De Franse Revolutie: Wat te verwachten in Assassin's Creed: Unity?
Geschiedkundige Vera over de historie van het conflict.
Onlangs heeft Ubisoft Assassin's Creed Unity aangekondigd, het vijfde deel in de reeks. Dit keer neemt Ubisoft ons mee naar Parijs aan het eind van de 18e eeuw. De periode van de Franse Revolutie. Ubisoft heeft nog geen informatie vrijgegeven rondom personages en de werkelijke setting. De Franse Revolutie kent immers een hoop gebeurtenissen.
Wat kunnen we verwachten? Welke historische karakters ontmoeten we? Masterstudent geschiedenis Vera Lakmaker onderzoekt de historie en schetst een mogelijke invulling. Op basis van de waargebeurde verhalen speculeert ze over de volgende Assassin's Creed-game.
De Franse Revolutie (net zoals menig andere revolutie) is niet zomaar uit het niets ontstaan, maar heeft een lange voorgeschiedenis die samengaat met de Amerikaanse Revolutie. Frankrijk steunt in 1778 de Amerikaanse revolutionairen en doet dit om Groot Brittannië te verzwakken en daaruit veel profijt te halen. Tevens is de Revolutie geïnspireerd door Franse denkers zoals Voltaire en Montesquieu.
Het hoofdpersonage van Assassin's Creed Unity heeft wellicht een link met die Amerikaanse Revolutie. Het kan daardoor een familielid van Connor (Assassin's Creed III) of Aveline de Grandpré (Liberation) zijn. De kans is groot dat het hoofdpersonage van wat hogere afkomst is. Misschien is het een Amerikaanse oorlogsveteraan zoals Marquis de Lafayette, die een grote bijdrage leverde aan belangrijke Franse wetten. Of een bastaard van een man met hoge afkomst en een vrouw van lagere stand.
Het is iemand die vooral geïnspireerd is door de idealen van de Verlichting. De Verlichting staat vooral bekend om de bevordering van wetenschap en intellectuele uitwisseling. Het bestrijden van bijgeloof en het rationeel denken staan er in centraal.
Waarom is dit het geval? Frankrijk moet vroegtijdig de oorlog afblazen vanwege grote geldproblemen door de betrokkenheid bij de oorlog. De gewone Fransman wordt vooral hard getroffen door de grote bezuinigingen die Koning Lodewijk de XVI wil doorvoeren. Tevens zijn de graanoogsten in de periode 1787-1789 erg slecht, waardoor de derde klasse (de gewone Fransen) het zeer zwaar heeft. Ondertussen leiden de Koning en zijn vrouw Marie-Antoinette een luxe en royaal leven.
In 1789 zijn er een hoop gebeurtenissen die de Franse Revolutie in een stroomversnelling brengen. Deze start met een dramatische ontmoeting tussen de drie klassen (aristocratie, geestelijken en ander gepeupel) in de Estates-General die niet helemaal soepel loopt. Hieruit blijkt namelijk dat er eigenlijk niet naar de gewone Fransman wordt geluisterd. De twee hogere klassen schuiven hun armoedeproblemen af op de derde klasse. Dit leidt tot veel woede en frustratie bij het gewone volk. De roep om samen te verenigen wordt steeds groter, onder andere door de politieke schrijver Emmanuel Sieyes. Hij schrijft het pamflet 'Wat is de derde klasse?' en pleit voor betere vertegenwoordig van het gewone volk. Dit heeft grote invloed op de Franse bevolking.
Het leidt uiteindelijk tot een aantal hevige conflicten, waaronder de Bestorming van de Bastille (14-07-1789). Hierbij worden een aantal hoge Fransen vermoord. De Bestorming is te bezien als een einde aan de macht van de aristocratie. Ubisoft gaat hier zeker aandacht aan besteden, omdat dit hét toonbeeld van de Revolutie is. Deze gebeurtenis is in realiteit niet erg bloederig omdat er maar acht gevangenen aanwezig zijn, maar vooral symbolisch. Toch leent het zich uitstekend voor dramatisering. Misschien wordt dit gebruikt als een spreekwoordelijke bom die ontploft, waardoor de Revolutie in chaos uitbreekt.
Na 1789 is de kans groot dat Ubisoft wat jaren overslaat. In 1792/1793 wordt de Revolutie namelijk pas heviger. Frankrijk is nu een constitutionele monarchie. De aristocraten hebben bijna geen macht, maar willen dat wel. Oostenrijk dreigt om Frankrijk aan te vallen en de macht van de koning te herstellen. De internationale spanningen worden sterker, maar ook de onderlinge twisten tussen de Fransen zelf worden alsmaar groter. Het conflict tussen de Girondijnen (die een gematigde gedecentraliseerde overheid willen) en de radicale Jakobijnen (die een centrale republiek willen) worden eind 1793 tevens heviger.
Ubisoft hangt hier mogelijk een Assassin en Templar-verhaal aan. De Templars zijn hierin de Girondijnen en de Assassins vertegenwoordigen de Jakobijnen. Deze Jakobijnen (onder wie Maximilien Robespierre) komen in 1793 aan de macht. Dit leidt tot een waar 'terreurregime.' In deze periode worden duizenden mensen (ook Girondijnen) geëxecuteerd door de Jakobijnen, onder wie Koning Lodewijk XVI en zijn vrouw Marie-Antoinette.
In Assassin's Creed Unity krijgt het verhaal van de Jakobijnen wellicht een interessante wending. De ideologie is radicaal, maar alles moet centraal geregeld worden. Dit is iets dat uitstekend bij de Templars past. De Templars willen een perfecte wereld met orde en controle over het individu. De Franse Revolutie kenmerkt zich door een periode van chaos. Op welk moment kun je nu het beste de macht grijpen en de situatie naar je hand draaien? Door als een held naar voren te komen en het volk te geven wat ze willen. Daarbij is het ook belangrijk om te weten dat de belangrijkste leider (Robespierre) in 1794 naar de guillotine wordt gestuurd. Hij is zo radicaal in zijn gedachten, dat hij iedereen wil executeren die niet dezelfde ideeën heeft.
Uiteindelijk ontstaat het besef dat de ideeën van Robespierre en zijn aanhangers te radicaal zijn, waardoor de 'Revolutie haar eigen kinderen opeet'. Radicale Jakobijnen worden geëxecuteerd. Assassin's kunnen hier een rol in vertolken. "Nothing is true, Everything is permitted" is natuurlijk een heel mooi citaat. Niets is waar, alles mag. Dat is hét gedachtegoed van de Assassin's. Die bewustwording kan een belangrijk thema worden.
Het verhaal kan daarbij uit twee delen bestaan. Eerst zie je de eerste fase van de Revolutie, waarbij je vooral aan het achterhalen bent wat er precies gaande is. Misschien mobiliseer je zoals in de derde game het volk, om deze te overtuigen zich te verzetten tegen het regime van Lodewijk XVI. Vervolgens wordt de koning geëxecuteerd en blijkt dat de kaarten anders op tafel liggen. De koning is maar een excuus om echt de macht te pakken en de wereld over te nemen. Robespierre is hier het meesterbrein achter. Jouw taak: hem stoppen.
De revolutie is behoorlijk chaotisch en er zijn veel mensen omgekomen. Uiteindelijk is het een generaal genaamd Napoleon Bonaparte die weer rust en orde in Frankrijk brengt. Dan blijft toch de vraag in hoeverre de Revolutie wel echt revolutionair was. Tijdens de aankomende E3-beurs toont Ubisoft naar alle waarschijnlijk meer van Unity dan de enkele teasertrailer die je nu kent. En dan wordt wellicht ook duidelijk in hoeverre deze voorspelling juist is.