrete feiten is er meer dan voldoende stof om over te speculeren. Mede dankzij geruchten en het omvangrijke verhaal van de voorgaande game lijkt het klassieke Griekenland als strijdtoneel van de Assassin Brotherhood en Order of the Ancients gegarandeerd. Tijdens zijn livestream op de E3 2018 doet Ubisoft in ieder geval meer uit de doeken. Tot die tijd kunnen we nog eens de Odyssee doornemen en dagdromen om die avonturen ook in een game mee te maken.
Wil je meer weten? Hier lees je over de Assassin's Creed Odyssey release, trailers, gameplay en alles wat we weten.