De beste gaming tv in 2024 (4K tv, 8K tv, 120Hz, HDR, en meer)
De beste goedkope tv, beste premium tv, en alles tussenin.
Wat is de beste gaming tv en 4K tv in 2024? Nu de PlayStation 5 en Xbox Series X eindelijk makkelijk te koop zijn, is er geen beter moment om een gaming tv te kopen. Een 4K tv kopen is ondertussen de norm. Daarom vermelden we enkel de beste 4K tv modellen die ook ideaal zijn als gaming tv. We bespreken daarbij specifieke zaken die belangrijk zijn voor games: of de 4K tv 'high dynamic range' (HDR) ondersteunt, hoe de kijkhoeken zijn, hoeveel HDMI 2.1 poorten er zijn, en meer. Zo vind je de beste gaming tv én beste 4K tv voor series en films in één enkel product.
De ene gaming tv is de andere niet. Bedrijven gebruiken voor hun 4K tv modellen vaak verwarrende termen. Enkele van de belangrijkste aspecten om op te letten bij een gaming tv zijn de resolutie, de refresh rate, en de input latency. Als je niet zeker bent wat die termen betekenen, kijk dan zeker bij onze lijst onderaan met gaming tv veelgebruikte termen en veelgestelde vragen.
De beste gaming tv 2024 (4K tv, 8K tv, 120Hz, HDR)
Bij deze vind je onze aanraders voor de beste gaming tv in 2024. We hebben het exclusief over 4K tv modellen, gezien deze resolutie de huidige standaard is. Voor jouw gemak hebben we ze onderverdeeld naargelang categorie: van de algemene beste gaming tv, naar de beste prijs-kwaliteit gaming tv, en meer. Er zit sowieso voor elk wat wils tussen, want we houden ook rekening met je budget om een gaming tv te kopen.
Hier vind je ons overzicht voor de beste gaming tv in 2024:
Heb je belangrijke praktische vragen, zoals of het een goed moment is om een nieuwe gaming tv te kopen? Vraag je je af wat de verschillende types tv schermen
precies betekenen en wat hun voor- en nadelen zijn? Ben je niet altijd zeker wat de gaming tv technische termen zoals refresh rate en input latency betekenen? Geen zorgen: wij zoeken alles voor jou uit! We schrijven alles in begrijpbare taal, zodat je duidelijk weet wat voor jou belangrijk is.
- Is een 8K tv al de moeite waard?
- Is het een goed moment om een nieuwe gaming tv te kopen?
- Wat zijn de verschillende types tv schermen?
- Gaming tv technische termen uitgelegd
LG C3: de beste gaming 4K tv voor 4K 120Hz gaming
- Specs: 42, 48 of 55 inches. HDMI 2.1. HDMI VRR, FreeSync en G-Sync Compatibel. DolbyVision.
De beste gaming tv voor 4K 120Hz HDR is de LG C3 OLED. De OLED-schermen van fabrikant LG leveren fantastisch contrast, ongeziene Pixel Response tijden en prachtige kleurweergave, en dat is allemaal duidelijk te zien in LG's paradepaardje voor dit jaar. De kleuren zijn fantastisch, onder andere dankzij een sublieme HDR implementatie die kleuren bij games dynamisch weergeeft. De vier HDMI poorten ondersteunen allemaal 4K 120fps gaming. Je kunt werkelijk niet meer ‘futureproof’ kiezen dan deze tv.
Dankzij het wijde gamma aan variable refresh rate technologieën die ondersteund worden kun je VRR gebruiken op consoles én is er ook FreeSync en G-Sync compatibiliteit voor pc-gebruikers (mocht je deze tv als monitor willen gebruiken). Dankzij die features kan je uiterst vloeiende beelden verwachten van 40Hz tot 120Hz zonder screen tearing, grote input lag of andere haperingen. De input lag in het bijzonder is zelfs enkele van de allerlaagste bij eender welke tv: minder dan 1ms. Ideaal voor competitief gamen.
Pros
- 4 HDMI 2.1 poorten zorgen dat je aan 4K en 120fps kunt gamen op de PS5 en Xbox Series X
- Extreem lage input lag is ideaal voor competitieve games
- Gebruik van '120 Hz black frame insertion' zorgt voor zeer vloeiende bewegende beelden
- Prachtige HDR dankzij het uitstekende contrast, hoge kleuraccuraatheid en brede kijkhoeken
Cons
- Burn-in is mogelijk, al is de kans klein dat het gebeurt
- Hoewel DolbyVision en HDR10 worden ondersteund, ontbreekt HDR10+
Wil je een iets goedkoper model? De LG C1 gaming tv is het model van 2021. Je krijgt bijna dezelfde features, maar aan een iets lagere prijs. De C1 heeft eveneens vier HDMI 2.1 ingangen, zodat je je PS5, Xbox Series X of pc (met een beest van een moderne grafische kaart) op dit scherm kunt gebruiken voor 4K 120fps gaming.
4K HDR content ziet er fantastisch uit op de LG C1, maar ook content aan lagere resoluties worden zonder probleem prachtig weergegeven dankzij de uitstekende upscaling en de uitgebreide OSSC (Open Source Scan Converter) en Framemeister compatibiliteit. Daardoor is deze tv zelfs een sterke keuze voor retro gaming. De webOS software van LG is ook een van de beste tv 'operating systems' om te gebruiken dankzij een interface die zeer overzichtelijk is en multitasking toelaat.
Sony A90J: beste gaming 4K tv om ook voor film en tv-series te gebruiken
- Specs: 55, 65 of 83 inches. HDMI 2.1. DolbyVision.
De Sony A90J is de tv bij uitstek voor wie niet enkel wil gamen, maar ook een passie heeft voor film en tv-series. Het uitstekende algoritme voor bewegende beelden van Sony wordt hier gecombineerd met de nieuwe generatie panelen van producent LG. Ja, de A90J is ondertussen wat ouder aan het worden, maar we blijven bij deze aanrader. Het resultaat is merkbaar vloeiend en beelden hebben een hogere piekhelderheid dan de meeste andere 4K tv modellen op de markt.
Let er wel op dat het 55 inch-model maar een refresh rate tot maximum 50Hz ondersteunt. Daarom leidt de link in dit artikel je naar het 65 inch-model, dat tot 100Hz gaat. Ook heeft de A90J maar twee HDMI 2.1 poorten in plaats van de volle vier, terwijl dit wel duidelijk het nieuwe standaarformaat aan het worden is. Voorts krijg je wel superieure motion handling, haast-instant pixel responstijden, perfecte zwarttinten, oneindig contrast, brede kijkhoeken en uitstekende kleurweergave. Typisch voor OLED tv's is er wel een gevaar dat het beeld inbrandt, maar dankzij de vele standaardbeveiligingen die ingeschakeld staan (zoals het feit dat de helderheid van statische elementen wordt verminderd) is het risico erg klein.
Pros
- Extreem helder
- Uitstekende bewegende beelden, in het bijzonder voor film en tv
- 4K 120fps gaming is mogelijk via twee HDMI 2.1 poorten
- Uitstekende zwarttinten (dankzij het OLED scherm)
Cons
- Standaard geen ondersteuning voor VRR
- HDR10 is aanwezig, maar HDR10+ niet
- Let op dat het 55 inch model maar een refresh rate van 50Hz heeft
Sony XR-65X90K: Beste all-round 4K HDR gaming tv
- Specs: 50, 55, 65, 75 of 85 inches. HDMI 2.1. HDMI VRR. DolbyVision.
Met de Sony Bravia XR65x90K haal je de allerbeste all-round gaming tv voor dit jaar in huis. Dit is eerst en vooral een bijzonder ‘future-proof’ model. Het is gebouwd met de nieuwste generatie 4K LCD-schermen van Sony, wat een spectaculair vloeiend en helder beeld geeft. Sony zet ook slim op innovatieve technologie in. Zo maakt deze tv gebruik van Cognitive Processor XR: op basis van artificiële intelligentie zoekt de tv de belangrijkste aandachtspunten op het scherm en maakt de XR Contrast Booster lichte gebieden lichter en donkere gebieden donkerder. Het resultaat is één van de beste HDR-ervaringen tot nu toe.
Deze tv ondersteunt ook andere belangrijke features voor gaming: een refresh rate van 120 Hz; een auto low latency mode (ALLM); en Variable Refresh Rate (VRR) om eventuele frames die droppen te corrigeren. Ook nog woorden van lof voor de zeer fijne afstandsbediening én het puike geluid dankzij de Acoustic Multi-Audio. Dit is echt een geweldige tv, zoals je ook al kunt lezen in onze Sony Bravia XR-65X90K review.
Pros
- Lage input lag en twee HDMI 2.1 poorten
- Prachtige implementatie van HDR
- Uitstekende OS en audio
Cons
- Beloofde ondersteuning voor PlayStation 5 is wat overdreven
Sony XR Z9J: Beste 8K tv voor gaming
- Specs: 75 of 85 inches. HDMI 2.1. HDMI VRR.
De Sony XR Z9J is een fantastische blik op de toekomst van gaming tv's. Doordat dit een 8K tv is (de resolutie nog eens het dubbele van 4K), zie je hierop de scherpste beelden. Bovendien is er Dolby Vision en HDR10, die allebei sprankelende kleuren bezorgen. Sony onderscheidt zich echter van de concurrentie door te erkennen dat een 8K tv nog niet de standaard is. De XR Cognitive Processor van het apparaat schaalt 4K content automatisch naar 8K.
Tegelijk is het de realiteit dat zelfs 4K content nog niet altijd beschikbaar is. Het is hier waar de XR Z9J soms kan aanvoelen als een 8K tv die zijn tijd te ver vooruit is. Content in 1080p of zelfs 720p ziet er op dit reusachtige en haarscherpe scherm namelijk erg onaantrekkelijk uit. Maar dat is uiteraard niet de fout van deze 8K tv. Als je het budget hebt en je wilt voorbereiden op de toekomst, dan is dit een heel mooie investering.
Pros
- Adembenemende 8K tv met levendige kleuren
- XR Cognitive Processor schaalt 4K content naar 8K
- Ondersteunt VRR voor vlotter gamen
Cons
- De Z9J is zijn tijd vooruit; content die niet 4K is, oogt heel ruw.
Samsung QN95A / QN92C: Beste QLED gaming 4K tv
- Specs: 50, 55, 65 of 75 inches. HDMI 2.1. HDMI VRR en FreeSync. HDR10+
De Samsung QN95A Neo en QN90A zijn de nieuwe parels in de 4K tv collectie van Samsung dit jaar en verdienen een plekje als een van de beste gaming tv modellen in 2024. Ze zijn allebei uitgerust met het nieuwe QLED Neo scherm met Mini LED backlights. Daardoor is de brightness uitstekend (1800 nits voor HDR content) en krijg je veel betere full array local dimming. Het contrast is uitmuntend (3500:1 zonder local dimming, 26500:1 met), redelijk goede kijkhoeken en zeer goede kleuren. De helderheid van snelle bewegingen blijft beter bij een OLED, maar het voordeel van de Q95NA Neo is dat er geen risico op burn-in bestaat. HDR10, HDR10+ en HLG worden ondersteund - enkel Dolbyvision valt uit de boot.
HDMI 2.1 wordt ondersteund, maar op de QN90A vind je maar één enkele HDMI 2.1 poort. Daarom kies je beter voor de QN95A als je wat meer budget hebt, omdat die vier HDMI 2.1 inputs heeft. Er is een auto low latency modus (ALLM) en VRR wordt ondersteund - zowel FreeSync als G-Sync. Je kunt deze tv dus ook verbinden met je pc en uitstekende kwaliteit bereiken. De input lag is tot slot laag met 10ms aan 60Hz en 5ms aan 120Hz. BFI is aanwezig, wat vooral geweldig is voor intense, snelle games.
Pros
- 4K 120Hz wordt ondersteund (al zij het maar via een enkele HDMI 2.1 port op de QN90A)
- Zeer lage input lag in game mode
- Black frame insertion maakt bewegingen vloeiender
- VRR technologie wordt ondersteund op Xbox Series X / S, PS5 en pc
- Geen risico op burn-in
Cons
- De zwartniveau's en kijkhoeken verbleken tegenover OLED schermen
- DolbyVision wordt niet ondersteund, al zijn HDR10 en HDR10+ wel aanwezig
- Let op: de QN90A heeft maar één HDMI 2.1 input. De QN95A Neo heeft er vier.
Het model van dit jaar heet QN92C. Hoewel we het nog niet zelf hebben kunnen testen, krijgt het erg goede commentaar. Een verversingssnelheid tot 144Hz is nog relatief ongebruikelijk voor tv’s, maar ideaal voor gaming - vooral als je een pc met dit scherm zou willen verbinden. Het ondersteunt ook HDR 10+ als één van de weinige modellen op deze lijst. Zeker het overwegen waard dus.
Samsung QN92C gaming tv kopen op Bol.comIs een 8K tv al de moeite waard?
Je kunt het hierboven al lezen bij de Sony XR Z9J: een 8K tv is een goeie investering voor de toekomst, maar op dit moment is het nog te veel zijn tijd vooruit. Hoewel een 4K tv min of meer de standaard is, is veel content nog steeds niet in 4K. Games blijven worstelen met de balans tussen zo'n hoge resolutie en een cosistente framerate, terwijl ook streaming services voor series en films de meeste content niet in 4K aanbieden. De meeste content is bijgevolg nog steeds in 1080p (voor games soms in 1440p) en op een haarscherpe 8K tv oogt die content niet goed. Dat is al zeker het geval wanneer je op Switch gamet, waar de resolutie vaak 720p is. Uiteindelijk is het dan ook een goed idee om enkel een 8K tv als gaming tv te kopen als je een PlayStation 5 en / of Xbox Series X hebt, of een beest van een pc. Films en series kijk je dan weer best via Blu-ray of andere hoogwaardige kanalen.
Is het een goed moment om een nieuwe gaming tv te kopen?
Kort gezegd: ja! 4K HDR tv's zijn eindelijk betaalbaar geworden en dat geldt zelfs voor de topklasse OLED-modellen. Doordat merken nu ook hun nieuwe 2024-versies van bestaande lijnen voorstellen, krijgen de modellen van vorig jaar fikse kortingen. Zo'n model uit 2023 betekent een sterke gaming tv aan een goede prijs, maar voor de nieuwste features en 'future-proofing' ben je misschien wel beter af met een model uit 2024. Variable refresh rate technologie is bijvoorbeeld meer en meer een standaardfeature bij nieuwe modellen. In elk geval: aan jou de keuze.
Een van de belangrijkste technologieën die je nu ziet is HDMI 2.1, een nieuwe standaard voor HDMI-poorten die hogere resoluties en framerates mogelijk maakt (inclusief 8K 60Hz en 4K 120Hz). Naast meer onbewerkte data die kan doorstromen bevat dit ook specifieke features voor gamers, zoals een HDMI variable refresh rate en een automatisch modus met lage input latency. Daardoor wordt gaming responsiever, zelfs aan lagere framerates.
De LG C1 4K OLED bevat zomaar liefst vier HDMI 2.1 ingangen. Daardoor kan dit toptoestel flink wat jaren mee. Belangrijk is dat er op dit moment echter nog maar weinig HDMI 2.1 apparaten op de markt zijn; de PlayStation 5 en Xbox Series X zijn zo goed als de enige belangrijke apparaten.
Wat zijn de verschillende types tv schermen?
Er bestaan verschillende types tv schermen. De meest voorkomende types zijn LCD en OLED. LCD vertegenwoordigt de goedkopere modellen en middenklassers, terwijl OLED de technologie is bij duurdere modellen. LCD displays hebben daarenboven nog verschillende subtypes: IPS, VA en QLED. De verschillen kunnen erg groot zijn en welk type best bij jou past kan afhangen van enkele belangrijke factoren. Hier leggen we je uit wat elk type scherm aanbiedt.
Wat is IPS?
IPS schermen bieden goede kijkhoeken en accurate kleuren, zeker vergeleken met VA schermen. Oudere IPS schermen hebben echter trage responstijden, waardoor ze niet geschikt zijn voor competitieve shooters of racegames waarbij reflexen erg belangrijk zijn.
Wat is VA?
Dit type display biedt goede contrasten, snelle responstijden en heldere kleuren. Problematisch zijn de kijkhoeken, waarbij kleuren doffer lijken zodra je niet volledig centraal naar het scherm kijkt.
Wat is QLED?
Dit type scherm vind je bij Samsung tv's. In feite is dit een VA scherm dat zogenaamde 'quantum dots' heeft, waardoor de kijkhoeken breder zijn dan bij normale VA schermen. QLED biedt ook hogere niveau's van brightness en een breder kleurspectrum. 'Motion handling' (hoe bewegende beelden worden weergegeven) kan echter een probleempunt vormen, dus zorg zeker dat je een tv van dit type vooraf in het echt hebt gezien.
Wat is OLED?
Deze high-tech schermen bieden je de beste beeldkwaliteit, met vooral zeer sterk contrast dankzij individuele pixels die uitgeschakeld kunnen worden om 'echte' zwarttinten te bereiken. De kijkhoeken zijn vaak ook zeer goed, terwijl HDR helemaal tot zijn recht komt dankzij de scherpe contrasten tussen helder en donker. De prijs van OLED-schermen is vaak echter zeer hoog. Bovendien is 'burn-in' een probleem, waarbij het beeld 'ingebrand' kan komen te staan.
Gaming tv technische termen uitgelegd
Het is moeilijk om over gaming tv's te praten zonder in technische termen te vervallen. Het lijkt in het begin misschien overweldigend, maar toch raden we je aan om deze termen niet zomaar te vermijden. Het verschil dat ze maken is namelijk erg belangrijk; zo is een scherm met een input lag van 40ms of meer bijvoorbeeld bijna onbruikbaar voor competitieve games. Daarom leggen we even de meest gebruikte technische termen kort en simpel uit.
Wat betekent resolutie bij gaming tv's?
De resolutie van een tv is het aantal pixels dat het scherm heeft. Dit wordt weergegeven als een horizontaal getal x een verticaal getal. Hoe hoger het getal, hoe scherper het beeld. Hoe meer pixels er zijn, hoe verfijnder het beeld namelijk weergegeven kan worden.
Er zijn drie 'standaard' resoluties.
- 1920x1080 (1080p)
- 2560x1440 (1440p)
- 3840x2160 (4K)
1080p wordt ook wel 'FullHD' genoemd. Dit is al vele jaren de standaard en zorgt voor een scherp beeld. Meer en meer begint 1440p ook op te duiken. Het beeld is dus net iets scherper. Tot slot wordt 4K (ook wel UltraHD genoemd) nu meer en meer de nieuwe standaard.
Wat betekent refresh rate bij gaming tv's?
De refresh rate van een tv staat voor hoeveel keer per seconde de tv een nieuwe afbeelding kan tonen, ofwel 'ververst'. Refresh rate wordt uitgedrukt in Hz.
Normale monitors en tv's hebben meestal een refresh rate van 60Hz, terwijl gaming tv's en gaming monitors een refresh rate hebben tussen de 100 en 240Hz. 144Hz is ondertussen de nieuwe standaard voor monitors met een hoge refresh rate. De laatste modellen gaming tv's kunnen 120Hz aan.
Hoe hoger de refresh rate, hoe vloeiender een game aanvoelt. Let wel op dat een tv (of monitor) niet zomaar extra frames kan bij toveren. Een game die gespeeld wordt aan 30 frames per seconde (fps), zal niet plots aan 120 fps draaien omdat je een nieuwe gaming tv hebt met een 120Hz refresh rate. Het omgekeerde is echter wel waar: speel een game op een tv dat een maximale refresh rate heeft van 50Hz, en je zal de game nooit aan 60 FPS kunnen spelen. Je tv is dus de beperkende factor in dat geval. Dus onthoud: 'Hz' drukt de ververssnelheid van je scherm uit, terwijl 'fps' de ververssnelheid van een game uitdrukt.
Idealiter heeft je gaming tv een refresh rate die gelijk is aan, of hoger is dan, wat je console kan weergeven in fps.
Wat zijn Variable Refresh Rate (VRR), G-Sync en FreeSync?
Variable Refresh Rate (VRR), G-Sync en FreeSync zijn sterk gelinkt aan refresh rates.
G-Sync en FreeSync zijn VRR technologieën die ervoor zorgen dat de frames per seconde (fps) gesynchroniseerd zijn met de refresh rate (Hz) van je gaming tv. Zo worden problemen met de framerate van je game gecompenseerd door je tv.
Een praktisch voorbeeld: als je tv een 120Hz scherm en FreeSync heeft en je speelt een Xbox Series X game waar de framerate niet stabiel is en tussen de 120fps en 100fps bengelt, dan kan de tv het aantal Hz laten dalen naar het aantal frames dat door de console worden gestuurd, en deze met elkaar gelijkstellen. Dit zorgt ervoor dat framedrops veel minder voelbaar zijn tijdens het gamen, en je dus een vlottere ervaring krijgt.
Sterker nog, dankzij VRR heb je ook geen screen tearing meer. Zonder VRR kan het bijvoorbeeld zijn dat de fps van je game en de refresh rate van je gaming tv beide hoog zijn, maar dat deze niet helemaal gelijk lopen. Wanneer de console dan een frame stuurt, maar de televisie nog bezig is met te verversen, kon het zijn dat je scherm in tweeën scheurde: de bovenste helft toont al de nieuwe frame, terwijl de onderste helft nog de oude frame toonde. In het midden had je dan een scherpe breuklijn tussen de twee. Dankzij de synchronisatie tussen console en tv heb je dit probleem echter niet meer.
Aangezien dat VRR, G-Sync en FreeSync steunt op synchronisatie tussen console en tv is het natuurlijk essentieel dat beide deze functies ondersteunen. Als je gaming tv VRR ondersteunt, maar je console niet, dan heeft de gaming tv natuurlijk niets om mee te synchroniseren.
Zowel de PS5 als de Xbox Series X / S ondersteunen gelukkig wel VRR. Oudere consoles en de Nintendo Switch niet.
Wat betekent Input Latency bij gaming tv's?
De 'input latency' van tv's wordt weergegeven in ms (milliseconden) en meet hoe lang het duurt voor het indrukken van een knop zich vertaalt in een actie op je tv. De beste gaming tv's hebben een input latency van 20ms of minder, middelmatige modellen bungelen rond de 30ms, en tragere modellen hebben 40ms of meer nodig. Meestal activeert je tv de beste optie automatisch door naar de 'Gaming Mode' over te schakelen. Met andere woorden: hoe lager de input latency, hoe responsiever games aanvoelen.
Wat is HDR?
HDR staat voor High Dynamic Range. Dit zorgt voor meer contrast tussen de lichtste en donkerste stukken van een beeld, alsook een groter aanbod aan kleuren. Hoewel veel tv's ondertussen HDR ondersteunen, moet je goed kijken naar welke standaarden de schermen kunnen halen. Zo zijn er veel die de optimale 'peak brightness' die HDR net zo waardevol maakt niet halen. Deze 'brightness' wordt uitgedrukt in Nits.
Wat is Dolby Vision?
Dolby Vision is een vorm van HDR. Het speciale aan Dolby Vision is dat het met zogenaamde 'dynamische metadata' werkt. Zonder al te diep in technische termen te vallen, komt het erop neer dat content met Dolby Vision 'weet' wat de capaciteiten zijn van je tv en de kleuren en helderheid van de content zo aanpast dat deze zo correct mogelijk worden weergegeven op je tv. Een film in Dolby Vision die getoond wordt op een 4K tv met Dolby Vision-ondersteuning wordt zo getoond op de manier die het dichtst aansluit bij wat de regisseur wou.
Wat is 8-bit en 10-bit diepte paneel?
De meeste moderne televisies gebruiken 8-bit panelen, die 256 kleurschakeringen per primaire kleur kunnen weergeven. 10-bit schermen produceren dan weer 1024 schakeringen per primaire kleur. Kortom: er is een breder bereik beschikbaar. De overgangen tussen verschillende kleuren (denk aan een zonsondergang) zijn daardoor gelijkmatiger en de rijkheid van de verschillende kleuren komt beter tot uiting op je scherm.
Wat is Nits / cdm2?
Nits / cdm2 is hoe de output van licht gemeten wordt. Deze term wordt gebruikt om de prestaties van helderheid en zwartwaardes te tonen, en hoe hoger, hoe beter.
Met nits- en cdm2-metingen wordt hetzelfde bedoeld. De UHD-alliantie meet hun waarden in nits, dus het is aannemelijk dat die meeteenheid in de toekomst de standaard wordt.
Wat betekent de contrastverhouding voor een gaming tv?
De contrastverhouding is de verhouding tussen de helderheid van een tv wanneer het perfect zwart weergeeft versus perfect wit. Ongeveer 1000:1 is typisch voor een IPS-beeldscherm, een VA-beeldscherm kan 3000:1 halen.
OLED heeft doorgaans de beste contrastverhouding. Wanneer een OLED televisie perfect zwart moet weergeven, worden de pixels namelijk volledig uitgeschakeld waardoor deze geen licht uitstralen. Zwarter kan dus niet. Dit in tegenstelling tot LCD-tv's die zelfs als ze een zwart scherm tonen alsnog licht uitstralen. Je merkt dit ongetwijfeld wanneer je je LCD-tv een zwart scherm laat zien in een volledig verduisterde kamer.
Wat is Rec 709?
Rec 709 is de kleurenruimte waar Full HD content en standaard Blu-rays in worden geproduceerd. Met andere woorden is dit het spectrum van kleuren dat deze content bevat.
Wat is Rec 2020?
Rec 2020 is de standaard voor UHD-content en omvat een groot deel van het kleurenspectrum dat voor het menselijke oog zichtbaar is. Aangezien televisies voor consumenten voorlopig nog niet eens in de buurt komen van deze kleurenruimte, worden UHD Blu-rays in DCI P3 geproduceerd, die vervolgens in een Rec 2020 container worden geplaatst.
Wat is DCI P3?
DCI P3 is een bredere kleurenruimte dan Rec 709. Deze wordt als productiestandaard ingezet voor bioscoopfilms en UHD Blu-rays.