Skip to main content

De beste Need For Speed games

Carl zet zijn favorieten op een rijtje.

De Need For Speed-serie is ondertussen al twintig jaar lang een dominante aanwezigheid in de gamingwereld. Dit stokpaardje van Electronic Arts is ondertussen al heel wat verschillende kanten uitgegaan. Van wilde achtervolgingen met de politie in weidse landschappen tot nachtelijke races met getunede wagens. En van avontuurlijke roadtrips door de hele Verenigde Staten tot bloedstollende races op officiële circuits. Racefanaat Carl heeft inmiddels in elke situatie de nodige pk's de vrije loop laten gaan. Met het oog op de komende release van de reboot, deelt hij daarom zijn drie favoriete games uit de raceserie.

3. Need For Speed: Most Wanted (2005)

Underground 2? Of Most Wanted? Welke game valt er net buiten de top drie? Uiteindelijk heeft Most Wanted het gehaald, omdat het zoveel sterke elementen heeft. Het achtervolgingssysteem tussen jou en de politie dat constant als een spannend kat-en-muisspelletje aanvoelt. Het verslavende Milestone-systeem dat je je grenzen doet verleggen. De prachtige en interessante open wereld. Kortom: Most Wanted heeft veel troeven die het een heel eigen karakter geven.

Doordat je constant een hogere Bounty verzamelt en één voor één de personen op je Blacklist opzoekt en verslaat, neem je ook een heel duidelijke voortgang waar. Koppel dat aan een verhaal dat nooit storend wordt, en je hebt een game die steeds in beweging is en tegelijk naar een spetterende climax opbouwt. Voeg daar nog bij dat het rijgedrag diepgaand is en de tuning-opties van de Underground-reeks aanwezig zijn en je hebt een héél erg uitgebreide game.

Bekijk op YouTube

2. Need For Speed: Shift (2009)

Volledig 'legaal racen' is geen nieuw idee voor de reeks. Twee jaar eerder heeft ProStreet dit ook al geprobeerd, maar met een desastreus resultaat tot gevolg. Des te groter dan ook de verrassing als Slightly Mad Studios het opnieuw probeert. Deze keer met succes. Need For Speed: Shift weet te overtuigen dankzij een fenomenaal rijgedrag en een heel diep leveling-systeem, waarbij zowat elke actie die je uitvoert je meer experience points geeft. Netjes inhalen en een bocht perfect nemen geven je punten als 'clean driver', terwijl andere racers rammen je als 'dirty driver' doet groeien.

Shift is vooral een succes vanwege de hoge verslavingsfactor. In elke race kun je sterren verdienen door aan bepaalde voorwaarden te voldoen. Daarnaast stijg je constant in 'Driver Level', waarbij je nieuwe beloningen vrijspeelt. Ten slotte krijg je ook de kans om alle bochten van circuits te 'masteren' (lees: perfect te nemen). Combineer dat met de ambitieuze introductie van de typische 'helmet cam' waarvoor Slightly Mad Studios bekendstaat en je zit met een indrukwekkende en verslavende racegame.

Bekijk op YouTube

1. Need For Speed: Hot Pursuit (2010)

De eerste Need For Speed van de legendarische ontwikkelaar Criterion en meteen een voltreffer. De studio mengt de explosieve agressie van zijn Burnout-reeks met de politieachtervolgingen van Need For Speed en het resultaat is briljant. In deze races draait het net zoveel om goed rijden als om het strategisch inzetten van je gadgets. Met onder andere spijkerbanden en EMP's probeer je aan de massale politiemacht te ontkomen. Of je kruipt in je politievariant van de Dodge Viper en klist die outlaws van racers met wegblokkades. Je auto is hier ook écht een wapen.

Het meest memorabele moment? Het allerlaatste event als racer, waarbij je de hele spelwereld moet rondrijden en ondertussen door een meute bloeddorstige agenten achtervolgd wordt. Het duurt meer dan tien minuten om de eindstreep te bereiken. Wanneer je auto dan ook als een rokend wrak over de finishlijn buldert terwijl je politiemannen in je nek voelt hijgen, trillen je handen van de adrenaline. On-ver-ge-te-lijk.

Bekijk op YouTube

Runner-ups:

Need For Speed: The Run (2011) bleek een gefaald, maar fascinerend experiment. Stroef rijgedrag en een veel te korte campaign deden deze game zowel kritisch als commercieel de das om. Tegelijk zijn er echter enkele fantastische ideeën te vinden, zoals een spectaculaire race in een lawinegebied en het concept van een road trip door Amerika. The Crew zou die laatste visie enkele jaren later helemaal uitwerken, met een volledige miniatuurversie van Amerika. Ook Need For Speed: Underground 2 (2004) verdient een vermelding. Hoewel de Underground-games de tand des tijds amper hebben doorstaan door het voorbijgestreefde rijgedrag en het lachwekkende wannabe-trendy verhaal, waren de games ontzettend invloedrijk. Ook nu nog vallen de customization-opties door hun uitgebreide mogelijkheden op en is de sfeer van de game indrukwekkend door de eindeloze nacht en felle neonverlichtingen.

Bekijk op YouTube

Need for Speed komt op 3 november uit op de pc, PlayStation 4 en Xbox One. De reboot grijpt terug naar straatraces ne getunede wagens. Een overzicht van alle nog uit te komen racegames in 2015 lees je hier.

Lees ook onze Need for Speed tips en Need for Speed Tuning tips.

Lees ook dit