Beste gaming headset 2024 voor PS5, Xbox Series X/S, pc en Switch
De beste bedrade en draadloze hoofdtelefoons in 2024.
Wat is de beste gaming headset in 2024 voor PS5, PS4, pc, Xbox Series X/S en Switch? Een goede gaming headset kan je gameprestaties flink verbeteren. In competitieve games zoals Counter-Strike: Global Offensive, Call of Duty Warzone, PUBG en Rainbow Six Siege maakt audio het verschil tussen leven en dood. Dat geldt ook voor je woonsituatie, want je huisgenoten kunnen ongetwijfeld je bloed drinken als je zonder headset speelt. Bovendien kan het je ervaring immersiever maken als je een intense singleplayergames met een goede headset speelt.
Daarom hebben we deze lijst met de beste gaming headset 2024 modellen opgesteld. Bovendien hebben we rekening gehouden met je beschikbare budget, en of de headset bedraad of draadloos (wireless) is. Ook vermelden we steeds duidelijk of de headset in kwestie bruikbaar is op de PlayStation 5 of 4, Xbox Series X en S of One, Switch, pc, mobile, of zelfs op allemaal.
Voor elk gebruik en elk systeem valt er wel een goede gaming headset te vinden die stukken beter zijn dan de ingebouwde speakers van je tv of monitor. We bespreken zowel open als gesloten headsets: die eerste heeft een bredere soundscape die helpt bij het lokaliseren van tegenstanders, terwijl die laatste aangenamer is voor je huisgenoten of medependelaars.
In onze lijst komt comfort op de eerste plaats, want een headset die niet comfortabel is draag je niet veel - al is hij nog zo goed. Geluidskwaliteit staat uiteraard ook bovenaan de lijst, want je wilt elke voetstap zo duidelijk mogelijk horen en volledig in je game kunnen opgaan. Communicatie met je teamgenoten is ook belangrijk, dus een goede ingebouwde microfoon die je stem oppikt in plaats van achtergrondgeruis is ook essentieel.
Beste gaming headset in 2024
Wil je een gaming headset kopen, maar ben je niet zeker waar je op moet letten of wat bepaalde termen betekenen? Geen zorgen! Wij leggen je alles zo kort en duidelijk mogelijk uit.
Nu je weet waar op te letten en wat alles betekent, vind je hier onze volledige lijst met de beste gaming headsets in 2024:
- SteelSeries Arctis Nova Pro Wireless - beste gaming headset
- SteelSeries Arctis 7X en 7P - beste draadloze (wireless) gaming headset
- Razer Blackshark V2 - beste gaming headset met draad
- HyperX Cloud - beste waar voor je geld gaming headset
- Roccat Elo X Stereo en Corsair HS35 - beste goedkope gaming headset
- SteelSeries Arctis Pro + GameDAC - beste premium gaming headset met draad
- EPOS Sennheiser GSP 370 - beste premium draadloze (wireless) gaming headset
- Turtle Beach Stealth 700 Gen 2 Max - beste Xbox Series X en S headset
- SteelSeries Arctis 9 - beste PS5 headset
- SteelSeries Arctis 1 Wireless - beste Switch headset
- EPOS H6PRO Open gaming headset - Beste open gaming headset
- Nuraphone - noise cancelling gaming headset
- EPOS H3PRO Hybrid - beste gaming headset met uitgebreide connectiviteit
- JBL Quantum One - beste surround sound gaming headset
Beste gaming headset: SteelSeries Arctis Nova Pro Wireless
De SteelSeries Arctis Nova Pro Wireless is de nieuwe kampioen onder de gaming headsets. Je kunt deze headset zowel met als zonder draad kopen. Beide modellen bieden onvoorstelbaar gedetailleerde audio en uitstekend draagcomfort. Ze hebben elk twee USB inputs, zodat je snel tussen twee bronnen kunt wisselen (bv. tussen een console en pc). Bijzonder interessant voor multitaskers zoals 'content creators'.
De hoofdband komt deze keer trouwens in drie verschillende posities, zodat je de exact juiste grootte kunt kiezen voor jouw comfort. Bovendien is het materiaal zodanig goed dat je passieve 'noise cancellation' hebt. Dit is dan ook een ideale headset om ook te dragen in het openbaar.
Als je budget hebt voor het draadloze model, dan is dat onze absolute aanrader. Je krijgt gelijktijdige Bluetooth en actieve 'noise cancellation' voor een ware premiumervaring. Je kunt de 2.4GHz en Bluetooth verbinden trouwens onafhankelijk bedienen - en elk heeft een afzonderlijke batterij. Zo kun je dus de ene functie laten opladen terwijl je de andere gebruikt. Gebruik je de microfoon op pc, dan kun je tot slot rekenen op de AI technologie van SteelSeries om een zeer heldere klank te bekomen.
Dit is een heel dure headset - maar als je alle features kunt gebruiken, dan is dit gewoonweg de beste gaming headset die momenteel op de markt verkrijgbaar is.
Hier kun je de SteelSeries Arctis Nova Pro Wireless kopen op Bol.com
Beste draadloze gaming headset: SteelSeries Arctis 7X en 7P
De Arctis 7X and Arctis 7P zijn de beste gaming headset modellen die je op dit moment kunt kopen, met comfortabel design, uitstekende duurzaamheid en fantastische geluidskwaliteit. Deze nieuwe modellen zijn nog beter dan de Arctis 7 uit 2019: de batterij gaat maar liefst 24 uur mee, de headsets zijn bruikbaar op de next-genconsoles en bovendien hebben ze bijbehorende looks per console. De 7P is wit en blauw voor PlayStation, de 7X is zwart en groen voor Xbox.
Het draagcomfort van deze headset is uitstekend vanwege de superieure materialen. Elke oorschelp heeft bovendien toetsen om het algemene volume te wijzigen. De 7X heeft nog een coole functie waarbij je de audiomix tussen gamegeluiden en chat kunt aanpassen via een knop op de oorschelp, maar de 7P ondersteunt dit niet en gebruikt dit knopje in de plaats voor sidetone. De headset heeft zowel goeie bassen als treble en mids, en de microfoon klinkt enorm helder.
Je verbindt de headset via een 2.4GHz draadloze verbinding met zeer lage latency (zie onderaan dit artikel uitleg over alle headset technische termen) naar een USB-C-dongle, die je dan in je next-genconsoles, pc of Switch en Android-smartphones plugt. Dit omvat wel enkel apparaten met een volle USB-A-poort, gezien een USB-C- naar USB-A-adapter in de doos zit. Je kunt ook een 3.5mm-kabel gebruiken om op die manier bijvoorbeeld naar muziek te luisteren. Een minpunt is wel dat opladen via USB-C niet ondersteund wordt, zodat je een ouderwetse Micro USB-kabel moet blijven gebruiken.
Zoals gezegd zijn de X en P respectievelijk voor Xbox en PlayStation bedoeld, maar we raden je toch aan om eerder voor de 7X te gaan. Die is namelijk compatibel op beide consoles zonder meerprijs en heeft de extra mixknop op de oorschelp, zoals vermeld. Het enige kleine minpunt is dat de USB-C-dongle van de X ietsje groter is.
Hier kun je de SteelSeries Arctis 7 kopen op Bol.com
Als je de Arctis 7 te duur vindt of als onze commerciële partners deze gaming headset niet meer op voorraad hebben, dan kunnen we je nog steeds het vorige model aanraden: de SteelSeries Arctis 5. Dit blijft een fantastische headset, die eveneens geweldige audio, een degelijke batterijduur en prima draagcomfort biedt. De Arctis 7 doet alles gewoon een tikje beter, maar dat doet er niet aan af dat je met de Arctis 5 nog steeds een bijzonder goeie headset in huis haalt.
Hier kun je de SteelSeries Arctis 5 gaming headset kopen op Bol.com
Een waardig alternatief is de Corsair Void RGB Elite Wireless. Deze headset is ook enorm comfortabel en sterk gebouwd dankzij metalen onderdelen. Qua audiokwaliteit kun je goeie bas- en middentonen verwachten, met uitstekende hoge tonen en een brede soundstage. Waarom de Void Elite toch moet onderdoen voor de Arctis 7-reeks? Door het nogal zware design is de headsset niet ideaal om overal mee te dragen. Ook isoleert deze headset geluid van buitenaf minder goed dan de Arctis 7 en is de microfoon van iets mindere kwaliteit. Uiteindelijk blijft het echter een sterke headset en een zeer goed alternatief voor de Arctis 7-reeks.
Hier kun je de Corsair Void RGB Elite Wireless kopen op Bol.com
Beste bedrade gaming headset: Razer Blackshark V2
De Razer Blackshark V2 is de beste gaming headset met draad die we hebben getest. Zowel voor gaming als muziek is deze headset een plezier om te gebruiken, met een breed geluid en zeer accurate effecten gebaseerd op de nieuwe 50mm-drivers van Razer. Dit is een stereoheadset, wat we je kunnen aanraden voor competitief te spelen, maar er is ook een '7.1 surround sound mode' met "THX Spatial Audio" voor wie zich echt volledig wil onderdompelen in een game. De microfoon is ook degelijk, maar als je wilt streamen valt het toch aan te raden om iets te zoeken met een nog betere geluidskwaliteit.
Het design van deze headset is ook subliem. De oren zijn zodanig goed bedekt dat achtergrondlawaai volledig wordt uitgesloten. De oorschelpen bestaan uit memory foam die zorgen voor een geweldig draagcomfort en het zeer geringe gewicht van deze headset - amper 262 gram - zorgt al helemaal dat je deze headset uren aan een stuk kunt dragen. De linker oorschelp heeft een volumeknop en de microfoon kan ook verwijderd worden. Razer is goed in volwassen design zoals de review van de Razer Blade Pro-gaminglaptop ook al aantoonde en deze headset volgt eveneens die designfilosifie. Er is geen RGB-belichting - wat wij persoonlijk een goeie zaak vinden - en enkele de twee groene kabels en het mooie Razer-logo verraden dat dit een gamingheadset is.
Qua verbinding heb je drie opties: dual 3.5mm (voor pc), een single 3.5mm (voor pc, mobiele apparaten, Switch, PS4 en Xbox One) en USB-A (voor PS4 en pc). Je kunt deze headset dus erg veelzijdig gebruiken. USB wordt geleverd via een dongle die 7.1 simuleert, en ook settings voor je microfoon toevoegt (zoals een noise gate en side tone) en compatibel is met de Razer Synapse-software. Interesseren die snufjes je niet, overweeg dan de Blackshark V2 X, die de geluidskaart achterwege laat om een scherpere prijs aan te bieden.
Hier kun je de De Razer Blackshark V2 X kopen op Bol.com
Onze vorige topper was de Logitech G Pro X en ook nu blijft dit een geweldig apparaat. Ten eerste klinkt deze headset geweldig, met een brede soundstage en goede imaging dankzij de goed getunede 50mm-drivers. We raden aan om het bij stereogeluid te houden voor competitief gamen maar gesimuleerd 7.1 surround sound is ook beschikbaar als je meer betrokken wilt worden in de game (besef wel dat het geluid minder realistisch zal zijn). De microfoon van de G Pro X is een van de allerbesten die we ooit getest hebben.
Het design van de Logitech G Pro X verdient complimenten. De schelpen sluiten goed aan op je hoofd zodat ze storend omgevingsgeluid goed blokkeren; altijd handig als je de laatste overlevende bent in Counter-Strike of snel werk gedaan moet krijgen in de universiteitskantine. De (fake) leren oorschelpen blijven dankzij de memory foam en het lichte gewicht van de headset urenlang comfortabel op je hoofd zitten. Je kunt de leren oorschelpen ook vervangen door een paar velours oorschelpen die mee in de doos komen. Deze zijn iets zachter en doen het geluid een tikje anders klinken. Uiteindelijk is het een kwestie van persoonlijke voorkeur. Qua aansluitingen zit je ook goed: je opties zijn dual 3.5mm (in en out apart), een eenvoudige 3.5mm (in en out gecombineerd) en USB. Je kunt deze headset dus gebruiken op je smartphone, op je pc en op je consoles, thuis of onderweg.
Als de G Pro X te duur is kun je ook kiezen voor de standaard Logitech G Pro. Deze heeft geen gesimuleerd surround sound en ook geen extra velours oorschelpen waardoor de prijs aanzienlijk lager ligt.
Hier kun je de Logitech G Pro X kopen op Bol.com
Beste gaming headset die waar geeft voor je geld: HyperX Cloud
Ondertussen weten heel wat producenten goede headsets te maken voor relatief weinig geld. De HyperX Cloud-lijn is daar het schoolvoorbeeld van. Deze headsets bieden stevige bouwkwaliteit en een gebalanceerd geluid. Sommige versies van deze lijn hebben ook gesimuleerd 7.1 surround sound, wat een enorme bonus is voor singleplayergames. We hebben wat links geplaatst naar goede HyperX-modellen hieronder, inclusief de Cloud Alpha. Die is wat duurder maar heeft wel een slider waarmee je de bass kunt aanpassen, een USB-dongle met 7.1 surround sound, game en chat mixing en dual chambers drivers die het een waardig alternatief maken als je er het geld voor hebt.
Hier kun je de HyperX Cloud Alpha Pro kopen op Bol.com
Hier kun je de HyperX Cloud II Pro kopen op Bol.com
Beste goedkope gaming headset: Roccat Elo X
De Roccat Elo X is goedkoop maar goed. Via een simpele 3.5mm draad kun je het verbinden met een ruim scala aan apparaten. Deze headset is erg licht en blijft voor lange tijd comfortabel dankzij de oorschelpen van memory foam. Het nadeel van dit lage prijspunt is vooral dat de audiokwaliteit lager ligt dan de meeste andere apparaten op deze lijst, maar dankzij de 50mm drivers is dit nog steeds veel beter dan zo goed als alle tv luidsprekers.
Hier kun je de Roccat Elo X kopen op Bol.com.
Ook nog steeds een aanrader is de Corsair HS35. Je verbindt deze headset met de Xbox One, PS4, Switch, pc en smartphones met een simpele (bedrade) 3.5mm-verbinding en kunt de microfoon loskoppelen. De headset zit ook verbazend comfortabel op je hoofd dankzij de schelpen van memory foam. De geluidsisolatie is ook vrij goed, dus storende geluiden van de buitenwereld bereiken je oren niet en vice versa zullen je medepassagiers op de bus of trein geen kwade blikken naar je werpen. Voor deze prijs kan je natuurlijk niet de allerbeste audiokwaliteit verwachten, maar de 50mm-drivers van de HS35 (hoger dan gemiddeld) zorgen er nog steeds voor dat het geluid beter is dan wat je haalt uit de meeste ingebouwde tv- en monitorspeakers, en zelfs beter dan wat de meeste headsets hebben voor die prijs. Een winnaar voor wie op zijn centen moet letten dus.
Hier kun je de Corsair HS35 kopen op Bol.com
Als je iets meer budget hebt, dan kun je ook de gelijkaardige Corsair HS60 Pro Surround overwegen. Deze bedrade headset zit even comfortabel als de HS35, ondersteunt surround sound en is ook steviger gebouwd dan zijn kleine broertje. Deze headset ziet er ook iets minder 'budget' uit, met mooie gele accenten in de versie die we getest hebben.
Hier kun je de Corsair HS60 Pro kopen op Bol.com
Beste premium bedrade gaming headset: SteelSeries Arctis Pro + GameDAC
De Arctis Pro + GameDAC heeft het beste geluid van eender welke pc- of PS4-gamingheadset op de markt. Dat komt omdat de goed getunede 40mm-headset gepaard wordt met een DAC (digital-to-analogue converter) van hoge kwaliteit. Die DAC vervangt de vaak middelmatige DAC's die ingebouwd zijn in je moederbord of gameconsole. Daardoor kan de Arctis Pro + GameDAC uitstekende geluidskwaliteit laten horen op een heel arsenaal aan apparaten, van standaard gameaudio tot hi-res lossless-muziek. Die zijn bovendien allemaal gemakkelijk te tunen via een ingebouwde grafische equalizer en mixer. Een klein nadeel is wel dat de GameDAC je niet meer toelaat om het volume rechtstreeks op je pc aan te passen. Je moet daarvoor het volumewiel op de GameDAC of je headset gebruiken. Uiteindelijk is dit maar een klein euvel voor een headset die zo'n wonderlijke audiokwaliteit aanbiedt.
Naast de geluidskwaliteit is de Arctis Pro ook gewoon ontzettend comfortabel, met dezelfde stoffen hoofdband die de rest van de Arctis-lijn heeft. De verlengbare microfoon is ook van goede kwaliteit en heeft zelfs een optie om een lampje te doen branden wanneer deze muted is. Zo weet je altijd wanneer je in-game te horen bent en wanneer niet. Als je portemonnee de kostprijs kan dragen en je vindt het niet erg dat je vast hangt aan een draad, dan is de Arctis Pro + GameDAC de beste gamingheadset die we ooit gehoord hebben.
Hier kun je de Arctis Pro + GameDAC kopen op Bol.com
Beste premium draadloze gaming headset: EPOS GSP 370
De EPOS GSP 370 is een bijzonder capabele draadloze gamingheadset, met een stevig design, realistisch geluid en een batterij die tot wel 100 uur meegaat. De sound signature is warm en uitnodigend, met goede geluidsprojectie en een soundstage die breder is dan wat je zou verwachten van een gesloten headset. De microfoon is ook goed, al zouden we een USB- of XLR-microfoon aanraden als je van plan bent om content te maken in plaats van gewoon met je vrienden op Discord te praten.
De GSP 370 is aan de zwaardere kant met 285 gram, maar is voldoende gebalanceerd en comfortabel dat het niet stoort om voor lange periodes te dragen. De verbinding loopt via een 2.4Ghz USB-dongle, zonder optie voor Bluetooth of een 3.5mm-input. Hierdoor kan je de headset enkel gebruiken op een pc of PS4. Voor smartphones is dat niet erg, want de GSP 370 is te groot en zwaar om zomaar overal mee te dragen, maar voor Xbox One-eigenaars is het erg jammer om uit de boot te vallen. De GSP 370 is een goede keuze om te gamen, en dankzij de batterijduur is het gemakkelijk om deze aan te raden.
Hier kun je de EPOS GSP 370 kopen op Bol.com
Hier kun je de EPOS GSP 370 kopen op de EPOS webshop.
De duurdere EPOS Sennheiser GSP 670 is ook de moeite. De batterij gaat hier maar 15 uur mee en het apparaat weegt maar liefst 400 gram, maar de GSP 670 klinkt enorm veel beter en heeft bovendien Bluetooth, waardoor het op meer apparaten aangesloten kan worden. Of dit het prijskaartje goed maakt, is aan jou om te overwegen.
Hier kun je de Sennheiser GSP 670 kopen op Bol.com
Hier kun je de EPOS GSP 670 kopen op de EPOS webshop.
Beste Xbox Series X en S headset: Turtle Beach Stealth 700 Gen 2 Max
Tot nu toe was het moeilijk om gaming headsets te vinden die draadloos verbinding maken met zowel de Xbox consoles als andere apparaten. De Turtle Beach Stealth 700 Gen 2 Max is daar echter een uitzondering op. Deze fantastische headset werkt met een 2.4 GHz dongle die werkt op zo goed als alle gamingplatformen: de Xbox Series X en S, Xbox One, PlayStation 5 en 4, Nintendo Switch, pc en Steam Deck. Bovendien is er ook bluetooth, zodat je mobiele apparaten niet uit de boot vallen. Indrukwekkend!
Deze unieke connectiviteit is al een uniek 'selling point' maar daarnaast is dit een headset die bijzonder goed klinkt. Basfrequenties klinken heerlijk vol, maar je hebt ook de Superhuman Hearing modus van Turtle Beach die ervoor zorgt dat je in games ook subtiele details zoals voetstappen kunt horen. De headset zit ook heel lekker (pas weliswaar op als je een wat groter hoofd hebt, want dan spannen de oorkussen wat) en heeft bovendien een van de beste microfoons op eender welke gaming headset. Dit is een warme aanrader van onze kant!
Hier lees je de volledige Turtle Beach Stealth 700 Gen 2 Max review.
Hier kun je de Turtle Beach Stealth 700 Gen 2 Max kopen op Bol.com
De SteelSeries Arctis 9X is de tweede beste gamingheadset die we al getest hebben voor de Xbox-consoles, met uitstekende audioreproductie, groot draagcomfort dankzij de geweldige SteelSeries-hoofdband en een lange batterijduur van zo'n 20 uur. De kwaliteit van de microfoon is ook goed, met een uitschuifbaar design dat je ook gemakkelijk kunt positioneren. Dankzij de handige besturing voor volume, game/chat-balans en connectiviteit is deze headset een droom om te gebruiken.
De Arctis 9X gebruikt Xbox Wireless (2.4GHz) om zonder dongle met de Xbox Series X en S, alsook Xbox One te verbinden, maar de headset bevat ook bluetooth; erg handig als je op je smartphone naar muziek wilt luisteren of wilt telefoneren tijdens het gamen. De 9X kan ook gebruikt worden met een Windows pc als je een Xbox Wireless Adapter in huis hebt.
Hier kun je de SteelSeries Arctis 9X kopen op Bol.com.
Beste PS5 en PS4 headset: SteelSeries Arctis 9
De Arctis 9 is verwant aan de Arctis 9X die we hierboven al besproken voor Xbox Series X en S. Net als zijn broer heeft ook deze headset een zeer comfortabele hoofdband, een stevig metalen frame, een microfoon die terug te trekken is en zeer goeie oorschelpen die ademen. Het is nog onduidelijk hoe de 3D-audio van de PS5 precies in zijn werk gaat, maar als het een surround sound effect toevoegt aan stereoheadphones zoals Windows Sonic dat doet voor pc en Xbox, dan ondersteunt de Arctis 9 dit ook. Op pc heb je dan toegang tot DTS 'Headphone:X v2.0' surround sound.
De beste audiokwaliteit krijg je door deze headset via 2.4GHz draadloze USB-dongle aan te sluiten op een pc, PS5, PS4 of Switch in docked modus, maar er is ook Bluetooth om te verbinden met smartphones en tablets. Dat is erg handig, gezien deze headset makkelijk mee onderweg te nemen valt. Je kunt trouwens twee bronnen tegelijk aansluiten, zodat je je smartphone voor Discord kunt gebruiken terwijl je ook op PlayStation speelt, bijvoorbeeld. De batterij gaat ongeveer 20 uur mee, al moet je wel opladen via Micro USB in plaats van USB-C.
Hier kun je de SteelSeries Arctis 9 kopen op Bol.com.
Beste Switch headset: SteelSeries Arctis 1 Wireless
De Arctis 1 Wireless is opnieuw een sterke gamingheadset van SteelSeries, een simpelere versie van het gebruikelijke design dat de firma gebruikt, zonder elastische hoofdband maar mét de atletische schuimen oorschelpen. De hoofdband maakt deze headset iets minder comfortabel dan de varianten van SteelSeries, maar het design wordt er wel lichter door waardoor het aangenamer is om deze langere tijd te dragen.
De Arctis 1 Wireless onderscheidt zich via zijn connectiviteit: er is een 2.4GHz draadloze verbinding via een USB-C-dongle die heel discreet onderaan je Nintendo Switch of Android-smartphone zit. Dankzij de dongle heb je geen last van de gebruikelijke onzin die hoort bij Bluetooth verbindingen en ligt de latency ook lager, wat cruciaal is voor gamen of zelfs het kijken van een film. Je kunt de dongle ook op pc's, PS4 en oudere laptops aansluiten dankzij de USB-C- naar USB-A-convertor die bij in de verpakking zit. Daarbovenop heb je ook nog een simpele 3.5mm-kabel om met draad aan te sluiten op zowat alle apparaten.
Over het geluid zijn we iets minder enthousiast. Muziek, films en games klinken prima, helder en verstaanbaar, maar het is niet echt rijk aan detail of bastonen. De microfoon is eveneens meer dan voldoende om met je teamgenoten op Discord te praten, maar is lang niet de beste die we al gebruikt hebben. Maar door de lage kostprijs, het comfort en het gebruiksgemak, is dit geen spelbreker.
Hier kun je de SteelSeries Arctis 1 Wireless kopen op Bol.com
Als je wat meer budget hebt om te spenderen, dan is de beste premium Switch-headset die we getest hebben de ASUS ROG Strix. Deze headset heeft dezelfde essentiële features als de Arctis 1 Wireless, met dezelfde connectiviteit, een lichtgewicht design, maar het onderscheidt zich wel op andere vlakken.
Het belangrijkste is dat de Strix Go stukken comfortabeler is dan de SteelSeries door de uistekende balans tussen design en de gevulde lederen oorschelpen. De audiokwaliteit is ook beter, met 40mm-drivers die een beter basgeluid afleveren en een warmer klankprofiel laten horen. De microfoon heeft ook betere passieve geluidsonderdrukking. De Strix Go is zonder twijfel de betere headset, maar het prijsverschil met de Arctis 1 Wireless is wel aanzienlijk.
Hier kun je de ASUS ROG Strix GO kopen op Bol.com
Beste open gaming headset: EPOS H6PRO Open gaming headset
'Open' gaming headsets zijn nog grotendeels onbekend en onbemind bij het grote publiek. Dat is onterecht, want door een goeie open gaming headset te kopen kun je genieten van superieure klank terwijl je toch niet volledig van de wereld bent afgesloten. De EPOS H6PRO Open is wat dat betreft onze favoriet. Je krijgt hier uitstekend geluid maar kunt tegelijk nog steeds de deurbel horen en dankzij de extra luchtcirculatie kun je urenlang spelen zonder overdreven warmte aan je oren. Het draagcomfort is simpelweg subliem, ook omdat deze headset actief poogt om 'audiomoeheid' tegen te gaan dankzij een gebalanceerde mix die veel aandacht voor de mid-range frequentie heeft.
Hier kun je de EPOS H6PRO Open kopen op de EPOS webshop.
De Astro A40 TR with MixAmp is een zeer goed alternatief. Deze bedrade headsets zijn enorm comfortabel dankzij hun oorschelpen van memory foam en lichte design. Ook zijn deze bijzonder aangenaam voor wie een bril draagt. De standaard audiosettings zijn erg warm, met een nadruk op lage en low-mid tonen, maar als je die wilt veranderen is de Astro Command Center-software erg makkelijk te gebruiken voor een meer neutrale EQ-setting. Je hebt ook de optie om zowel stereo als gesimuleerd 7.1 surround sound te gebruiken. De microfoon is trouwens van goede kwaliteit en kan naar beide kanten van de headset gebracht worden, of zelfs volledig verwijderd worden.
We raden je aan om de versie te kopen waar MixAmp in een bundel zit. Die geeft je namelijk makkelijke toetsen om het volume en de balans tussen game en chat aan te passen, compatibiliteit met de Astro Command Center-software, en zeer eenvoudige verbindingen met pc en Xbox One of PS4, afhankelijk van welke variant je hebt gekocht.
Hier kun je de Astro A40 TR met MixAmp kopen
Beste noise cancelling gaming headset: Nuraphone
Nuraphone is een bizarre headset, maar wel eentje die fenomenaal klinkt. Het gebruikt in-ear drivers voor treble en mids, en over-ear drivers voor de bas. Tot slot is er zowel actieve als passieve noise cancellation. Wanneer je de headset voor het eerst wilt gebruiken, vraagt het je om een app te gebruiken waarmee het een EQ op jouw maat aanmaakt. Het is een speciaal proces, maar volledig de moeite waard. De Nuraphone heeft namelijk een onvoorstelbaar gedetailleerd geluid en een heerlijke bas. Gecombineerd met een geweldig draagcomfort en de beste noise cancelling die we tot nog toe hebben gezien, is dit een uitstekende keuze.
Ook de moeite waard is de aparte Gaming Microphone add-on. Je verbindt deze via een 3.5mm kabel met je pc en de kwaliteit van de microfoon is werkelijk subliem. Dit is simpelweg een van de allerbeste gaming microfoons beschikbaar op de markt.
Je kunt de Nuraphones wireless gaming headset kopen op Bol.com
Beste gaming headset met uitgebreide connectiviteit: EPOS H3PRO Hybrid gaming headset
Als je flexibel wilt wisselen tussen apparaten met een enkele headset, dan is de EPOS H3PRO Hybrid de ideale kandidaat. Deze headset heeft namelijk een enorm scala aan opties voor connectiviteit: er is een low-latency dongle voor pc en PlayStation-consoles, twee Bluetooth-verbindingen die je trouwens tegelijk kunt activeren, en tot slot nog een 3.5mm kabel als je apparaten niet draadloos verbinden. Dat betekent dat je bijzonder creatief kunt zijn en bijvoorbeeld de audio van een game kunt combineren met een Discord-voicesessie via je smartphone. Ook als je werkt is dit erg handig: je kunt luisteren naar je Spotify-playlist zonder een telefoontje te missen. Het uitstekende comfort en de batterijduur van 37 uur lang (met Bluetooth) maken het plaatje af. Werkelijk een ideale headset voor wie veeleisend is voor zijn apparaten.
Hier kun je de EPOS H3PRO Hybrid kopen op de EPOS webshop.
Zoek je naar bijna alle voordelen van de H3PRO Hybrid maar aan een goedkoper prijsplaatje? Dan is de EPOS H3 Hybrid een goeie oplossing. Deze heeft geen twee gelijktijdige Bluetooth-verbindingen noch low-latency dongle, maar je kunt wel een Bluetooth-verbinding en verbinding via 3.5mm kabel combineren. De H3 Hybrid is dus niet zo uitgebreid draadloos als zijn grote broertje, maar je bereikt er in de praktijk wel min of meer hetzelfde mee.
Hier kun je de EPOS H3 Hybrid kopen op de EPOS webshop.
Beste surround sound bij gaming headset: JBL Quantum One
Ben je geïnteresseerd in sterke surround sound en de nieuwste snufjes op vlak van audio, dan is de JBL Quantum One een aanrader. Behalve active noise cancellation, heeft deze headset ook een 'HRTF surround sound'-modus. Deze past zich aan aan de gebruiker gebaseerd op metingen die gebeuren via een speciale in-earmicrofoon tijdens de setup. Wij hadden wat problemen toen we dit eerst uitprobeerden, met zeer luide geluiden die storend werkten. Uiteindelijk slaagden we er toch in om de modus te activeren, maar het klonk niet veel beter dan de standaardsetting.
De andere surroundmodus werken veel beter, en we kunnen je aanraden om de head-trackingfeature zeker eens te proberen. Qua audiokwaliteit is dit ook een sterk apparaat, hoewel het zware gewicht het wel moeilijk maakt om in lange sessies te gamen.
Hier kun je de JBL Quantum One kopen op Bol.com
Gaming headset kopen: waar moet ik op letten?
Is het de moeite om 5.1 of 7.1 surround sound te gebruiken? Dat hangt er van af. Als je jezelf helemaal wilt onderdompelen in een game of film, dan is de virtual surround sound mode die veel gamingheadsets hebben heel aangenaam. Je kunt zelfs surround sound processing toevoegen aan headsets die het niet ondersteunen op pc's met Windows 10 of de Xbox One door gebruik te maken van Windows Sonic of Dolby Atmos for Headphones. Als je echter een competitief voordeel wil hebben, dan raden we aan om surround sound uit te schakelen. Het technische proces dat surround sound maakt, maakt het veelal moeilijker om voetstappen en andere stille audio cues te horen. Bovendien zit er vertraging op de effecten en zijn ze veelal minder gedetailleerd. In de plaats raden we je aan om te kijken naar headsets met een brede audio stage, zoals vele open headsets, aangezien dit het effectief gemakkelijker zal maken om voetstappen van vijanden te plaatsen in je virtuele omgeving.
Moet ik een draadloze headset kopen? Draadloze headsets geven je vrijheid. Je kunt lekker een boterham smeren in de keuken of in de verste zetel gaan zitten zonder dat je rekening moet houden met de lengte van de draad van je headset. Maar een draadloze headset heeft wel een batterij, en batterijen moeten opgeladen worden elke zoveel dagen of weken. Het kan best irritant zijn als je geluid ineens weg valt in het midden van een vuurgevecht. Als je de neiging hebt om in veel verschillende posities te zitten of te verplaatsen tijdens het gamen, of je vindt het ergerlijk dat je vastzit aan je bureau, dan is draadloos gaan een goede keuze. Maar zoniet, dan spaar je best je geld uit en ga je gewoon lekker voor een bedrade headset.
Welke merken moet ik in het oog houden? Dit is geen volledige lijst maar de headsets van SteelSeries, Razer, HyperX, en EPOS / Sennheiser zijn erg goed voor gaming. Logitech, Turtle Beach en Astro hebben ook een aantal sterke modellen op de markt gebracht, maar er zitten ook wat missers in hun catalogus. Uiteindelijk is het het beste om gewoon model per model te kijken en niet zo hard op merken te letten.
Waarom werken sommige headsets wel op PS4 en pc maar niet op Xbox One? De PS4 en pc ondersteunen bepaalde verbindingsopties die de Xbox One niet heeft. Zo heb je op de PS4 en op pc een 3.5mm-connector, een optical ingang, Bluetooth en USB. De Xbox One daarentegen had op de eerste generatie Xbox One-controllers geen 3.5mm-ingang, waardoor je een Xbox One Stereo Headset Adapter moest kopen. De Xbox One werkt ook enkel met gecertifieerde USB-apparaten en heeft in plaats van Bluetooth een gespecialiseerde draadloze verbinding. Je moet dus headsets vinden die specifiek vermelden dat ze Xbox One-compatibel zijn. De laatste optie is je headset verbinden via optical (S/PDIF) maar de modellen die dat kunnen zijn zeldzaam. We hebben in ons overzicht hierboven telkens vermeld op welke platformen je een headset kunt gebruiken.
Hoe kan ik het geluid van mijn huidige headset verbeteren? Uitstekende vraag! Het komt veelal neer op persoonlijke smaak natuurlijk, maar wij schakelen 'extra features' zoals gesimuleerde surround sound en agressieve equaliser settings bijna altijd uit. Idealiter wordt het geluid namelijk zo min mogelijk bewerkt door algoritmes in extra software. Vertrouw in het kunnen en de inzicht van de vakmannen die de games gemaakt hebben en de ingenieurs die de headset gebouwd hebben. Wat je wel kunt doen is een DAC (Digital-to-Analogue Converter) kopen, die de audio processing van je pc overneemt en het werk beter doet, zonder vertraging of onbetrouwbare software. Een DAC zoals de Audioengine D1 kost echter al snel 100 euro, en als je een écht goede wil, ben je veel meer geld kwijt.
Gaming headset kopen: de technische termen uitgelegd
DAC (Digital-to-Analogue Converter): Dit apparaat neemt de audio processing van je pc over en doet het werk beter, zonder vertraging of onbetrouwbare software.
Bass / treble / mid: Deze termen verwijzen naar de frequenties van tonen die je hoort. Met 'bass' (of bas in het correct Nederlands) worden lage tonen bedoeld; denk in games vooral aan explosies. 'Treble' verwijst naar scherpere tonen, zoals hoge piepen. 'Mid' verwijst dan weer naar het middenregister. Afhankelijk van jouw persoonlijke smaak kun je kiezen voor headsets die zich specifiek focussen op een van de drie, ofwel een balans zoeken tussen alles. Ook kun je de meeste gaming headsets in de bijpassende software naar je preferenties afstellen. Zo zie je momenteel veel headsets die standaard enorm veel bas hebben. Om dat op te lossen kun je simpelweg in de software de bas wat naar beneden stellen.
Latency / 2.4 GHz draadloze verbinding: De term 'latency' verwijst in de context van gaming headsets naar de tijd die er zit tussen een gebeurtenis in de game en het wanneer het geluid daarvan je oren bereikt via de headset. Idealiter zit er uiteraard geen vertraging op. Verbindingen zoals Bluetooth zijn echter te traag voor de snelheid waarmee games zich afspelen, zeker in het geval van competitieve games zoals Counter-Strike. Daarom hebben premium draadloze gaming headsets een 2.4 GHz draadloze verbinding nodig, waarmee het geluid instant wordt overgedragen. Pas erg goed op als je een draadloze gaming headset wilt kopen maar die enkel over Bluetooth beschikt!
USB-A / USB-C: Hoewel beide types USB-poorten in essentie hetzelfde doel hebben, is USB-C de nieuwe standaard aan het worden. Specifiek in de context van gaming headsets zorgt ondersteuning voor USB-C ervoor dat de gaming headset veel sneller opgeladen kan worden.
3.5mm kabel / jack: Veel gaming headsets die met draad werken maken gebruik van een 3.5mm kabel (de bijhorende ingang wordt een 3.5mm 'jack' genoemd). De meeste laptops en oudere smartphones beschikten over een 3.5mm ingang. Meer recente smartphones laten die ingang echter achterwege.
Surround sound: In essentie probeert 'surround sound' het realisme en detail van geluid te verhogen. In cinemazalen gebeurt dat door speakers rondom de kijkers te plaatsen. Gaming headsets met surround sound proberen je zoveel mogelijk onder te dompelen door eveneens de ervaring te simuleren dat geluid vanuit verschillende richtingen rond je heen komt.
Spatial audio / binaural audio: Spatial audio is een nieuwe evolutie in audio-technologie en eigenlijk een vorm van surround sound. Het idee is dat geluiden op verschillende digitale plekken worden geproduceerd, maar dat die plekken vast blijven zelfs als jij rondbeweegt. Zo probeert spatial audio een nog meer immersieve ervaring neer te zetten. Om dat effect te bekomen maken dit soort gaming headsets gebruik van 'binaural rendering', een techniek waarbij geluiden digitaal worden aangepast om je beide oren te bereiken op zo'n manier dat het lijkt alsof ze uit een specifieke richting komen. Op dit moment is spatial audio nog een relatief zeldzame feature voor gaming headsets, maar dat wijzigt ongetwijfeld in de nabije toekomst.
RGB: De afkorting voor 'red green blue', ofwel de basiskleuren waarmee bijna oneindig veel andere kleuren gemaakt kunnen worden. Gaming headsets hebben soms RGB belichting zodat ze meer opvallen en zodat de dragen hun kleurprofielen kan personaliseren. De kleuren kunnen ook immersief werken.
Noise cancelling: 'Noise cancelling' gaming headsets zijn uitgerust met een speciale feature waarbij er een constante toon wordt afgespeeld die externe geluiden probeert te onderdrukken zodat je volledig kunt focussen op de audio van de game. Dit is vooral handig in publieke ruimtes, waar achtergrondlawaai storend kan werken. Belangrijk is om noise cancelling gaming headsets te onderscheiden van zogenaamde 'passieve' gaming headsets; noise cancellation is een 'actieve' digitale techniek, terwijl passieve headsets gebruikmaken van analoge technieken zoals zeer dikke isolatie.