ASUS ROG Zephyrus Duo 16 (2022) review - Ingebouwd tweede scherm als technisch huzarenstukje
Next-gen laptop.
De ASUS ROG Zephyrus Duo 16 (2022) review vertelt je waarom twee schermen beter zijn dan één.
Zephyrus was in het oude Griekenland één van de windgoden. Hij zorgde voor de warme westenwind en bracht de lente naar het land. Met de ASUS ROG Zephyrus Duo 16 (2022) haal je effectief een goddelijke laptop in huis. Dankzij het ingebouwde tweede scherm en een rist aan innovatieve ideeën heb je ook echt de indruk dat er een nieuw seizoen aanbreekt voor gaming laptops. Maar je beschikt maar beter over een zware buidel met ‘drachmen’ als je deze laptop wilt aanschaffen.
Je kunt er niet onderuit wanneer je de ASUS ROG Zephyrus Duo 16 voor het eerst openklapt. Afhankelijk van hoe wijd je het hoofdscherm uitklapt, schuift er ook een ingebouwd tweede scherm (het zogeheten zogeheten ScreenPad Plus) in een hoek naar boven. Dit scherm meet 14.1 inch diagonaal en is horizontaal uitgerekt voor een unieke 32:9-aspectratio. De textuur van het scherm is bovendien mat, wat erg zacht voor je ogen is. Door de bijzondere aspectratio en de matte weergave is het ScreenPad Plus niet geschikt voor gaming of een film kijken, maar net wel ideaal om teksten te lezen, video’s te bewerken (de lange horizontale ruimte maakt dit een ideale plek voor je sporen), of om tijdens gamesessies Discord in de gaten te houden. Je kunt dit scherm trouwens met touch bedienen, wat werkelijk de ultieme ‘touch’ is. Dit is bijzonder elegante en nuttige innovatie.
Voor gaming gaat het hoofdscherm van de ASUS ROG Zephyrus Duo 16 met de aandacht lopen. De specs zijn bijzonder indrukwekkend. Mijn reviewmodel was de GX650RX-LO080W, uitgerust met een 16-inch Mini-LED scherm met een resolutie van 2560x1600 (wat resulteert in een 16:10-aspectratio) en een refresh rate van 165Hz. Is je laptop verbonden met het stroomnetwerk, dan activeert de Zephyrus Duo 16 automatisch zijn HDR-modus inclusief ‘multi-zone backlighting’. Het zorgt ervoor dat je een waanzinnige peak brightness hebt waardoor dit scherm in de buurt komt van een volwaardig OLED-paneel. Zonder stroomnetwerk is de HDR-modus echter niet beschikbaar en switcht de laptop naar ‘single-zone backlighting’. Het contrast is hier veel minder uitgesproken en zwarte schakeringen worden dan eerder grijs. Het is een eerste aanwijzing dat dit een laptop is die vooral bedoeld is als vervanger voor je desktop - en niet zozeer als een apparaat om al reizend te gebruiken.
De interne specificaties van mijn reviewexemplaar waren bovendien om van te watertanden. De grafische kaart is een Nvidia RTX 3080Ti - de meest geavanceerde GPU die momenteel voor laptops beschikbaar is. De processor is een AMD Ryzen 9 6900HX - eveneens een absoluut topmodel van een CPU. Bijgevolg kun je zo goed als alle moderne games op de allerhoogste settings draaien. Black Mesa en Control liepen allebei perfect, al moest ik bij beiden de schaduwkwaliteit wel naar medium reduceren om een stabiele framerate van 120 fps te krijgen. Desalniettemin zijn alle onderdelen de huidige ‘crème de la crème’ van wat je momenteel kunt aanschaffen.
Eén van de grootste bezorgdheden tijdens gamen op de ASUS ROG Zephyrus Duo 16 is echter het geluid. Niet dat de audiokwaliteit slecht is. Integendeel: de zes aanwezige speakers zorgen voor een zeer gebalanceerd en impactvolle klank. Ik kon met gemak details zoals voetstappen en posities van tegenstanders horen in Counter-Strike: Global Offensive. Daarvoor moet je het volume echter wel helemaal opendraaien, want de ventilatoren van de laptop zijn ontzettend luid. Speel je op Turbo-modus (wat het meeste uit de GPU en CPU perst voor de beste prestaties in games) dan bereiken de ventilatoren maar liefst 50 decibel. De Performance-modus is aanzienlijk stiller met 40 decibel, maar de framerate verlaagt dan met ongeveer 15 procent. Uiteindelijk is de beste keuze om met een headset te spelen; anders interfereert het koel blazen van de laptop simpelweg met je immersie in de game.
Hou er bovenal rekening mee dat de ASUS ROG Zephyrus Duo 16 eerder bedoeld is als een mobiele desktop dan als een echte laptop. De Zephyrus Duo 16 op schoot nemen is niet valabel door de extreme warmte (zelfs tijdens basistaken) en het gewicht van 2.5 kilogram. Ook staat het toetsenbord heel erg naar voren op het chassis, wat op je schoot voor onhandig typen zorgt. Zit je wel in een comfortabele positie, dan is het typen bijzonder soepel en aangenaam. De toetsen hebben een erg lage ‘travel’ maar ze voelen daardoor net zeer responsief aan. De trackpad bevindt zich rechts van het toetsenbord, wat enige gewenning vereist maar uiteindelijk overeenstemt met de positie van een muis. Daardoor heeft de Zephyrus Duo 16 geen numpad, maar je kunt wel een knop indrukken om een virtuele numpad tevoorschijn te toveren. Het is zeer slim design dat deze laptop toch aantrekkelijk maakt voor een ruim aantal productiviteitstaken. Verwacht dus enkel niet om gemakkelijk ‘on the go’ te werken.
De ASUS ROG Zephyrus Duo 16 heeft goede connectiviteitsopties, met enkele kanttekeningen. Achterop de laptop vind je een HDMI 2.1-ingang, een USB-A-poort, en een ethernetverbinding. Rechts vind je een USB-C-poort die bedoeld is als DisplayPort. Links vind je de meeste opties: een 3.5mm-audio-ingang, een MicroSD-kaartlezer, een USB-A-ingang, USB-C-ingang, en de ingang voor de stroomadapter. Hier zit alles echter te dicht op elkaar. Vooral als je de stroomkabel aansluit, is er een risico dat je ingeplugde verbindingen elkaar in de weg zitten. Het is een klein euvel, maar voor deze premiumprijs is het desalniettemin bijzonder vervelend dat je überhaupt keuzes in aansluitingen zou moeten maken.
Voor de rest pakt de Zephyrus Duo (2022) wel enkele issues aan die typisch zijn voor ASUS ROG-laptops. Zo is er nu wel een webcam ingebouwd, een langlopend punt van kritiek. Ook krijg je bij aankoop een polssteun mee. Hoewel die wat mij betreft ietsje te hard is, bespaart hij desalniettemin je polsen de confrontatie met de scherpe rand van de laptop. En omdat de contrastratio en brightness zo hoog zijn (met de ‘multi-zone backlighting’ geactiveerd althans) heb je weinig last van reflecties op je scherm. ASUS ROG trekt de juiste lessen uit diens eerdere laptopmodellen.
Het is simpel: de ASUS ROG Zephyrus Duo 16 is momenteel zowat de geavanceerdste en krachtigste beschikbare laptop. Dit is meer dan gewoon een indrukwekkende collectie specificaties. Het ingebouwde tweede scherm biedt ook echt een enorme meerwaarde, terwijl het hoofdscherm één van de meest imposante laptopschermen op de markt is. Voor de krachtigste configuratie moet je weliswaar 3700 euro neerleggen. Is dat de moeite waard, vooral voor een apparaat dat eerder geschikt is als mobiele desktop dan pure laptop? Dat moet je vooral zelf beslissen. ASUS ROG blijft in elk geval grenzen verleggen qua design, en dat kunnen we enkel maar bejubelen.