Skip to main content

Assassin's Creed 3: welke mogelijkheden biedt de Amerikaanse Revolutie?

Eurogamer duikt de geschiedenisboeken in op zoek naar sporen van sluipmoordenaars.

Assassin's Creed 3 neemt ons binnen enkele maanden mee naar het Noord-Amerika tussen 1753 en 1783. Ubisoft belooft ons er een nieuw Assassin's Creed avontuur met in de hoofdrol de Indiaans-Britse Ratohnhake, ook Connor genoemd door de kolonisten. Hij zal als kersverse sluipmoordenaar opereren in New York, Boston en de nog onverkende Amerikaanse wildernis.

Intussen zal de goed geïnformeerde Eurogamer wel al weten dat de dertigjarige spelperiode niet toevallig de Amerikaanse revolutie van 1776 omvat. Maar gezien pipo's als Hitler, Toetanchamon en Julius Caesar de aandacht in de geschiedenislessen naar zich toetrokken durft onze kennis van de Amerikaanse ontstaansgeschiedenis al eens tekort te schieten. Eurogamer dook dan ook met een leap of faith de geschiedenisboeken in op zoek naar wat extra info. Het resultaat is een beknopt overzicht van hoe het Amerika van de 18de eeuw eruit zag en van wie en wat Connor misschien tegen het lijf loopt in Assassin's Creed 3.

Assassin's Creed 3 zal de realiteit van de Amerikaanse Revolutie mixen met fictie.

De onafhankelijkheidsoorlog

De oorlog waar het allemaal om zal draaien in Assassin's Creed 3 speelt zich af van 1776 tot 1783. De Amerikanen verdragen het niet langer dat ze door Groot Brittanië slechts als kolonisten worden beschouwd en ijveren voor een Amerikaanse vertegenwoordiging in het Britse parlement. De Britten geven echter niet toe en leggen integendeel extra taksen op aan de Amerikaanse bevolking. Onder het motto "No taxation without representation" is dit de aanleiding voor de "Boston Tea Party" en het beginpunt van een algemene rebellie van de (op dat moment) dertien Amerikaanse staten tegen het Britse rijk.

New York

De stad die we in Assassin's Creed 3 zullen verkennen zal in niets gelijken op de wolkenkrabberstad die we tegenwoordig kennen. New York bestaat in de tweede helft van de 18de eeuw immers hoop en al 150 jaar. Toch is de stad als handelsstad erg welvarend en wonen er al 25000 burgers, voornamelijk op het eiland Manhattan. Veel herkenningspunten uit de 18de eeuw zijn er echter niet overeind gebleven in het huidige New York. Toch zal Connor zeer waarschijnlijk een synchronisatiepunt vinden op de klokkentoren van St. Paul's Chapel, de oudste kerk van New York die in 1764 gebouwd werd. Ook doorheen de wereldberoemde Wall Street zul je zeker kunnen flaneren. Nog een bezienswaardigheid is misschien het in 1754 pas opgerichte Kings College. De gebouwen zal je niet herkennen, maar de voorloper van de vermaarde Columbia University moet je toch gezien hebben, niet?

Veel hoogbouw was er nog niet in New York maar St. Paul's Chapel zullen we vast tegenkomen.

Verschillende markante gebeurtenissen hebben zich in en rond New York afgespeeld. Zo bevestigde Ubisoft al dat we The Great Fire of New York zullen mogen beleven. Deze reusachtige brand verwoestte in 1776 bijna een kwart van de stad. New York was ook een belangrijke thuisbasis voor de Sons of Liberty, een geheime groepering die de Britten door allerlei sabotageacties en schermutselingen het leven zuur maakte. Het lijkt me dat zij wel een sluipmoordenaar in hun rangen kunnen gebruiken... Maar misschien brengt Connor ook een bezoekje aan de Slag van Long Island? Deze veldslag (1776) was niet alleen de grootste van de hele revolutie, maar was ook de eerste veldslag tussen het Britse rijk en de pas opgerichte Verenigde Staten. De Amerikanen verloren de veldslag en generaal Washington moest New York onverdedigd achterlaten, waarna de stad tot het einde van de revolutie in Britse handen bleef. Of krijgt Connor een opdracht waardoor hij aan de zijde van generaal Washington de Delaware River oversteekt in navolging van het beroemde schilderij?

Boston

Deze stad was lange tijd de grootste van Brits Noord-Amerika, maar ten tijde van Assassin's Creed 3 heeft de stad een dipje. Met een amper groeiende populatie van 17000 zielen doet de stad het veel minder goed dan New York en Philadelphia en ook de scheepvaart moet opboksen tegen de concurrentie van New York. In het huidige Boston zijn weinig historische gebouwen blijven staan. Een mogelijke bezienswaardigheid in Assassin's Creed 3 kan het huis van Paul Revere zijn, de man die ten tijde van de onafhankelijkheidsoorlog de Amerikaanse troepen net op tijd kon waarschuwen voor de naderende Britten. Wat we ook zullen herkennen is het Old State House, het gebouw van waaruit ooit de hele staat Boston werd bestuurd.

There ain't no party like a Boston Tea Party.

Boston was het toneel van heel wat interessante ontwikkelingen. Het bekendste incident is de zogenaamde Boston Tea Party. Uit onvrede over nieuwe belastingen van de Britse heersers bestormden een 60-tal Bostonians, verkleed als indianen, de voor anker liggende schepen en wierpen ze 342 kratten thee in het water. Ik hoef niet uit te leggen hoe een indiaan als Connor in dat plaatje past zeker? Maar misschien ziet Connor ook de Boston Massacre van drie jaar eerder gebeuren.

Hierbij werden vijf burgers doodgeschoten door Britse soldaten (die dit weliswaar uit zelfverdediging deden). Mogelijk krijgt Connor ook de opdracht om Paul Revere te escorteren zodat die op tijd de Amerikaanse troepen kan waarschuwen. Verder is er natuurlijk de belegering van Boston door de Amerikaanse rebellen aan het begin van de oorlog. Gezien deze belegering maar liefst elf maanden duurde is er meer dan tijd genoeg om Connor enkele Britse kopstukken in Boston te laten elimineren.

De Frontier

In strikte zin was de Frontier niet meer dan dat deel van de nieuwe wereld dat nog niet door kolonisten was bewoond. Veel gebouwen zullen we er dus niet tegenkomen. Wat we wel zullen tegenkomen zijn uitgestrekte wouden, waarin Connor naar hartenlust van tak naar tak kan springen. En uiteraard zullen ook wel enkele indianenstammen er hun wigwams neergepoot hebben. Kortom, in de Frontier krijgt Ubisoft een maximale vrijheid om geschiedkundige nonsens bij te verzinnen, bijvoorbeeld door er de tempeliers te voorzien van geheime schuilplaatsen.