ASUS ROG Zephyrus G14 review - Klein formaat herbergt een grootse laptop
G voor geweldig.
De ASUS ROG Zephyrus G14 review van Carl kijkt of deze kleine gaming laptop alles uit zijn mars haalt.
Met een scherm van ‘amper’ 14 inch ben je misschien geneigd om te denken dat de ASUS ROG Zephyrus G14 een kleine, onbeduidende garnaal is. Niets is echter minder waar. Dit is een fantastische laptop die net dankzij zijn bescheiden formaat extra indruk maakt op vlak van specificaties. Een powerhouse van een gaming notebook, die zonder problemen in je rugzak past, heerlijk weg typt en een prachtig scherm heeft. Dat is pas een prestatie.
De ASUS ROG Zephyrus G14 is voor de duidelijkheid zeer bescheiden qua omvang. De dimensies van deze gaming laptop meten 311 x 220 x 15.9 millimeter, en qua gewicht kun je rekenen op anderhalve kilogram. Het is bijgevolg heerlijk gemakkelijk om deze laptop mee te nemen of op je schoot te zetten – zelfs op het openbaar vervoer. Bovendien wil je met dit mooie apparaat gezien worden. De look is bijzonder professioneel, zonder schreeuwerige ‘gamer’-accenten. Het enige onconventionele element is de dynamische lichtstreep op de rug van de laptop, maar zelfs die verraadt niet expliciet dat je een gaming laptop op schoot hebt. Wel een kleine opmerking over mijn ‘witte’ reviewmodel: ik zou het eerder zilver dan echt wit noemen. Het past echter perfect bij de vormgeving en is wat mij betreft de mooiere optie vergeleken met de zwarte editie.
Net zo visueel aangenaam is het beeldscherm van de ASUS ROG Zephyrus G14. Hoewel het 120Hz-display met een grootte van 14 inch als ‘ultraportable’ telt, voelt het in de praktijk nooit klein aan. Het helpt dat de resolutie van 2880 x 1800 (een displayratio van 16:10) leidt tot een hoge pixeldichtheid en scherpte. De piekhelderheid is met 500 nits nogal bescheiden, maar omdat dit een OLED-scherm is kun je toch genieten van sprankelende, levendige kleuren - en vooral van absoluut sublieme zwartwaarden. Ook de responstijd is met zijn 0,6 ms geweldig. De enige domper op de feestvreugde is dat OLED-schermen gevoelig zijn voor burn-in. Hoewel ASUS een ‘OLED Care’-programma heeft, werken veel van die functies achter de schermen zonder dat je er zelf controle over hebt. In de Armory Crate kun je schijnbaar enkel de Windows-taakbalk aan- of uitschakelen. Toch doet het weinig af aan een voorts fenomenaal scherm.
Mijn reviewmodel van de ASUS ROG Zephyrus G14 had de volgende specificaties:
- CPU: AMD Ryzen 9 8945HS
- GPU: Nvidia RTX 4070
- RAM: 32 GB
- Opslagcapaciteit: 1 TB
De CPU heeft acht ‘cores’ en werkt met zestien ‘threads’ van de AMD Zen 4-architectuur. Het is daardoor bijzonder sterk voor ‘multithreaded’ taken, zoals video’s of foto’s bewerken. Gecombineerd met het uitstekende scherm (zie hieronder voor meer) is dit een ideale laptop voor content creators. De 8040-chips van AMD zijn ook bedoeld om lokale AI-workloads efficiënter aan te pakken, maar omdat zo goed als alle huidige AI-applicaties via online servers werken is het moeilijk om het op dit moment te testen. Het betekent wel dat je een laptop aanschaft die toekomstbestendig is naarmate er meer en meer AI-applicaties beschikbaar worden.
Een belangrijke bottleneck bij de ASUS ROG Zephyrus G14 is echter het stroomgebruik. Hoewel dit model een Nvidia RTX 4070 onder de motorkap heeft, kan die zich maar beroepen op een wattage van 90W. Cyberpunk 2077 met alle presets op ultra en een resolutie van 1440p haalt ‘maar’ een framerate van rond de 40 fps. Racetopper F1 23 bungelt rond de midden-30fps. Je kunt je dan ook niet ontdoen van de indruk dat de RTX 4070 niet helemaal tot zijn recht komt door het beperkte stroomgebruik. Hou er ook rekening mee dat de ventilatie van de Zephyrus G14 niet optimaal lijkt, want via de ASUS ROG Armory Crate-app zag ik dat de temperatuur van het apparaat op een bepaald moment opliep tot maar liefst 96 graden Celsius.
De teneur hoeft echter niet negatief te zijn, want op een resolutie van 1080p zijn de prestaties wel schitterend. Het zorgt ervoor dat de framerate van Cyberpunk op diezelfde ultrasetting naar 70 schiet. Call of Duty: Modern Warfare 3 zit rond de 100 fps. Kiezen voor een resolutie van 1080p is op deze laptop perfect valabel, want het kleinere scherm zorgt ervoor dat verschillen in resolutie veel minder merkbaar zijn.
Ook fijn zijn de input- en outputopties (I/O) van de ASUS ROG Zephyrus G14. Ondanks de bescheiden vormfactor zitten er links namelijk ingangen voor HDMI 2.1, USB-C 4.0, USB-A 3.2 Gen 2 en 3.5 mm audio. Rechts vind je een MicroSD-kaartlezer, USB-A 3.2 Gen 2 en USB-C 3.2 Gen 2. Het is opmerkelijk dat zo’n klein apparaat toch zo veel opties heeft.
Tot slot zijn er nog enkele faits divers die de ASUS ROG Zephyrus G14 opmerkelijk maken. De tracking pad voelt enorm ‘premium’ aan en werkt zo responsief dat het al gauw als een tweede natuur aanvoelt. Het toetsenbord is ook een schot in de roos. Hoewel dit een membraan toetsenbord is, geeft elke toets een aangename ‘bounce’ als feedback. ASUS ROG slaagt er ook in om de illusie te creëren dat elke toets meer ‘travel’ heeft dan werkelijk het geval is. Over de klank van de Zephyrus G14 valt er meer te discussiëren. De speakers gaan luid en geven een indrukwekkende bas, maar soms krijg je ook een duidelijk ‘ingeblikt’ effect – vooral bij stemmen. Tot slot heeft deze laptop een webcam met een resolutie van 1080p, waardoor dit eveneens een waardevol apparaat voor meer productieve doeleinden is.
De ASUS ROG Zephyrus G14 is een uitstekende laptop. Het zeer kleine formaat maakt dit ideaal voor ‘gaming on the go’. De ideale doelgroep is misschien zelfs die van content creators want het prachtige OLED-scherm en de talrijke I/O-opties maken visuele bewerkingen extreem aangenaam. Hoewel de beperkte wattage van de RTX 4070 een bottleneck is die vooral gaming op 1440p wat lastig maakt, zorgt de kleine vormfactor ervoor dat 1080p gaming perfect valabel is. De afwerking is tot slot de term ‘premium’ waard. Dit is een subliem apparaat.