Skip to main content

Erazer Engineer X10 review - Ingenieus

Scherpe prijs.

De Erazer Engineer X10 is een zeer degelijke en visueel aantrekkelijke desktop aan een bijzonder scherp prijspunt.

De Erazer Engineer X10 review kijkt of deze budgetvriendelijke pc met een RTX 4060 en Intel Core i5 ook met recente toppers overweg kan.

Het is de laatste jaren werkelijk genieten als pc-gamer. Games halen het onderste uit de kan wat betreft visueel spektakel, met bijvoorbeeld het ongeziene realisme van Alan Wake 2 of de ray-tracingdecadentie van Cyberpunk 2077. Maar naast software bereikt ook hardware nieuwe hoogtes. De RTX-40-lijn van Nvidia is onvoorstelbaar sterk, terwijl upscalingtechnieken erin slagen om elke druppel kracht uit hardware te persen. De Engineer X10 is een mooi voorbeeld van betaalbare paardenkracht. Deze voorgebouwde desktop heeft immers degelijke specificaties aan een betaalbaar prijspunt - en bovendien ziet het apparaat er prachtig uit.

De Engineer X10 is een van de mooiere voorgebouwde desktops die ik al heb gezien. Het witte chassis past ongetwijfeld prachtig bij je bureau. De linkerkant van de desktop bestaat uit een doorzichtig klapluik die de interne RGB-belichting (die overwegend paars is) geweldig tot zijn recht laat komen. Het chassis bevat een klein fantasietje dankzij een honingraatreliëf aan de rechterkant, maar blijft (in tegenstelling tot de haast buitenaardse misbaksels van vele andere concurrenten) nog steeds smaakvol. Met afmetingen van 209 mm x 390 mm x 381 mm is de omvang bescheiden, terwijl ook het gewicht van 8,5 kg zeer beheersbaar is. Het is moeilijk om niet-gamers te overtuigen om de esthetica van een desktop te appreciëren, en toch gebeurde het tijdens mijn reviewperiode tweemaal dat deze desktop vanuit die doelgroep complimenten kreeg. Lof!

Erazer Engineer X10 MD34630 review - Mooie looks

Ik ging aan de slag met de volgende configuratie van de Erazer Engineer X10:

  • Nvidia GeForce RTX 4060
  • Intel Core i5-14400-processor
  • 16 GB DDR5 RAM @ 4800 MHz
  • M.2 1000GB SSD
  • Intel B760 als chipsetmoederbord

Op papier ogen deze specificaties eerder bescheiden. De RTX 4060 is zeker een capabele grafische kaart, maar is slechts de mid-range van deze nieuwe generatie kaarten. Ook de Intel Core i5 is een wat ‘underpowered’ keuze, aangezien je voor gaming eerder naar de i7 of i9 zou grijpen. Een eerste benchmark met Shadow of the Tomb Raider blijkt veelbelovend. Hoewel de game ondertussen al een dagje ouder is, heeft hij een waanzinnige suite aan visuele opties. Zelfs op ‘ultra performance’ haalt het gemiddeld bijna 120fps. Bij Alan Wake 2 blijkt de Intel Core i5 echter de achilleshiel van deze pc te zijn. Enkel door de resolutie terug te schalen naar 1080p en alle instellingen op medium te plaatsen kon ik een enigszins stabiele framerate van 30 fps halen. Voor de meest ambitieuze grafische meesterwerkjes zoek je dus beter je heil bij het model van deze desktop uitgerust met een Intel Core i7.

De Engineer X10 is meteen bij het opstarten gebruiksklaar. Het heeft Windows 11 als besturingsprogramma en Edge als standaardbrowser, maar voorts zijn er weinig vooraf ingebouwde programma’s. Erazer probeert dus geen specifieke producten op je af te duwen, wat in schril contrast staat met vele andere producenten van desktops voor gaming. Er is wel één grote uitzondering. Antivirusprogramma McAfee staat namelijk wel vooraf geïnstalleerd en is berucht voor diens zeer opdringerige pop-ups. Het is een smet op een voorts vlekkeloze gebruikservaring. De desktop heeft immers ook een ingebouwde Wi-Fi-kaart (die trouwens Wi-Fi 6 als standaard ondersteunt) waardoor je geen extra onderdelen moet kopen om draadloos met je internet te verbinden. Bijna perfect, dus.

Erazer Engineer X10 MD34630 review - Genoeg opties

Wat betreft input- en outputopties (I/O) zit het ook snor. Er zitten vooraan twee USB 2.0-poorten, terwijl je achteraan nog eens vier USB 3.2 Gen 1 Type A’s en een USB 3.2 Gen 1 Type C vindt. Uiteraard is er ook een RJ-45 LAN-poort, een microfoon-line-in en een 3.5mm-jack. Er is weliswaar slechts een enkele HDMI 2.1-ingang, maar wel drie DisplayPort-ingangen. Het gebrek aan meerdere HDMI 2.1-ingangen is weliswaar een gemis voor als je wilt experimenteren met verschillende set-ups, maar voorts kom je weinig tekort.

De Erazer Engineer X10 heeft met de bovenvermelde specificaties een richtprijs van 1.199 euro. Daarmee krijg je een zeer degelijke pc, die door de Intel Core i5 als CPU echter wel met een flinke ‘bottleneck’ zit die de RTX 4060 als grafische kaart niet volledig tot zijn recht laat komen. Hoewel je games er daardoor niet altijd op hun opperbest uitzien, ziet deze desktop zelf er wel uitmuntend uit door de mooie vormgeving van het witte chassis en de RGB-belichting. Een degelijk gamma aan I/O-opties gaat bovendien vergezeld door een bijzonder aangename gebruikerservaring - deze desktop is echt ‘plug and play’. Je hoeft zeker geen ingenieur te zijn om met de Engineer X10 aan de slag te gaan.

Zin om keihard te gamen? Je kunt de Erazer Engineer X10 kopen op Bol.com .

Read this next