De geduchte concurrenten van GRID: Autosport
Een overzicht van de belangrijkste racegames van 2014.
Codemasters werkt aan de derde game in de GRID-reeks, getiteld GRID: Autosport. De studio belooft verschillende disciplines om in te racen, waaronder Touring Car, Open Wheel en Endurance races. Verder is er geluisterd naar de feedback op GRID 2; zo komt er deze keer wél een cockpit view.
De game komt op 27 juni uit voor pc en de vorige generatie spelcomputers. Door die keuze plaatst Codemasters zijn nieuwe racing game op een interessante plek: de game neemt het immers op tegen zowel racegames van de vorige generatie, als tegen de modernere racegames die op de nieuwste consoles uitkomen. Wie rijdt er naast GRID: Autosport nog meer op het circuit? In dit overzicht lees je een greep van reeds beschikbare en nog uit te komen racegames.
Traditioneel komt er elk jaar een nieuwe Need for Speed-game uit, maar uitgever Electronic Arts heeft besloten om 2014 even over te slaan. Dat betekent dat GRID bij deze iconische serie enkel concurrentie krijgt van Need for Speed: Rivals, die uitkwam in december 2013.
Rivals is een arcaderacer die zich volledig afspeelt op de openbare weg en sterk leunt op zijn All-Drive systeem, zoals te lezen in de Need for Speed: Rivals review. Daarmee ben je constant verbonden met je vrienden tijdens het racen. Het is duidelijk een heel andere aanpak dan GRID: Autosport, een game die een meer traditionele scheidingslijn tussen singleplayer en multiplayer hanteert.
Project CARS lijkt één van de grootste concurrenten voor GRID: Autosport te worden. De onafhankelijke ontwikkelaar Slightly Mad Studios stond eerder in voor de ontwikkeling van de Need for Speed: Shift, de meer realistische spin-off reeks van Need for Speed. Maar met Project CARS kiest de studio voor nog meer realisme.
Je racet met meer dan 60 wagens over meer dan 35 circuit in verschillende disciplines: hetzelfde uitgangspunt als GRID: Autosport. De grote verschillen zijn dat Project CARS een zo realistisch mogelijk rijgedrag nastreeft én enkel op pc en de huidige generatie spelcomputers uitkomt, waar GRID: Autosport een mix tussen simulatie en arcade aanbiedt en op pc en de vorige generatie spelcomputers uitkomt. Daardoor lijkt de keuze gemakkelijker naargelang de platformen die je in huis hebt.
Ook Forza Motorsport 5 is een te duchten concurrent voor GRID: Autosport, want ook bij deze exclusieve Xbox One racegame rij je met realistisch nagebouwde wagens over bestaande circuits. Maar net als bij Project CARS ligt de nadruk bij de Forza-reeks heel zwaar op een realistisch rijgedrag. Het grote verschil tussen Forza Motorsport 5 en GRID: Autosport lijkt zich op inhoudelijk vlak te bevinden: Forza Motorsport 5 focust op de essentie van het racen met sportieve wagens, waar GRID: Autosport ook aanverwante disciplines zoals Endurance en Drifting aanbiedt.
Verder lanceerde Forza Motorsport 5 met veertien circuits, waar GRID: Autosport meer dan honderd circuits over 22 locaties belooft. Forza Motorsport 5 wordt wel nog steeds ondersteund door ontwikkelaar Turn 10 Studios. Zo is de game onlangs voorzien van een nieuw gratis circuit en worden er maandelijks (na betaling) nieuwe auto's aan de game toegevoegd.
Over simulatie gesproken: eind 2013 lanceerde Gran Turismo 6. race-simulatiegame van Polyphony telt 1197 voertuigen en 71 circuits zodat GRID: Autosport een waardige concurrent heeft voor de titel 'meest complete racegame.' Toch is de game niet zonder gebreken, zoals te lezen valt in de Gran Turismo 6 review. Gezien de game al een tijdje uit is, bestaat er tevens de kans dat je nu juist klaar bent voor iets nieuws. GRID: Autosport stilt mogelijk die honger.
De veteranen van Evolution Studios komen eveneens met een nieuwe game: Driveclub. De racer van de makers van MotorStorm is exclusief voor de PlayStation 4 en zou oorspronkelijk samen met die console lanceren. Uiteindelijk werd de game uitgesteld: nu is de releasedatum van Driveclub 8 oktober. De game gaat voor een mix tussen simulatie en arcaderacing. Vooralsnog lijkt het erop dat alle races zich afspelen op de openbare weg.
Het is niet alleen gameplaygewijs een ander uitgangspunt dan de nieuwe GRID. Driveclub gaat er ook prat op dat het constant sociaal verbonden is, zodat je je ervaringen deelt en uitdagingen stuurt naar vrienden. Zowel GRID: Autosport als Driveclub lijken het opbouwen van een team te delen. Bij de nieuwe GRID bouw je een team op met computergestuurde personages en in Driveclub bestaat je team uit je echte vrienden.
Codemasters gaat overigens ook de concurrentie met zichzelf aan. Want GRID: Autosport biedt ook zogenaamde Open Wheel races, waarbij de wielen van de voertuigen dus niet zijn bedekt. Tegelijkertijd is één van de grote Codemasters reeksen op dit moment de Formula 1-reeks zijn, wat eveneens een Open Wheel discipline is. Het wordt interessant om te zien of de Open Wheel races in GRID: Autosport het op kunnen nemen tegen het diepgaande rijgedrag zoals je kent uit de Formula 1-games.
Er is ook nog The Crew, de nieuwe racegame van Ubisoft. Ook deze game leunt net als Driveclub en Need for Speed: Rivals zwaar op sociale verbondenheid tijdens het racen maar heeft een volledig open wereld. De game lijkt behalve de aanwezigheid van echt bestaande auto's en een focus op arcade-gericht rijden dan ook weinig te delen met GRID: Autosport. De game komt uit in de herfst voor de pc, PlayStation 4 en Xbox One.
Nog een racegame met een open wereld is het recent aangekondigde Forza Horizon 2. De opvolger van Forza Horizon uit 2012 biedt voor het grootste deel een realistisch rijgedrag maar heeft ook enkele arcade-elementen in zich, zoals een flashback systeem om je fouten te herstellen en het gemak waarmee kan driften. Forza Horizon 2 komt naast de Xbox One ook nog naar de Xbox 360 in de herfst; wegens het uitkomeb op een console van de vorige generatie bindt de game dus ook de strijd aan met GRID: Autosport.
Het racing genre staat niet stil. Verschillende games proberen te innoveren en doen dat voornamelijk door sociale verbondenheid voorop te stellen. Het is nog even afwachten of GRID: Autosport zijn mannetje kan staan tegenover de concurrentie en een volgende stap vormt in de evolutie van racegames. Een ding is alvast zeker: of je nog op de vorige generatie speelt of al de overstap hebt gemaakt naar de PlayStation 4 en Xbox One, het is een goede tijd om een virtuele racefanaat te zijn. Keuze is er in ieder geval in overvloed dit jaar.