Beste gaming muis 2024: de beste draadloze en bedrade gaming muizen
De beste muizen voor elk budget.
Wat is de beste gaming muis op de markt? Welke zijn de beste gaming muizen voor eSports? En maken 'trendy' technieken zoals 'ultra-light' gaming muizen en wireless gaming muizen echt een verschil?
Er zijn zoveel verschillende merken en modellen van gaming muizen op de markt dat je ongetwijfeld overdonderd bent. Geen zorgen: wij hebben doorheen de jaren dozijnen gaming muizen uitgeprobeerd. In dit gedetailleerde overzicht leggen we je niet alleen uit wat de beste gaming muis in 2024 is, maar ook welke de beste prijs-kwaliteit heeft, wat de meest comfortabele gaming muis is, en veel meer.
Ben je in de war door de technische termen of weet je niet goed waar je op moet letten? Lees dan zeker:
Helemaal mee? Dan vind je hier het overzicht met de beste gaming muizen op de markt.
De beste gaming muis in 2024:
- De beste gaming muis: Logitech G502X Plus
- De tweede beste gaming muis: SteelSeries Aerox 3 Wireless
- De beste goedkope gaming muis: Trust GXT 980 Redex
- De beste premium gaming muis: Logitech G Pro Wireless
- De meest comfortabele gaming muis: Logitech G502 (Lightspeed)
- De beste gaming muis voor kleine handen: Razer Viper Mini
- De beste gaming muis voor grote handen: Razer DeathAdder V2 (Pro)
- De beste ultralichte gaming muis: Logitech G Pro X Superlight
- De beste eSports gaming muis: Razer Viper V2 Pro
- De beste MMO gaming muis: Corsair Scimitar RGB Elite
- De beste gaming muis voor op kantoor: Microsoft Pro IntelliMouse
- De beste RGB gaming muis: Corsair Dark Core RGB Pro
- De beste aanpasbare gaming muis: Razer Basilisk V3
De beste gaming muis: Logitech G502X Plus
De Logitech G502X Plus kaapt moeiteloos de titel van beste gaming muis op dit moment weg. Dit is niet alleen een muis die heerlijk in de hand ligt, maar ook overloopt van de unieke features. Je krijgt zeven knoppen die niet enkel handig zijn om extra functies aan toe te wijzen, maar kunt ook de G-Shift knop voor nog een laag functies activeren. Je kunt de DPI ook instant verminderen of vermeerderen. En dan is er nog een knop die het scrollwiel doet wisselen tussen mechanisch scrollen of 'eindeloos' vloeiend scrollen zonder feedback.
Er valt nog veel meer te koesteren. De Logitech G502X Plus heeft een uniek asymmetrisch uiterlijk en een opvallende 'barst' waar er mooie RGB belichting doorloopt. De switches onder de knoppen zijn subliem en maken gebruik van Logitechs nieuwe inhouse Lightforce hybride switches, die het beste van beide werelden bieden tussen optisch en mechanisch. En met een batterijduur van 120 uur (37 uur met RGB belichting) moet je deze muis erg weinig opladen. Het is simpelweg een uitstekende gaming muis die verdient om jouw nieuwe go-to muis te worden. Werkelijk een subliem product.
Glorious is een nieuwkomer wat betreft gaming muizen, maar het bedrijf weet toch de tweede plek wat betreft beste gaming muis op te eisen met de geweldige ultra-light Glorious Model O. De Model O weegt amper 68 gram dankzij het unieke honingraatdesign. Toch voelt deze muis stevig in de hand. Tijdens onze tests zorgde deze combinatie van extreem licht maar tegelijk robuust design ervoor dat we makkelijker dan ooit headshots behaalden in Counter-Strike.
Ook de kabel van de Model O is geweldig: het is bijna een paracord in plaats van het rubber of de gevlochten kabel die je bij zoveel andere muizen hebt. Daardoor voelt deze muis bijna draadloos. De optische sensor is een PixArt 3360 (de standaard voor een gaming muis), het muiswiel is zacht en aangenaam, de Omron knoppen zijn heel stevig en er is zelfs RBG belichting. De dimensies zijn 128mm op 63mm en het heeft een symmetrisch design (behalve de zijknoppen) waardoor het zoveel voor links- als rechtshandigen een goeie keuze is. Met zoveel uitstekende kwaliteiten en aan zo'n lage prijs, is de Glorious Model O dan ook zonder discussie onze aanrader bij uitstek.
De tweede beste gaming muis: SteelSeries Aerox 3 Wireless
De Aerox 3 Wireless heeft een uitgebreide lijst aan indrukwekkende features voor een gaming muis die weliswaar 121mm bij 60mm is, maar amper 66 gram weegt. De optische sensor is een 'TrueMove Air' en de draadloze verbinding is 'Quantum 2.0' 2.4GHz, met Bluetooth en ook een draadloze modus met een USB-kabel als alternatieven mocht de normale draadloze verbinding niet lukken.
Met 66 gram is dit opnieuw een ultra-light gaming muis, maar er is ook aandacht voor de batterij van deze draadloze muis. Dankzij de efficiënte sensor heb je namelijk ongeveer 80 uur aan batterijleven - zelfs wanneer je de 2.4GHz verbinding gebruikt (met extreem lage latency) en de RGB belichting. Switch je naar Bluetooth en schakel je de belichting uit, dan kun je die batterijduur nog verder strekken. De muis opladen is erg handig dankzij de USB-C techniek en diens snelle laden. Volgens SteelSeries kun je na amper 15 minuten laden 40 uur lang draadloos spelen.
De Aerox 3 is inwending zelfs bestand tegen water en stof, waardoor deze gaming muis normaliter jarenlang mee kan en zijn duurdere prijs waard is. En wil je toch een muis die wat goedkoper is en bovendien nog minder weegt, dan kun je altijd de bedrade versie van de Aerox 3 overwegen. Zowel draadloos als bedraad is dit een bijzonder sterk model.
De beste goedkope gaming muis: Trust GXT 980 Redex
Dit jaar kaapt de Trust GXT 980 Redex de prijs van beste goedkope gaming muis dankzij een mooi uiterlijk en sterk design. Dit is een sobere, stijlvolle muis die perfect past op kantoor - maar dankzij een schuifknop onderaan kun je ook mooie RGB-belichting activeren. Hoewel deze muis met 84 gram net iets te zwaar is om het een 'ultra-light' te noemen, voelt het toch bijzonder responsief.
De batterij gaat 50 uur mee (20 uur als de RBG actief is), de onderkant van de muis is zo zacht dat je zelfs geen muismat nodig hebt, en je hebt een enorm DPI bereik (tot 10.000). Heel veel troeven dus. Enkel het wat stroeve magnetisch compartement om je 'dongle' in op te bergen en de matige software van Trust zijn minpuntjes. Voorts is dit een geweldig produdct.
Hier lees je nog eens de volledige Trust GXT 980 Redex review.
Trust GXT 980 Redex kopen op Bol.com
De Rival 3 is simpelweg een uitstekende gaming muis voor wie een beperkt budget heeft. Dit is ook de muis bij uitstek voor wie kleine of middelgrote handen heeft. Opnieuw is dit een lichtgewicht: met amper 77 gram en een aangename vorm voor elke vorm van grip, is dit een zeer comfortabele muis. De optische sensor is een TrueMove Core die even accuraat is als de PixArt 3330. Deze muis heeft ook RGB belichting en zes knoppen: zeer indrukwekkend voor een budgetmuis.
Er zijn wel een paar minpuntjes. De muis is op zich geschikt voor zowel links- als rechtshandigen, maar de zijkanten zitten enkel aan de linkerkant en zijn bovendien erg klein. De kabel van deze muis is jammer genoeg ondermaats: het rubber is erg rigide, waardoor je best wat creatieve oplossingen zoekt om ervoor te zorgen dat je bewegingen niet beperkt worden.
SteelSeries Rival 3 kopen op Bol.com
Nog een goeie muis voor wie een beperkter budget heeft is de Logitech G203 Lightsync. Dit model lijkt op de Prodigy-lijn van voordien maar heeft betere RGB belichting. Voorts krijg je een erg goeie optische sensor, een aangenaam stevig klikgevoel en een comfortabele platte vorm (vergelijkbaar met de G102, G203, G305 en G Pro). Perfect voor wie kleine of middelgrote handen heeft.
De beste premium gaming muis: Logitech G Pro Wireless
De G Pro Wireless is de beste draadloze gaming muis op de markt, met responstijden die net zo goed zijn als bedrade muizen. Deze muis is ook erg licht (80 gram) en de batterij gaat 48 uur mee met de RGB belichting aan - en ongeveer het dubbele zonder die belichting. De optische sensor is ook extreem accuraat.
Maar er is natuurlijk één groot probleem: de kostprijs. Vergeleken met de vele andere muizen die soortgelijke features aanbieden, is de prijs uiteraard een struikelblok. Nochtans is deze muis een waar plezier om te gebruiken. De middelgrote omvang (125mm x 63.5mm) maakt het ook perfect voor bijna iedereens handen.
De meest comfortabele gaming muis: Logitech G502 (Lightspeed)
De Logitech G502 is al langer een favoriet onder gamers en met recht en reden. De vorm lijkt bizar maar is uiterst ergonomisch, waardoor je zelfs na uren nog comfortabel gamet. Bovendien is het muiswiel een zogenaamde 'infinite' wheel en zijn er elf programmeerbare knoppen. De uitstekende Hero optische sensor en Lightspeed draadloze technologie zorgen ervoor dat deze muis steeds uitstekend presteert.
Met 114 gram is dit een ietwat zwaardere muis, maar daar geraak je na enkele uren gebruik meteen gewend aan. De batterij gaat 48 uur mee als je RGB belichting gebruikt en 60 uur zonder. Vijf minuten opladen geeft je 2.5 uur batterijduur. Meer dan genoeg features die van de G502 Lightspeed een topper maken. En ook de bedrade G502 Hero is door die features de prijs meer dan waard.
De beste gaming muis voor kleine handen: Razer Viper Mini
Heb je kleine tot middelgrote handen, dan is dit de ideale gaming muis voor jou. Met afmetingen van 118mm x 62mm en een gewicht van amper 60 gram, een PixArt 3359 optische sensor en accurate 1:1 tracking, is dit een erg sterke keuze voor competitief gamen.
De Viper Mini heeft ook een geweldige kabel die bijna draadloos aanvoelt. Deze muis is responsief en comortabel onder alle omstandigheden. De RGB belichting is ook smaakvol: een belicht logo en een achterlicht dat veranderd kan worden via de erg goeie Razer Synapse software. Een geweldige gaming muis dus, die bovendien relatief goedkoop is.
De beste gaming muis voor grote handen: Razer DeathAdder V2 (Pro)
De DeathAdder is al langer een van de meest populaire gaming muizen op de markt en heeft nu met de V2 een sterke update gekregen. Deze muis weegt 82 gram en is daardoor flink wat lichter dan zijn voorganger. De superflexibele kabel is vergelijkbaar met de Razer Viper. Elke knop heeft ook optische schakelaars waardoor elke muisklik onvoorstelbaar responsief is. Je moet het zelf eens proberen om echt te begrijpen.
De V2 Pro is de draadloze versie van deze muis. Met 88 gram is dit ietsje zwaarder en de batterijduur is erg afhankelijk van de RGB belichting. Als back-up heb je ook een Bluetooth verbinding die bijna 120 uur mee gaat, maar voor competitief gamen gebruik je beter de low-latency wireless modus. Raakt de batterij toch op, dan kun je nog steeds de superflexibele kabel gebruiken die wordt meegeleverd bij aankoop.
De beste ultralichte gaming muis: Logitech G Pro X Superlight
Ultra-light of ultralichte muizen zijn een ware hype in het gamelandschap. Vooral voor eSports is er veel vraag een muizen die zo licht zijn dat ze bijna met je hand versmelten. Missie geslaagd voor Logitech, want de Logitech G Pro X Superlight is niet enkel één van de allerlichtste maar ook één van de meest comfortabele en robuste gaming muizen.
Met een batterijduur van 70 uur zit je voor lange tijd goed, en bovendien ligt deze muis heerlijk soepel in de hand. Let wel op dat je geen RGB, maar twee extra knoppen, en beperkte opties via de Logitech software krijgt. Werkelijk alles staat in het teken van het extreem lage gewicht van 63 gram. Maar zoek je dus specifiek naar een ultralichte muis, dan is dit de ideale kandidaat.
Lees hier de volledige Logitech G Pro X Superlight review.
De beste eSports gaming muis: Razer Viper V2 Pro
Zoek je een alternatief? Dan kunnen we ook de Razer Viper V2 Pro aanraden. Vergelijkbaar met de Logitech muis hierboven, is dit een muis die volledig focust op het terugdringen van gewicht: met amper 59 gram is de Viper V2 Pro een van de allerlichtste muizen op de markt. De unieke, ruwe stof zorgt echter dat deze gaming muis steeds goed in de hand ligt en dat je niet te hard begint te zweten. De muis gebruikt de Razer Optical Mouse Switches Gen-3 om zeer accurate en aangename 'clicks' op te leveren.
Er zijn echter enkele kleine minpunten die wat ons betreft de Logitech muis hierboven de betere keuze maken. Eerst en vooral is het scrollwiel niet geweldig, met te weinig feedback. De muis bevat ook geen opbergruimte om de 'dongle' in op te bergen, waardoor je die dus moet laten rondslingeren. Bovendien is de prijs voor deze muis wel heel gepeperd.
En toch. Als je een eSports-atleet bent, dan is dit toch de ideale muis. Razer heeft fantastische software en de Viper V2 Pro maakt daar uitstekend gebruik van. Zo werkt Razer Focus Pro 30K Optical Sensor in deze muis standaard met ‘smart tracking’. Daarmee kun je dan instellen of het ‘cut-off point’ op laag, medium of hoog staat. Door de Asymmetric Cut-Off-functie te activeren, heb je echter nog veel meer controle. Je kunt de de ‘lift-off’-afstand en ‘landing’-afstand tot op de millimeter bepalen. Het is een cruciale feature als je echt nood hebt aan precisie tot op de millimeter.
Lees hier de volledige Razer Viper V2 Pro review.
De beste MMO gaming muis: Corsair Scimitar RGB Elite
De Corsair Scimitar RGB Elite is ideaal voor wie veel MMOs speelt en dus nood heeft aan veel verschillende knoppen voor verschillende skills en spells. Met maar liefst twaalf knoppen aan de zijkant die elk verschillende texturen hebben, en de mogelijkheid om deze knoppen naar voor of achter te schuiven, is dit simpelweg de muis bij uitstek voor MMO-gamers.
De muis is 120mm lang, wat redelijk gebruikelijk is, maar wel 78mm wijd. In combinatie met het zwaardere gewicht (122 gram) is dit niet de meest precieze muis, maar de PixArt 3391 optische sensor doet zijn best om dat te compenseren. De software van Corsair is bovendien extreem gedetailleerd, waardoor je deze muis volledig kunt aanpassen naar wens.
Corsair Scimitar RGB Elite kopen op Bol.com
Onze andere aanrader is de Razer Naga Trinity. Deze muis heeft vervangbare zijpanelen die het meer geschikt maken voor FPS gaming. Ook eentje om rekening mee te houden.
De beste gaming muis voor op kantoor: Microsoft Pro IntelliMouse
Als je op zoek bent naar een gaming muis die je ook in een professionele setting kunt gebruiken, dan is de Microsoft Pro IntelliMouse de muis bij uitstek. Deze muis combineert de PixArt 3389 optische sensor met het legendarische design van de IntelliMouse. Het resultaat is een stijlvolle muis met perfecte tracking (zeker vergeleken met de ondermaatse Classic IntelliMouse).
De muis wordt bovendien geleverd met degelijke software waarbij je de gevoeligheid kunt instellen, het achterlicht van kleur kunt doen veranderen en ook de twee knoppen op de zijkant kunt programmeren. Hoewel de subtiele vorm van die twee zijknoppen wat oefening vergt, raak je er uiteraard aan gewend en zijn ze naadloos in het design gegoten.
De beste RGB gaming muis: Corsair Dark Core RGB Pro
Corsair is een marktleider qua RBG belichting en de Dark Core RGB Pro heeft maar liefst negen RGB zones. Die kun je tot in detail aanpassen in de iCUE software van het bedrijf. Maar belangrijker dan looks zijn natuurlijk de prestaties, en ook hier is de Dark Core RGB Pro een indrukwekkende muis. Hoewel de omvang en het gewicht ervoor zorgen dat dit geen muis is voor snelle, competitieve shooters, is dit een erg comfortabele muis met maar liefst acht extra knoppen.
Je hebt de keuze tussen twee zijgrepen. Er is een comfortabel 'gevleugeld' design of een rechte rand voor snellere reflexen. Het zijpaneel kan ook verwijderd worden om een compartement te onthullen voor de 2.4GHz draadloze dongle die mee wordt geleverd bij aankoop. De 2.4GHz draadloze verbinding deed het ook uitstekend in onze tests, met een input lag en responstijd die gelijk is aan bedrade muizen. De PAW3392 optische sensor is ook enorm accuraat. Batterijduur is uitstekend en een USB-C kabel zorgt voor snelle oplaadtijden;
De beste aanpasbare gaming muis: Razer Basilisk V3
Bijna alle gaming muizen op deze lijst hebben een mate van aanpasbaarheid (denk aan de RGB of DPI die je aanpast), maar de Razer Basilisk V3 gaat nog heel wat verder. Je past naar smaak de RGB, gevoeligheid van de optische sensor, de 'lift-off' en 'landing cut-off points', en de tien extra knoppen op de muis aan. Via Razer Hypershift kun je nog een tweede laag aan functionaliteiten toevoegen aan elke knop.
Zelfs het scrollen is aanpasbaar, want je krijgt de keuze uit drie modi (Tactile Scroll, Free-Spin Scroll en Smart Reel) die alledrie nuttig zijn en goed aanvoelen. De unieke vorm maakt dit ook een zeer ergonomische muis die je pols nooit pijn bezorgt. Tot slot is de gratis Razer Synapse software de marktleider wat betreft gestroomlijnde en duidelijke interfaces. Een steengoede muis.
Hier lees je de volledige Razer Basilisk V3 review.
Waar moet je op letten wanneer je een gaming muis koopt?
Jouw speelgedrag en de juiste gaming muis. Anders dan bij vele andere technische snufjes, hangt de meest geschikte muis heel hard af van persoonlijke voorkeur. Je kunt ook zien in deze lijst dat we daar rekening mee proberen houden. Speel je vaak competitieve shooters, dan ga je best voor een lichte muis die je snel kunt rondbewegen. Speel je veel MMOs, dan is het handig als je muis extra knoppen heeft voor shortcuts. Speel je vaak heel lange sessies, overweeg dan zeker om een ergonomische muis te kopen. Stem dus altijd je speelgedrag en muiskeuze op elkaar af.
Jouw greepstijl De manier waarop jij tijdens het gamen de muis het liefst vasthoudt is essentieel voor je muiskeuze. Doorgaans worden greepstijlen opgedeeld in ‘palmgreep’, ‘klauwgreep’ en ‘vingertopgreep’. Bij de eerstgenoemde ligt je hand plat op de muis waarbij je palm veel contact heeft met het muisoppervlak. De tweede is een muisgreep die qua palmcontact soortgelijk is maar daarbij houd je de muis vast met gekrulde vingers. Bij de vingertopgreep daarentegen houd je de muis louter met je vingers vast; je palm maakt geen contact met de muis. Uiteraard zijn daartussen veel hybride greepstijlen te vinden. Zo is het belangrijk om te beseffen wat je met je pink doet. Een muis met ‘brede heupen’ geeft je voor een stijl met een gekrulde pink veel houvast, maar kan storend werken wanneer jij je pink liever strekt. De algemene vuistregel is dat je voor palmgreep het best een muis van het formaat van je hand kan gebruiken. Voor de vingertopgreep ga je beter voor kleinere muizen - je gestrekte vingers komen immers nauw samen. Heb je een klauwgreep, dan mik je best tussen de twee.
De grootte van je hand. Hoewel het geen exacte wetenschap is, kun je de grootte van je hand gebruiken om de ideale grootte van een muis in te schatten. Druk je vingers tezamen en meet de afstand van je langste vinger tot aan je pols. De stelregel is dat je het beste zoekt naar muizen die ongeveer 60 percent van jouw afmetingen in beslag nemen. Meet je hand 200mm x 100mm, dan zoek je dus best naar een muis die 120mm x 60mm is. Om het in minder precieze muisgroottes uit te drukken, kun je ook deze manier hanteren. Is de afstand minder dan 170mm, dan overweeg je best kleinere muizen. Tussen 170mm en 195mm is middelgroot. Groter dan 195mm betekent dat je beter zoekt naar grotere muizen. Veel hangt echter ook af van jouw persoonlijke greepstijl, maar deze regels lijken goed te werken voor wie werkt met een palm- of klauwgreep.
Bekijk eerst de ‘Pointer Options’ in Windows. Voor elke muis geldt één immens belangrijke tip: kijk of de ‘Enhance pointer precision’ optie in Windows uitgevinkt staat. Deze optie vind je onder ‘Mouse Properties’ en vervolgens onder het ‘Pointer Options’ kopje. ‘Enhance pointer precision’ is namelijk een type accelerator: hoe meer je in een bepaalde richting beweegt, hoe sneller de bewegingen zullen verlopen. Dit betekent dat je bij snelle swipes ingame meer rondjes zal draaien dan normaal. Funest voor je hand-oog coördinatie en mogelijk je online score.
Met of zonder draad. Dit is een belangrijke keuze om te maken. Draadloos gamen is geweldig vanwege de mobiliteit en flexibiliteit die het je geeft. Tijdens competitieve games heb je dan bijvoorbeeld geen risico meer dat je kabel ietsje blijft hangen en je een schot mist. Tegelijkertijd hebben sommige goedkopere draadloze muizen problemen om hun bewegingen snel genoeg te doen registreren op je pc (zogenaamde 'input latency', wat een gigantisch probleem is bij competitieve games) en vaak hebben ze geen geweldig batterijleven. Daarom kun je dus eventueel wel een bedrade muis overwegen: je hebt gegarandeerd lage latency, ze zijn goedkoper en je hebt geen issues met batterij. Voor de beste draadloze muizen gaat dit echter niet per se meer op. Zowel Logitech als Razer hebben hun technologie zo verbeterd dat de input latency zelfs beter is dan de meeste bedrade muizen en na een keer opladen kan je er snel een week mee gamen.
Ultra-light of niet? De nieuwste trend bij gaming muizen is 'ultra-light' om snellere reacties te kunnen bereiken. Wanneer behoort een gaming muis nu precies tot die categorie? De meeste muizen wegen ongeveer 100 gram; wat ons betreft weegt een ultra-light gaming muis minder dan 70 gram. Daarvoor zie je dat sommige producenten naar een zogenaamd ‘honingraat’ design grijpen. Dat scheelt in gewicht maar kan afhankelijk van de gaten ook ongemak opleveren. Opnieuw: denk echter goed na of dit soort muis bij jouw speelstijl past. Ultra-light is vooral handig voor heel snelle shooters. Speel je andere genres of heb je niet zo een vaste hand, dan is het misschien handiger om voor een meer robuuste, zwaardere muis te gaan.
Vorm. De vorm van een muis is ook cruciaal, maar het is moeilijk om vooraf te zeggen of de vorm van een gaming muis je zal liggen of niet. Sommige muizen zijn plat, terwijl andere een gebolde curve hebben. Sommige zijn recht, andere hebben dan weer een curve die de lijn van je hand volgt. Wees zeker niet bezorgd als de eerste keer proberen wat onwennig voelt. Geef het qua comfort in ieder geval een week, en parkeer je eindoordeel tot je er drie weken mee hebt kunnen gamen. Tot slot belangrijk: de meeste muizen zijn ontworpen voor rechtshandigen. Ben je linkshandig, doe dan zeker goed research of er een linkshandig model bestaat, of dat de muis tweehandig (ambidextrous) is en dus voor beide handen geschikt is. Let daar wel bij op dat sommige producenten een muis ook zo kunnen noemen die maar aan één zijde zijknoppen hebben. Als linkshandige muisgebruiker moet je dus oppassen.
Optische sensor versus laser sensor: Je hebt deze discussie misschien al voorbij zien komen op fora. Maar de discussie is niet helemaal accuraat: een laser sensor is namelijk een type van optische sensor. De echte discussie draait rond of je voor een LED sensor gaat of een VCSEL (vertical-cavity surface-emitting laser). Beide soorten gebruiken CMOS sensors om constant duizenden kleine foto's te nemen om de bewegingen en afstanden van je muis in te schatten. Laser sensors houden echter iets teveel rekening met het type materiaal waarop ze werken, waardoor het mogelijk is dat ze vertragen of versnellen wanneer dat niet je bedoeling is. Daarom is het dus aangeraden om voor puur LED optische sensors te gaan. Mechanische muizen zijn ondertussen relieken van weleer, met hun rubberen of metalen bal die je bewegingen registreert.
Gaming muis technische termen uitgelegd
Ultra-light gaming muis: De meeste muizen wegen ongeveer 100 gram of meer. Een ultra-light gaming muis weegt wat ons betreft 70 gram of minder. Ze zijn vooral handig voor snelle, competitieve shooters. Zie ook de uitleg hierboven.
Sensor (optisch of laser): De sensor van je muis is in feite een camera onderaan die constant foto's neemt om te bepalen wat de plaatsing van je muis is. Op die manier worden bewegingen geregistreerd. Je hebt optische en laser sensors; zie de uitleg hierboven voor het verschil. Er zijn heel veel verschillende merken en modellen van sensors, maar zowat het meest voorkomende merk qua sensors is PixArt. Er zijn heel wat verschillende types PixArt sensors, maar enkele gerespecteerde modellen zijn de 3330, 3335, 3360, 3391. Op dit moment is de PixArt 3395 een van de absolute topsensors, met de inventieve MotionSync technologie (zie ook hieronder). Merken van gaming muizen hebben vaak ook hun eigen sensoren. Zo heeft Steelseries zijn eigen 'TrueMove' sensors en Logitech zijn 'Hero'-lijn aan sensors.
Polling rate: De ‘polling rate’ is een indicatie van hoeveel updates je muis per seconde naar je systeem stuurt. De standaard is een polling rate van 125 Hz. Voor gaming muizen is 1000 Hz daarentegen de standaard. De laatste paar jaren proberen producenten die waarde nog hoger te krijgen (zo heeft Razer modellen met een ‘polling rate’ van 8000 Hz) maar merk je in de praktijk weinig van. Het verschil tussen 125 Hz en 1000 Hz is veel groter gezien dat de vertraging in miliseconden verbetert van 8ms naar 1ms. De verhoging van 1000 Hz naar 8000 Hz brengt daarentegen je vertraging van 1ms naar 0,125ms, wat minder merkbaar is voor het menselijke oog. Zo’n hoge ‘polling rates’ zijn dan ook alleen nuttig voor gamers die elk competitief voordeel uit hun muis willen persen en over monitors met een hoge refresh rate beschikken.
MotionSync: De nieuwe PixArts 3395 sensor en nieuwe sensoren van Razer maken op 1000 Hz gebruik van MotionSync. Je ‘polling rate’ heeft namelijk van nature pieken en dalen. MotionSync zorgt ervoor dat je polling rate meer constant is, met als gevolg een soepelere muiservaring.
DPI / CPI: DPI staat voor "dots per linear inch". Het drukt uit hoeveel pixels de cursor op je scherm zich verplaatst, afhankelijk van hoeveel inches je de muis rondbeweegt. In essentie drukt het dus de gevoeligheid van je muis uit. Een alternatieve manier om die waarde uit te drukken is CPI of "counts per inch". Is het nuttig om een muis op een hoge DPI-waarde in te stellen? Niet echt. Het benoemen van extreem hoge DPI-waarden is een marketingtruc die is blijven hangen uit de steentijd. Op extreem hoge DPI-waarden wordt de muis minder nauwkeurig en wordt het lastig om je gevoeligheid in-game in te stellen. Deze zal je al snel in meerdere decimalen moeten uitdrukken. Het zal je misschien verrassen, maar bijgevolg hebben veel professionele eSporters in Overwatch zelfs DPI-waardes tussen de 800 en 1600 DPI. Bepaal dus vooral voor jezelf wat je nuttig en comfortabel vindt. Er zijn ook interessante tools beschikbaar om te bepalen wat jij goed vindt, zoals deze 'DPI calculator'.
Mechanische switch: Onder muisknoppen zitten switches (in het Nederlands ook wel schakelaars genoemd) die grotendeels verantwoordelijk zijn voor hoe je muisklikken aanvoelen. Bekende merken zijn Omron en TTC, die beide switches uitbrengen die licht en ‘spambaar’ zijn. Voor het merk Kailh geldt hetzelfde voor de 2.0, terwijl de 4.0 juist een heel stevige switch is. De 8.0 bevindt zich hier tussenin. Voor een aangename ‘feel’ is ook de implementatie en het ontwerp van de knoppen die op de switches drukken belangrijk.
Optische switch: Optische switches zijn momenteel in opmars. Dat gebeurt omdat het meest voorkomende euvel bij mechanische switches de zogeheten ‘double-click’ is. Wanneer je muis daar last van heeft, zullen bij een enkele klik twee klikaanslagen geregistreerd worden. Optische switches hebben zelden dit probleem en zijn qua latency net wat sneller en duurzamer (ze hebben immers geen mechanische deeltjes die verslijten of geblokkeerd geraken door vuil). Voorheen betekende dit wel dat je genoegen moest nemen met een klik die wat ‘modderig’ aanvoelt. Sinds kort is dat echter niet meer het geval en zijn ze qua gevoel nauwelijks te onderscheiden van mechanische switches.
RGB: De afkorting voor 'Red Green Blue', ofwel de basiskleuren waarmee je bijna eindeloze kleurcombinaties kunt vormen. Wanneer er wordt vermeld dat een gaming muis RGB belichting heeft, betekent het dus dat er kleuren kunnen oplichten. Meestal kun je deze ook naar wens instellen. Het is een mooie manier om je apparaat wat persoonlijker te maken, die je op draadloze muizen echter wel wat extra batterij zal kosten.
Draadloze verbinding: Draadloze muizen moeten uiteraard verbinding maken met een toestel om te functioneren. Bij competitief gamen is natuurlijk de grootste bezorgdheid dat het signaal van de draadloze muis niet meteen naar het scherm wordt vertaald, gezien er geen draad is die het signaal instant doorstuurt. De tijd die er zit tussen het bewegen van een muis en de registratie daarvan op het scherm heet 'input latency'. Hoe hoger deze waarde (uitgedrukt in ms), hoe trager de reactie. Voor competitieve games ligt deze waarde best zo dicht mogelijk bij 0. Om dat mogelijk te maken werken hoogwaardige gaming muizen met een 2.4GHz draadloze verbinding die speciaal is bedoeld om zo goed als geen latency te hebben. Meestal hebben deze muizen ook een Bluetooth modus, maar deze zijn vooral bedoeld voor als je niet gamet gezien de input latency beduidend hoger is via Bluetooth.