Capcom Arcade Stadium review - Cap-kom maar op
Een legendarische catalogus.
Capcom Arcade Stadium is een heerlijke plons in een bad nostalgie. Arcadegames waren vroeger de manier bij uitstek om nieuwe games te leren kennen en de meest indrukwekkende graphics te zien, maar nu is dat fenomeen op sterven na dood. Compilaties zijn op dit moment haast de enige manier om die hoogdagen nog te ervaren, en nu doet dus ook Capcom een duit in het zakje. En wat voor een. Dit is een heerlijk weerzien met tal van klassiekers, die bovendien met respect en moderne gemakken indachtig worden behandeld.
Bij een compilatie staat of valt alles met de selectie aan games en daar zit het bij Capcom Arcade Stadium meteen goed. Dit is een solide dwarsdoorsnede van Capcoms oeuvre. Er is een rijke variatie aan genres met fightinggames zoals Street Fighter 2 en Cyberbots, shooters zoals 1942 en Section Z, en platformers zoals Ghosts 'n Goblins en Bionic Commando. Zoals je al uit dat lijstje kunt afleiden zijn veel belangrijke titels vertegenwoordigd. Tegelijk zijn er enkele andere toppers die uitblinken in hun afwezigheid, zoals Street Fighter 3 en Darkstalkers. Desalniettemin kun je eindeloos discussiëren over waarom bepaalde games wel of niet in een collectie worden opgenomen, dus het is maar een klein punt van kritiek.
Dergelijke discussies worden bovendien goedgemaakt door de overvloed aan displayopties. Je kunt scanlines, borders en stretchopties per game aanpassen. Je kunt ook de schermoriëntatie draaien, waardoor je games zoals 1942 speelt op een verticaal georiënteerd scherm (TATE-mode) zoals oorspronkelijk bedoeld. Laat het duidelijk zijn: de aandacht voor detail is indrukwekkend en doet de games in kwestie helemaal eer aan.
Toch is er niet alleen aandacht om de ervaring van weleer zo goed mogelijk weer te geven, want Capcom Arcade Stadium bevat ook opties die aan moderne verwachtingen voldoen. Er zijn een pak instelbare DIP-switches zoals de moeilijkheidsgraad, wanneer je extra lives krijgt, met hoeveel levens je start, enzovoort. De settings zijn allemaal afhankelijk van de game en je waant je daardoor een echte arcadeoperator. Is dat alles nog niet genoeg, dan kun je ook nog eens de snelheid van games aanpassen en ze door- of terugspoelen. De kers op de taart zijn de controls, die je volledig naar smaak kunt aanpassen en via een overlay steeds on-screen de juiste knoppen weergeven. Dat soort toevoegingen zijn een perfecte manier om een heel nieuw publiek aan arcadegames te introduceren.
De collectie is bovenal liefdevol vormgegeven. Capcom Arcade Stadium bevat gedetailleerde renders van arcadekasten die je bovendien in elke game mag wisselen. De handleidingen per game zijn ook heel charmant en in sommige gevallen kun je tussen de Japanse en Engelse versie kiezen. Door games te spelen level je bovendien je profiel, waarmee je extra frames en cosmetische arcadekasten vrijspeelt. Een waar feest voor iedereen die arcadegaming een warm hart toedraagt.
Capcom Arcade Stadium is simpelweg een prachtige nostalgietrip. Hoewel de collectie zeker enkele belangrijke games mist, worden de aanwezige titels met enorm veel respect behandeld. Via talloze grafische opties speel je de games zoals ze oorspronkelijk bedoeld waren. Tegelijk doen talloze extra opties moderne toegevingen en zorgen die ervoor dat werkelijk iedereen deze games kan uitproberen. Tot slot straalt dit pakket een charme uit die voor een ware passie voor arcadegames getuigt. Cap-kom maar op met deze bundel.
De Capcom Arcade Stadium gebeurde op de Nintendo Switch.