Skip to main content

Bus Simulator 18 review - Brengt je in openbare vervoering

Busje komt zo.

Bus Simulator 18 mist uitdaging en komt technisch wat klungelig over, maar heeft een toegankelijk en sympathiek karakter.

In de Bus Simulator 18 review zet Nathan zijn chauffeurskepie op en staart hij met lede ogen voor zich uit terwijl een bejaard vrouwtje naast hem over het weer klaagt.

Als je de fratsen van het openbaar vervoer moe bent en denkt dat je het allemaal beter weet, dan heeft Stillalive Studios voor jou de oplossing. Bus Simulator 16 was een bescheiden succes in het nichehoekje van de gamewereld, maar met Bus Simulator 18 wil de Oostenrijkse ontwikkelaar een vervolg afleveren waar het publiek echt naar verlangt. Met nieuwe bussen, een uitgebreide map en een flexibele routeplanner moet deze sim realistisch en uitdagend zijn, maar genoeg ademruimte overlaten voor oneindig veel rijplezier.

Bus Simulator 18 begint wanneer je een eigen busbedrijf in een middelgrote stad opricht. Het stadsbestuur geeft jou telkens een reeks aanwijzingen, bijvoorbeeld een route plannen met twee haltes in een bepaald district. Je kiest vervolgens zelf alle haltes en de richting van de rit. Als alle opdrachten vervuld zijn, speel je bussen en andere districten vrij. De opzet van de doelstellingen is dus rechttoe rechtaan, en je kunt het voor jezelf gemakkelijk maken door bijvoorbeeld moeilijke punten op de weg te vermijden. Dat zorgt ervoor dat Bus Simulator laagdrempelig is, wat je zin geeft om aan je chauffeurscarrière te beginnen.

Bekijk op YouTube

In de eerste plaats rijd je zelf de routes die je creëert en verzamel je op diverse wijzen XP: je stopt mooi aan de halte, gebruikt altijd je richtingaanwijzer, of ruimt troep van een passagier op. Strafpunten krijg je onder andere als je de stoeprand raakt of te vroeg van een halte vertrekt. In ergere gevallen krijg je boetes, bijvoorbeeld voor een snelheidsovertreding. Een handjevol XP verliezen is niet erg, en een snelheidsboete doet je amper pijn. Alleen een boete bij een botsing neemt een flinke hap uit je weekloon. Als je met andere woorden voorzichtig genoeg bent, dan werk je moeiteloos je rit af en verdien je meteen een flinke duit. Er zijn af en toe ook zwartrijders, dus je mag op willekeurige momenten je passagiers controleren om wat zakgeld binnen te rijven. Bovendien kun je zonder gevolgen een rit afbreken en herbeginnen. Op die manier daagt Bus Simulator je nooit echt uit, maar verlies je ook nooit het geduld om meerdere ritten te voltooien. Zo kun je aan een gezapig tempo met Bus Simulator de tijd verdrijven.

Voor de ritten heb heb je de keuze uit een Simplified en Realistic Mode. In Realistic Mode schakel je volledig zelf of gebruik je een vertrager als je van een heuvel bolt. In Simplified Mode heb je aan voor- en achteruit genoeg. Aangezien Realistic Mode je geen extra XP-punten oplevert, blijft het een optionele extra uitdaging. De ontwikkelaar laat je daarin volledig vrij, waardoor het rijden in Bus Simulator altijd op een behapbaar niveau blijft.

Je geduld raakt eerder op met de NPC's in de spelwereld. Veel personages lijken exact op elkaar en er stappen soms meerdere klonen tegelijk op. De stiltes worden opgevuld met nietszeggende conversaties of compleet absurde uitspraken die bovendien vrijwel direct in herhaling vallen ("Is Stefan nog altijd ziek?" "Nee, hij is alweer ziek!"). De passagiers geven soms commentaar op je vreemde keuze om de lichten te dimmen, maar na één keer heb je dat ook wel gehoord. Daarnaast kent de setting een paar mooie delen, maar het grootste stuk van de omgeving oogt vrij steriel. Op die manier oogt Bus Simulator wat klungelig en laat het een steekje vallen om je busritten blijvend aangenaam te houden.

Bepaal zelf je routes (Bus Simulator 18 review)

De drang om je busbedrijf uit te bouwen redt de game echter van de monotonie. Gaandeweg koop je een paar bussen bij en neem je werknemers in dienst. Je wijst hen aan routes toe en rijdt zelf een route naar keuze om een week te laten voorbijgaan. Bus Simulator blinkt echter niet uit in duidelijkheid. Medewerkers kunnen pas een omzet halen wanneer je een nieuwe route getest hebt om een referentie te bepalen, maar dat legt de game je niet uit. Sommige doelstellingen zijn evenmin helder, waardoor je vaak tevergeefs acties uitprobeert. Zo moet 85 procent van je haltes rendabel zijn, maar die percentages staan nergens vermeld. Dat zorgt even voor frustratie, maar aangezien de moeilijkheidsgraad van Bus Simulator niet hoog ligt, zie je dat door de vingers.

Bovendien zorgen je werknemers nooit voor problemen: elke week krijgen ze wel een boete of twee, maar je winst is zo goed als verzekerd. Voor nieuwe bussen hoef je slechts een paar weken te sparen, terwijl er geen ware economie is om in de gaten te houden. De enige uitdaging ligt in het verbeteren van het beste resultaat voor een individuele route. Zo blijft het managementsysteem oppervlakkig. Aangezien het rijden al weinig problemen veroorzaakt, blijf je dus op je honger zitten wat betreft een uitdagende ervaring.

Bus Simulator heeft tevens een paar vervelende technische mankementen. Vooral in de zijspiegels bereikt de framerate een dieptepunt en op een regenachtige dag maken je koplampen amper een verschil, wat in de eerste plaats doorns in het esthetische oog zijn. Glitches zijn er eveneens: tijdens een rit kan een andere bus van jouw bedrijf een aanrijding veroorzaken, waardoor het verkeer volledig stilstaat. Vervolgens verdwijnt die bus gewoon, met een flinke hap uit het realisme als gevolg.

Na elke rit een weekoverzicht (Bus Simulator 18 review)

Anderzijds garandeert die creatieve vrijheid wel een vlotte ervaring. Een automatische snelheidsbegrenzer zorgt ervoor dat je de snelheidslimiet niet overstijgt en past zich aan de (on)bebouwde kom aan. Auto's stoppen ook als je aangeeft dat je een bushalte wilt verlaten. Zo wisselt Bus Simulator spitsvondige en ruwe mechanics met elkaar af. Aangezien je met gemak de meeste ritten voltooit, zie je die defecten door de vingers, maar Stillalive Studios vergeet dus wel om Bus Simulator 18 netjes af te werken.

Toch heeft Bus Simulator 18 een aantrekkelijke sfeer. De vrijheid die je hebt om je eigen routes te plannen zorgt ervoor dat je des te liever die ritten wilt aanvangen. Aangezien je zonder al te veel zorgen van halte naar halte mag tuffen, ervaar je een rustgevende werking. Vooral 's nachts is dat bijzonder: dan start je in een doodse stilte je bus op en verlicht je de lange weg voor je. Op die momenten waan je je de buschauffeur die je altijd al wou zijn. En omdat je niet veel hoeft te managen, is er altijd tijd voor een volgende rit.

Zowel tijdens het rijden als het managen zorgt Bus Simulator 18 voor weinig uitdaging. Ben je voorzichtig, dan werk je probleemloos een rit af. Volg je de instructies en heb je een paar werknemers, dan maak je gauw voortgang. Alleen wanneer je voor de zoveelste keer dezelfde NPC tegenkomt of dezelfde dialoog hoort, komt de game klungelig over. Enkele technische mankementen zorgen tevens voor een kleine opstoot van frustratie. Toch is Bus Simulator 18 toegankelijk en heeft hij zelfs een rustgevende werking, zodat de minpunten je met een aandoenlijk gevoel achterlaten. Als je Bus Simulator 18 niet afrekent op z'n gebreken, maar waardeert voor zijn goede wil, dan neem je de vertragingen voor lief.

Voor deze Bus Simulator 18 review speelde Nathan op een pc.

Lees ook dit