Assassin's Creed Unity review
Red Parijs.
Montréal, Toronto, Singapore, Quebec, Annecy, Shanghai, Chengdu, Kiev, Montpellier en Boekarest. Dat zijn de tien steden waarin Assassin's Creed Unity werd ontwikkeld. Meer dan 800 mensen van over de hele wereld werkten jarenlang aan dit nieuwe deel. En dat is ook te zien aan het resultaat.
Assassin's Creed Unity is namelijk een grote en grafisch prachtige game. Als Arno Dorian loop en klim je door het Parijs ten tijde van de Franse Revolutie. Honderden boze stedelingen stappen door de straten en protesteren op pleinen. Onder je voeten liggen pamfletten en de Franse driekleur. De muren hangen vol met graffiti en propagandaposters. Ga het huis van een edelman binnen en je wordt op een kleurrijk en gedetailleerd interieur getrakteerd. De gebouwen in Parijs zijn op schaal gemaakt en wanneer je voor het eerst een dodensprong van de top van Notre-Dame maakt, voel je het ook echt even in je maag.
Zoom uit en op je kaart zie je zoveel icoontjes dat zelfs de verschillende ingebouwde filters nauwelijks helpen om duidelijkheid te scheppen. Speel alle aangeduide zijmissies, vind alle items en voor je het weet ben je toch weer tientallen uren kwijt. Het is duidelijk waar die tienduizenden werkuren en honderden werknemers in gekropen zijn. Maar dat is ook waar het voor Assassin's Creed Unity misloopt. Al snel merk je dat het de game niet aan ambitie ontbreekt, maar aan focus. Inhoud is er in overvloed, maar na het afsluiten van een zijmissie heb je zelden het gevoel dat het meer dan louter simpel tijdverdrijf was.
Dat zie je bijvoorbeeld terug in het personaliseren van Arno's wapens, kledij en vaardigheden. Dit is een leuke toevoeging, maar uiteindelijk heb je er weinig aan. Vaardigheden die in Assassin's Creed-games standaard zijn, zitten nu achter slot en grendel tot je er punten aan besteedt. Op een bankje zitten om je te verbergen en dubbele moorden plegen met je spookmes moet je eerst vrijspelen.
Ook wapens en bescherming kan je pas kopen als je ze tijdens missies hebt vrijgegespeeld. Reken daar ook nog eens nietszeggende titels voor Arno, drie verschillende munteenheden en een systeem van missielevels bij en je hebt een onnodig complex systeem dat RPG's al twintig jaar lang beter doen. Dat dit vervelende netwerk van munteenheden en upgrades tevens gepaard gaat met microtransacties die je dit alles laten ontwijken, is extra zuur en doet ongetwijfeld de wenkbrauwen van menig kritisch gamer fronsen.
Een ander gevolg van het teveel aan ambitie en het gebrek aan focus zijn ook de vele technische problemen. Willekeurige crashes, Arno die vast blijft zitten in het midden van een klimanimatie, een gebrekkige framerate en gezichten die verdwijnen; het zijn slechts een paar voorbeelden. Ubisoft zegt al deze problemen met patches op te kunnen lossen en werkt daar ook hard aan, maar de game had nooit in deze staat uitgebracht mogen worden.
Toch heeft Assassin's Creed Unity wel bergen potentieel heeft om een uitstekende game te zijn. Parijs heeft een ongeëvenaarde sfeer en is de leukste stad om in rond te lopen sinds het Rome van Assassin's Creed: Brotherhood.
Het vernieuwde vechtsysteem lost niet alle problemen op, maar er wordt wel een stap weg gezet van de focus op simpele counters. De moordmissies waarin je zelf je pad naar je doelwit bepaalt, zijn in opzet beperkter dan verwacht. Maar ook hier is de extra vrijheid erg welkom. Je bent in het algemeen een stuk vrijer tijdens missies, omdat 'synchronisatiefouten' waardoor je automatisch faalt niet meer voorkomen. Op veel vlakken probeert Unity een positieve evolutie in de vermoeide formule te zijn.
Assassin's Creed Unity is een gemiste kans voor Ubisoft. Je zou met plezier de helft van alle inhoud missen als dat zou betekenen dat de overblijvende helft telkens het niveau haalt van Unity's beste momenten. Want daarvoor trotseer je toch telkens weer de middelmatige missies en technische problemen, en beslis je telkens weer een paar uurtjes naar het Parijs van de 18e eeuw op vakantie te gaan. Onder de oppervlakte schuilt de beste Assassin's Creed ooit. Of de game ooit volledig tot zijn recht komt, hangt vooral af van de nazorg die Ubisoft nog doet.
Assassin's Creed Unity is nu verkrijgbaar voor de pc, PlayStation 4 en Xbox One. Lees ook onze Assassin's Creed Unity: Nostradamus Enigma guide