Skip to main content

F1 2018 review - Schaaft de seconden eraf

Net dat beetje beter.

F1 2018 is de beste Formule 1-game van Codemasters tot nu toe, maar verschillen met editie 2017 zijn er amper.

De F1 2018 review van Carl vertelt je waarom de Career Mode beter dan ooit is, maar er voor de rest weinig veranderd is aan de nieuwste Formule 1-game van Codemasters.

Formule 1 draait om details. In een sport waar er zoveel regels zijn over de bouw van de auto en welke actie wanneer mag, en waar elke chauffeur bovendien tot de wereldtop behoort, kan een tiende van een seconde het verschil maken. Diezelfde nadruk op de kleine details geldt ook voor de F1-games van Codemasters. De ontwikkelaar viert de tiende verjaardag van de licentie met zijn beste Formule 1-game tot nu toe, maar het is weliswaar eentje die heel weinig van zijn voorganger verschilt.

De feature die Codemasters als grote nieuwigheid naar voren schuift, is daar het perfecte voorbeeld van. In F1 2018 word je nu tussen de voorbereidende sessies en na races geïnterviewd. De vragen van journaliste Claire kun je op verschillende manieren beantwoorden. Aandacht voor detail is er zeker, want als je tijdens een Practice-sessie per ongeluk van de baan raakt, kun je er gif op innemen dat Claire je zal vragen wat er precies misliep. Als je dan je auto de schuld geeft - of je bolide net prijst en mea culpa slaat - heeft dat een kleine impact op je reputatie en de band met je team. De effecten ervan zijn echter miniem, waardoor je F1 2018 niet plots moet aanschaffen voor een verhalend aspect.

F1 2018 review - De presentatie laat steken vallen, zeker wanneer mensen in beeld komen.

Diezelfde kanttekening geldt voor ERS-management. Het 'energy recovery system' kan je tijdens races een serieuze boost aan paardenkracht geven, maar omgekeerd haalt het de prestaties van je wagen ook naar beneden wanneer je het te veel gebruikt. Door slim met ERS om te springen, kun je dus effectief het verschil maken. Het is echter een systeem dat vooral bedoeld is voor geavanceerde piloten, die zich überhaupt comfortabel genoeg voelen om tijdens races met de settings te klooien om dat kleine beetje voordeel meer uit de brand te slepen. Ook ERS-management is dus nieuw, maar verre van revolutionair.

De allerbeste elementen van F1 2018 zitten daarentegen al in editie 2017 en maken hier hun welkome terugkeer. De voornaamste daarvan zijn de Practice Programmes, ofwel uitdagingen die je tijdens de Practice-sessies kunt activeren. Uitdagingen als door poortjes rijden om de ideale racelijn te leren en je benzineverbruik onder controle houden door beheerst te rijden, leren je het circuit beter kennen en introduceren je tot de finesses van Formule 1. Bovendien krijg je XP naargelang je prestatie. Waar volledige weekends doorgaans saaie en ellenlange affaires zijn in racegames, wordt oefenen hier plots een diepgaand en verslavend onderdeel van de game.

Die XP gebruik je vervolgens om net zoals in F1 2017 je wagen met upgrades uit te bouwen op een grote tech tree die niet zou misstaan in de Civilization-reeks. Je bouwt een meer evenwichtig chassis, maakt de drivetrain efficiënter en ga zo maar door. Een 'aanbevolen' optie komt spelers zonder technische kennis bovendien tegemoet. Het systeem geeft je een tastbaar gevoel van progressie. Bovendien kunnen er soms problemen optreden bij de productie, of veranderen de officiële technische Formule 1-regels zelfs, waardoor het eerder statische upgraden toch onvoorspelbaar en spannend blijft.

F1 2018 review - De wagens zelf blijven er wel subliem uitzien

De kanttekening van de fantastische Practice Programmes en de tech tree zijn echter duidelijk: beide waren al aanwezig in F1 2017. Hoewel editie 2018 inderdaad enkele nuances toevoegt, zoals de kleine impact van de interviews op je upgrades, is de game tegenover vorig jaar zo goed als ongewijzigd gebleven. Er is dan ook bijzonder weinig reden om naar dit nieuwe deel over te stappen, want ook de minpunten van vorig jaar zijn gebleven.

Die situeren zich voornamelijk op het vlak van de presentatie. Codemasters heeft in de afgelopen jaren flink moeten bezuinigen, en dat is te merken aan de aankleding van de recente F1-games. Hoewel de wagens zelf er piekfijn uitzien, doet de EGO-engine mensen geen eer aan. Interviewster Claire staart je met dode ogen aan, en ook de bekende racepiloten struinen levenloos rond met houterige animaties. Als je met een controller speelt, dan moet je je bovendien door een ondermaatse interface worstelen om met je raceleider te communiceren. Het uitgebreide menu aan opties moet je namelijk met de D-pad navigeren, maar daarvoor moet je dus wel de linker stick loslaten. Veel succes op Spa-Francorchamps.

Ook wat betreft de behandeling van nieuwkomers, scoort F1 2018 slechte punten. Waar F1 2013 eindelijk een geslaagde formule vond om nieuwelingen via een duidelijke tutorial de vele nuances van de sport uit te leggen, is de reeks ondertussen weer terug bij af. Heb je weinig voorafgaande kennis van Formule 1, dan is de kans groot dat je zelf opzoekingswerk moet verrichten om alles te begrijpen. F1 2018 legt bijvoorbeeld enkel via een droog stukje tekst tijdens een Practice Programme uit hoe ERS werkt, maar het volstaat niet om de nuances van het systeem over te brengen. De instapdrempel blijft dus te hoog.

F1 2018 review - De Career Mode is een parel om te koesteren

Ten slotte is de F1-reeks ook in editie 2018 een slechte leerling wat live content betreft. Via 'Event' krijg je enkele specifieke scenario's uit echte F1-races voorgeschoteld, zoals Carlos Sainz die in het laatste deel van een race vijf plaatsen goedmaakte. Het is dan aan jou om die opdracht zo snel mogelijk te voltooien. Aan het einde wordt er een leaderboard van alle tijden opgemaakt, maar gezien de opdrachten weinig variëren en er geen sappige beloning is voor je harde werk, heb je maar weinig motivatie om steeds bij Event in te loggen. Het komt niet eens aan de enkels van de verslavende Daily en Weekly Challenges die Codemasters nochtans zo briljant in de Dirt-reeks heeft uitgedacht.

Er valt dus heel wat te zeggen over F1 2018. De live content, behandeling van nieuwkomers en de spartaanse presentatie zijn pijnpunten die de reeks ook naar dit jaar overdraagt. Tegelijk blijft de uitmuntende Career-modus behouden, met zijn briljante Practice Programmes en tech tree upgrades. F1 2018 erft dus exact dezelfde plus- en minpunten van editie 2017. Tegelijk zijn de nieuwe features in de vorm van interviews en ERS-management welkom, maar maken ze amper een verschil. Daardoor schaaft F1 2018 dus net weer enkele honderdsten van seconden af van zijn voorganger, maar een stap vooruit voor de reeks is het allerminst.

De F1 2018 review werd getest op de PlayStation 4.

Lees ook dit