Skip to main content

De Goden uit God of War III

Met wie krijgt Kratos zoal te maken?

Vanaf vandaag ligt God of War III in de winkelrekken voor de PlayStation 3, en dat zullen we geweten hebben! Tienduizenden fans zullen het slotstuk binnen de reeks vandaag al in huis halen, en die beslissing moedigen wij absoluut aan. God of War III ging in onze review aan de haal met een welverdiende negen op tien en is werkelijk een van de beste PS3-games van het moment. Ook in het interview dat we met Chris O'Neill, de senior level designer, en Adam Puhl, de lead combat designer, afnamen laat duidelijk blijken dat God of War III geen katje is om zonder handschoenen aan te pakken.

Om de lancering van het spel extra in de verf te zetten besloten wij om enkele memorabele en voorname goddelijke personages uit de God of War reeks naar voren te brengen. Uiteraard stopt het rijtje niet bij deze tien personages - verwacht enkele verrassingen in het derde deel - maar beschouw dit artikel alvast als een voorsmaakje voordat je voor de laatste keer met Kratos op pad gaat.

Ares

Mythologische biografie

Ares is de oorspronkelijke god van de oorlog in het Griekse pantheon. Onder zijn attributen zijn vooral zijn wapenuitrusting en zijn speer kenmerkend. Ook wordt hij vaak afgebeeld met wolf, paard of heilige vogels. Hij verplaatst zich meestal met een gouden strijdwagen. Een beetje zoals de koningin van Nederland. Een heel klein beetje. Hij is de zoon van Zeus en Hera. Zelf heeft Ares twee zonen met zijn zus Afrodite, de godin van de liefde en schoonheid. Deze zonen, genaamd Deimos en Phobos (Vrees en Schrik) stonden hun vader bij in de strijd.

Contact met Kratos

Ares, zoals je hem tegen het lijf liep in God of War II.

Toen Kratos nog als soldaat diende in het Spartaanse leger sloot hij een verbond met Ares. Tijdens de strijd met een barbaars volk (barbaroi in het Grieks, wat eigenlijk meer “niet Grieks” betekend) waren de Spartanen het onderspit aan het delven, waarop Kratos Ares smeekte om zijn vijand te verslaan. Ares gaf Kratos toen de Blades of Chaos, Kratos' typerende wapens, waarmee hij de barbaren versloeg. Maar de alliantie tussen Ares en Kratos bleef niet duren. De god beval zijn Spartaanse leger een dorp te verwoesten en iedereen te doden. Kratos voerde dit bevel uit en doodde in het heetst van de strijd zijn eigen vrouw en dochter. Terwijl het dorp afbrandde zwoor Kratos wraak. De assen van zijn vrouw en dochter werden als herinnering voor zijn monsterlijke daad aan de Spartaanse krijger bevestigd.

Nadat Kratos de doos van Pandora vond, kreeg hij de kracht om een god te doden. Wat volgde was een gevecht tussen de oorlogsgod en Kratos. Het resultaat: Kratos slaagde erin Ares te verslaan, maar hiermee was hij niet vergeven voor zijn zonden. Nadat Kratos zichzelf van een rots wierp als laatste wanhooppoging, werd hij gered door Athene. Zij opende voor hem de poort naar Olympus, waar Kratos zijn plaats op de troon van de god van de oorlog mocht innemen.

Athene

Mythologische biografie

Athene of Pallas, Athene staat in de Griekse mythologie vooral bekend als de godin van de wijsheid, de kunst en de strijdkunst, maar ook als de beschermgodin van de polis Athene. Ze wordt altijd afgebeeld in volledige wapenuitrusting, al dan niet met de aanwezigheid van een uil. Deze uil staat ook afgebeeld op de oude Griekse munten. Ze is de lievelingsdochter van Zeus. Haar geboorte was vrij controversieel. Zeus, charismatische oppergod die hij is, had namelijk de godin Metis zwanger gemaakt. Maar uit schrik dat Metis hem een zoon zou baren die een bedreiging zou zijn voor zijn heerschappij, verslond hij haar. Enige tijd later kreeg Zeus verschrikkelijke koppijn, waarop Prometheus Zeus' hoofd openbrak en Pallas Athene “geboren” werd. In volledige wapenuitrusting dan nog wel. En de vrouwen nu maar merg en been klagen.

Contact met Kratos

Athene is Kratos' persoonlijke mentor. Reeds in het eerste deel zoekt Kratos hulp bij deze godheid. Zij hielp hem dan ook in zijn zoektocht naar verlossing en steunde hem in de strijd tegen haar broer Ares. Nadat Kratos zelf de oorlogsgod werd, verzuurde hun relatie wat. Kratos werd wat machtshongerig en luisterde niet langer naar de wijze raad van Athene. Voordat Kratos Zeus de genadeslag wou toebrengen kwam Athene dan ook tussenbeide, omdat Olympus niet zonder de oppergod zou kunnen blijven verder bestaan. Kratos doodde Athene wanneer zij tussen hem en Zeus sprong.

Atlas

Mythologische biografie

Hij is één van de oudste van de Titanen. Door zijn leeftijd en de daarbij horende wijsheid was hij tijdens de Titanenoorlog een bevelhebber in het leger van de Titanen. Na de oorlog moest Atlas als straf voor de rest van zijn leven de wereld op zijn schouders dragen. De atlas, het boek waarin je landkaarten en dergelijke kan opzoeken, is naar deze titaan genoemd. Je zou versteld staan als je wist hoeveel zaken er in onze moderne westerse maatschappij hun oorsprong vinden in de Klassiek oudheid.

En dan klagen wij soms dat we een grote last op onze rug meedragen...

Contact met Kratos

Als we de verhaallijn chronologisch volgen, ontmoet Kratos Atlas voor het eerst in de game Chains of Olympus. Hierin had de titaan samen met Persephone een plan gesmeed om wraak te nemen op de goden. Maar hier had onze titanenvriend niet op Kratos gerekend, die hem al snel terug terug ketent aan de taak die hem door Zeus gegeven werd. Atlas zwoor tegen Kratos dat hun paden opnieuw zouden kruisen.

In de tweede God of War ontmoeten we Atlas opnieuw. Wanneer Kratos door een gek geworden Icarus mee de dieperik ingetrokken wordt, belanden we in de Tartarus bij Atlas. Nadat Kratos enkele van Atlas' kettingen weet te doorbreken ontmoeten de twee personages elkaar opnieuw. Na een korte kennismaking waarin Atlas Kratos probeert te verpletteren verwijst de titaan naar het verhaal van de Titanenoorlog. Hij vertelt hierin dat de Titanen vochten voor het bestaan van de mensen, omdat Zeus' enkel en alleen uit was op macht. Wanneer Atlas verneemt dat Kratos Zeus probeert te doden met gebruik van de Blade of Olympus, geeft Atlas hem een deel van zijn krachten. De magische aanval, genaamd Atlas Quake. We kunnen ons niet ontdoen van de gedachte dat er meer aan de hand is tussen Altas en de Olympische goden. Welke rol de titaan zal spelen in de derde God of War is nog wat onduidelijk. Het enige dat we weten is hij aanwezig zal zijn en ook Kratos zal steunen tot deze de goden gedood heeft. Wat er dan in petto ligt voor Atlas is onduidelijk.