Skip to main content

Diablo 2: Resurrected hands-on preview: de terugkeer van de grootmeester?

Duivels verslavend.

Diablo 2 is een mijlpaal in de geschiedenis van videogames. Sinds zijn oorspronkelijke release in 2000 heeft het zo goed als elke actie-RPG (ARPG) nadien beïnvloed. De manier waarop het je een eindeloze stroom aan gerandomiseerde loot geeft, vind je bovendien nog steeds terug in moderne games. Hoewel opvolger Diablo 3 zeker een waardige opvolger bleek, snakten veel fans toch naar de donkere toon en old-school aanpak van Diablo 2. De gebeden zijn verhoord. Diablo 2: Resurrected is een grondige remaster die de klassieker naar moderne systemen brengt. Ik kon alvast aan de slag met een gesloten bètaversie, inclusief multiplayer.

Je kunt er niet naast kijken: Diablo 2 heeft een grondige visuele update gekregen. Texturen zijn bijzonder scherp, lichtbronnen werpen een warme gloed, en waterpoelen reflecteren nu zelfs elementen zoals bliksemschichten. Tijdens deze bèta bleef de framerate koppig op zijn doel: 30 frames per seconde in de Quality-modus en 60 frames per seconde in de Performance-modus. En als belangrijkste element lijkt de unieke, donkere sfeer van Diablo 2 volledig behouden - zelfs met deze grondige herwerking van de visuals. Verkies je toch de stijl van het origineel, dan kun je net als in Halo: The Master Chief Collection op elk moment wisselen tussen de originele visuele stijl en de nieuwe graphics.

Bekijk op YouTube

Resurrected illustreert dat Diablo 2 min of meer eigenhandig het sjabloon voor het ARPG-genre heeft opgemaakt. Zelfs het gebruik van het old-school 'healing potion'-systeem stoort in eerste instantie niet, zelfs na de modernere 'cooldown' die Diablo 3 oplegt. Het wordt interessant om te zien of die indruk in de finale versie standhoudt, of dat er alsnog verouderde elementen in de gameplay opduiken. Op dit moment is het in elk geval bijna niet merkbaar dat je een twintig jaar oude game aan het spelen bent - zolang je uiteraard met de moderne graphics speelt.

Enkel wanneer je de menu's opent, blijken er toch enkele zaken te schorten aan de verjongingskuur. Op visueel gebied bijvoorbeeld, blijven de menu's voor je inventory, levelling en het ruilen met kooplui haast ongewijzigd tegenover de originelen, wat in een onaantrekkelijke interface resulteert. Die is op pc weliswaar makkelijk te gebruiken, maar bij de consoleversies vallen de menu's op een tv erg klein uit. Op gebied van besturing moet je in deze menu's bovendien met een onhandige cursor werken. Of dit nog zal worden veranderd voor de uiteindelijke release, valt te betwijfelen. De menu's van Diablo 3 worden op dit moment in elk geval gemist.

Bekijk op YouTube

Tijdens de bèta was het ook mogelijk om in multiplayer te spelen. Verbinding zoeken ging makkelijk en snel. De netcode met twee andere spelers was erg stabiel en zelfs tijdens deze bètafase waren er geen merkbare problemen met de framerate. Loot wordt weliswaar niet gedeeld of voor specifieke spelers gereserveerd, dus wees klaar om als een bezetene door dungeons te lopen, tenzij je beroofd wilt worden.

Tot slot is ook de Lord of Destruction-expansie van Diablo 2 meteen inbegrepen in deze Resurrected-editie, waardoor je vanaf je eerste run aan de slag met twee extra classes en Act 5 aan de slag kan. In de bèta waren de Barbarian, Paladin, Sorceress, Druid en Amazon beschikbaar. De Assassin en Necromancer waren nog niet selecteerbaar. Met zeven beschikbare classes, vijf Acts en verschillende moeilijkheidsgraden lijkt Diablo 2: Resurrected hoe dan ook genoeg content te bieden.

Diablo 2 blijft voor een groot aantal spelers het hoogtepunt van de reeks, met zijn donkere stijl, schier eindeloze loot en diepgaande progressiesysteem. Op basis van de hands-on met de bèta lijkt het erop dat Diablo 2: Resurrected al die pluspunten behoudt en bovendien een zeer indrukwekkende remasterbeurt aflevert. Het wordt nog even wachten of de menu's verbeterd worden tegen de uiteindelijke release, maar tot dan lijkt het in elk geval al snor te zitten met de multiplayer en de hoeveelheid content. Op 23 september 2021 kun je zelf ondervinden of Diablo 2: Resurrected de definitieve terugkeer van de grootmeester in het ARPG-genre wordt.

Lees ook dit