De QD-OLED revolutie voor gaming monitors komt eraan
Alles wat je moet weten.
Als je onlangs hebt rondgekeken voor een tv of monitor, dan heb je de term ‘QD-OLED’ misschien wel zien passeren. QD-OLED is niet zomaar het nieuwste ‘buzzword’, maar lijkt lijkt zelfs dé technologie van de toekomst voor schermen te worden. Maar wat is QD-OLED nu precies? We leggen de voordelen en nadelen in dit artikel haarfijn uit, inclusief hoe je die mogelijke nadelen kunt counteren.
Wat is QD-OLED nu eigenlijk?
Je hebt de laatste jaren ongetwijfeld al gehoord van OLED. Dit is de afkorting voor ‘organic light-emitting diode’, een zeer populaire technologie voor televisies omdat het bijna perfecte zwartwaarden heeft. Elke pixel kan namelijk zelf licht produceren en zichzelf weer uitschakelen zodat je echt zwart krijgt.
Een probleem bij OLED is echter ‘burn-in’. Dit gebeurt wanneer een stilstaand beeld lang op een OLED scherm blijft staan. De organische onderdelen degraderen en het ingebrande beeld blijft als een ‘spookbeeld’ op je scherm staan, wat uiteraard storend is. Voor gaming is dit een bijzonder groot risico, aangezien er vaak statische elementen zijn zoals de interface van de game of de Windows taakbalk. Er waren tot nu toe dan ook weinig gaming monitors die zich aan OLED waagden.
Dat lijkt echter te veranderen nu QD-OLED begint op te komen. QD-OLED is de afkorting voor ‘quantum dot OLED’. Het combineert in feite de voordelen van OLED en zogenaamde ‘quantum dots’. Dit zijn nanodeeltjes die licht van een bepaalde kleur kunnen uitzenden of omzetten als ze worden bestraald door een andere lichtbron.
Een QD-OLED-scherm bestaat uit een laag blauwe OLED’s die dienst doen als lichtbron, en een laag quantum dots die het blauwe licht omzetten naar rood en groen voor de andere subpixels. Zo ontstaat een volledig kleurenspectrum met uitmuntende helderheid en een heel hoog contrast.
Waarom is QD-OLED een verbetering?
OLED schermen werden al lang geprezen voor hun uitstekende contrast, snelle reactietijden, ultradunne formaat en brede kijkhoeken. QD-OLED heeft eigenlijk alle zelfde voordelen, maar tilt die naar een nog hoger niveau. De kleurreproductie is het voornaamste verschil. OLED werken immers met wit licht dat omgezet wordt naar rood, groen en blauw om alle kleurcombinaties weer te geven. Maar QD-OLED heeft een extreem heldere blauwe lichtbron als basis. Daar worden dan rode en groene quantum dots aan toegevoegd. Bijgevolg kunnen nog specifiekere kleurschakeringen gemaakt worden.
De technologie kan ook zeer gedetailleerd bepalen hoeveel licht een enkele quantum dot kan uitstralen, wat zorgt voor immens contrast. Tot slot wordt het licht bij QD-OLED ook zeer gelijkmatig verspreid, waardoor je vanuit eender welke hoek het scherm kunt zien zonder dat de kleuren flets ogen.
Misschien nog verrassender is dat QD-OLED op termijn wellicht goedkoper zal worden dan OLED. QD-OLED schermen hebben namelijk geen kleurenfilter nodig. Bijgevolg kan deze component al volledig weggelaten worden, wat het productieproces makkelijker en goedkoper maakt voor producenten. Ook qua zuinigheid is er goed nieuws, want QD-OLED is helderder dan OLED zonder meer elektriciteit te gebruiken. Als fabrikanten blijven experimenteren en innoveren met QD-OLED, dan kan de energiezuinigheid van de technologie ongetwijfeld nog verder verbeteren.
De eerste MSI QD-OLED monitors zijn er
MSI heeft ondertussen een eerste grote golf monitors met QD-OLED schermen. Het gaat om deze modellen:
- MPG 491CQP QD-OLED, een 49 inch monitor met een resolutie van 5120X1440 en een refresh rate van 144 Hz
- MPG 321URX QD-OLED, een 32 inch monitor met een resolutie van 3840x2160 en een refresh rate van 240 Hz. Je vindt het model hier op de Tweakers Pricewatch
- MPG 271QRX QD-OLED, een 27 inch monitor met een resolutie van 2560x1440 en een refresh rate van 360 Hz. Je vindt het model hier op de Tweakers Pricewatch
- MAG 341CQP QD-OLED, een 34 inch monitor met een resolutie van 3440x1440 en een refresh rate van 175 Hz
- MAG 321UPX QD-OLED, een 32 inch monitor met een resolutie van 3840x2160 en een refresh rate van 240 Hz
- MAG 271QPX QD-OLED, een 27 inch monitor met een resolutie van 2560x1440 en een refresh rate van 360 Hz
Misschien nog het meest opmerkelijke element van deze golf aan MSI QD-OLED monitors is de responstijd van de modellen. Hiervoor wordt vaak de zogenaamde ‘grey to grey’ (GtG) als waarde gebruikt, namelijk hoe lang een pixel erover doet om van de ene grijswaarde naar een andere grijswaarde te veranderen. Hoe lager in milliseconde (ms) die waarde, hoe responsiever een monitor aanvoelt.
Tot nu toe was 4ms een relatief goede waarde voor gaming monitors, met de allerbeste monitors die een waarde rond de 1ms wisten te bereiken. Maar de bovenstaande modellen van MSI zetten een oogverblindende 0.03ms neer. Je voelt het dus al aankomen: QD-OLED is potentieel een echte ‘gamechanger’ als het gaat om een heerlijk vloeiend, responsief beeld.
Door MSI OLED CARE 2.0 moet je niet meer bang zijn voor burn-in
Eerder bespraken we al dat OLED gevoelig is voor burn-in, en dat de technologie daarom niet vaak werd gebruikt voor gaming monitors. MSI schuift echter MSI OLED CARE naar voor als oplossing. Deze technologie bestaat uit drie onderdelen: Pixel Shift, Panel Protect, and Static Screen Detection. Pixel Shift verplaatst de pixels van het scherm op regelmatige tijdstippen om stilstaande beelden te voorkomen. Panel Protect doet automatisch een pixel- of paneelverversing als het scherm lang aanstaat of in stand-by modus is. Static Screen Detection verlaagt de helderheid als het scherm te lang statisch is en herstelt het als er beweging is.
MSI heeft ondertussen ook al MSI OLED CARE 2.0 geïntroduceerd. Deze gaat nog verder bij het beschermen van je display door drie extra technieken. Boundary Detection detecteert de zwarte balken bij films of gesplitste schermen en past de helderheid aan bij de randen. TaskBar Detection verlaagt de helderheid rond de taakbalk onderaan het scherm. Muti Logo Detection herkent logo’s op een scherm en vermindert de helderheid van het logo.
De zes QD-OLED gaming monitors van MSI die hierboven worden aangehaald, bieden allemaal MSI OLED CARE 2.0 aan. Bovendien biedt het bedrijf een garantie van 3 jaar tegen burn-in op diens modellen. Als dat niet helpt met je gemoedsrust!
Conclusie
Het moge duidelijk zijn: QD-OLED is een enorme innovatie wat betreft displaytechnologie. De enorm accurate kleuren en immense helderheid zorgen voor een meeslepende kijkervaring. De enorm snelle responstijd van amper 0.03ms die bij nieuwe MSI QD-OLED monitors wordt gerapporteerd, is bovendien ongeëvenaard. Voeg daar nog MSI OLED CARE 2.0 aan toe waardoor je je bijna geen zorgen moet maken om burn-in en de teneur is duidelijk. QD-OLED lijkt de volgende grote stap vooruit voor schermtechnologie.