Bus Simulator 21 review - Heeft wat MAN-kracht nodig
Halte gemist.
In de Bus Simulator 21 review krijgt Nathan gezonde keuzestress van de nieuwe MAN of Mercedes-Benz, terwijl zijn passagiers de vreemdste opmerkingen maken.
Bus Simulator 18 was de ware nichegame: ondanks enkele technische beperkingen zo goed als de enige uitgebreide game in zijn genre die bovendien slaagde in zijn opzet. Ontwikkelaar Stillalive Studios zet z'n missie verder met Bus Simulator 21, waarin het allemaal iets meer mag zijn: een hele vloot aan officieel gelicenseerde bussen, diepgaand management en een immersieve wereld. Ondoorzichtige mechanics en een gebrekkige interface staan echter een volledig succesvolle ervaring in de weg.
Stillalive haalt nochtans het onderste uit de kan qua presentatie. Gaandeweg kies je uit dertig verschillende bussen van bekende merken zoals Volvo, MAN en BMW, wat een zekere sérieux aan de game geeft. Bovendien zijn de bussen gedetailleerd uitgewerkt en mag je ze aan een testrit onderwerpen voordat je er een koopt. Eens je terug op de baan bent, verken je Angel Shores of het reeds gekende Seaside Valley. Die eerste vormt een hybride van New York inclusief Chinatown en de met palmbomen aangelegde buitenwijken van Los Angeles. De combinatie van druk centrum en gezellige randstad zorgt voor een prettige variatie tijdens het rijden. Tel daarbij dat elke bus anders rijdt en geen rit is twee keer dezelfde. Kortom, met de essentiële facetten van Bus Simulator 21 zit het wel snor.
Zodra je echter in de menu's duikt, breekt Bus Simulator 21 z'n opgebouwde plezier af. Als je een nieuwe busroute maakt, dan moet je rekening houden met vraag en aanbod per bushalte alsook met het piekuur, zijnde 's morgens, overdag of 's avonds. Hoe meer een route in balans is, des te hoger liggen de verwachte inkomsten. Die extra lagen verschuilen zich achter aparte tabs, dus je moet constant heen en weer klikken om het overzicht te bewaren. De dienstregeling is nog problematischer. Je kent twee bussen aan een route toe: één voltijds en één voor het piekuur. Het is niet duidelijk wat het effect is van een bus op z'n toegekende route, en er is geen overzicht van alle bussen. Je kunt dus doodleuk routes onbediend laten, of trachten je door de menu's heen te worstelen. Het gebrek aan transparantie en vlotte navigatie ondermijnt volledig de efficiëntie van het managen.
Stillalive werkt daarentegen keurig de details uit. Zo sloegen auto's in voorgaande edities nooit naar links af. Dat is nu wel het geval, dus je bemerkt veel vaker risicovolle situaties waarop je als volleerde buschauffeur moet anticiperen. De AI van voetgangers is verbeterd: ze steken geregeld het zebrapad over, maar houden zich ook in als je nadert. Dat geldt tevens voor auto's die strak remmen als je de richtingaanwijzer gebruikt bij het verlaten van de halte. In de spelwereld kun je nu 'fast-travelen' naar een halte en de tijd doorspoelen, alsook de verfwinkel voor je bus bezoeken en extra inkomsten uit advertenties genereren. Ten slotte lichten de onderste hoeken van je scherm op als je in derde persoon de richtingaanwijzers gebruikt. Het zijn sympathieke toevoegingen om je rijervaring nog iets aangenamer te maken.
De studio laat wel nog een paar kleine steekjes vallen. Net als in de vorige editie vallen de passagiers al heel snel in herhaling. "Ik heb m'n stofzuiger van de hand gedaan, hij stond maar stof te vergaren" is één keer grappig, maar geen drie keer. De pop-ups met de beschrijving van je dashboardknoppen zijn handig, maar rammelen alle kanten op als je het scherm beweegt - het is dus beter om alles op je toetsenbord uit het hoofd te leren. En als je een route start en 'fast-travelt' naar de eerste halte, dan vervalt de route weer en moet je opnieuw beginnen. Die minpuntjes verstoren de rijervaring niet, maar zorgen wel voor kleine frustraties.
Rijden is essentieel in een transportsimulator en dat heeft Stillalive ook goed uitgewerkt in Bus Simulator 21. Je hebt een hele resem fijn gedetailleerde bussen ter beschikking en glijdt vlotjes van de drukke stad naar de gezellige buitenwijk. Auto's en voetgangers zijn door hun verbeterde AI onvoorspelbaar, maar reageren ook snel op jouw rijgedrag. Dat zorgt voor uitdagende situaties waarin je extra moet opletten. Kleine toevoegingen maken het rijden zelf een toffe job. Het managen verloopt echter niet van een leien dakje, want de navigatie door de menu's is een worsteling en het toewijzen van bussen een ondoorzichtige opdracht. Bovendien pakt de studio niet alle pijnpunten van de vorige editie aan. Bus Simulator 21 verdient lof als nichegame, maar kampt met iets te veel problemen onder de motorkap.
Voor de Bus Simulator 21 review speelde Nathan op een pc