Skip to main content

F1 24 review - Wie de ultieme F1-sim zoekt, moet niet ver stappen

Alle remmen los.

Eurogamer.nl - Aanrader badge

F1 24 neemt je mee in de slipstream van een realistische carrièremodus en zowel gevarieerde als uitdagende online content.

De F1 24 review van Nathan vertelt hoe Codemasters je bij de game betrekt waardoor je je grip niet meer lost.

Wie tijdens de Monaco Grand Prix indommelde, mag zich nu wakker schudden en de lederen handschoenen aantrekken om zelf achter het stuur te kruipen in F1 24. In de F1 24 preview kon je al lezen dat ontwikkelaar Codemasters dit jaar de carrièremodus stevig wil uitdiepen met de keuze voor een echte coureur en een nieuw ratingsysteem, terwijl vooral Challenge Career en F1 World de band met de community levendig moeten houden. Het resultaat is een F1-simulator die bovenal je aandacht opeist en je onverbiddelijk bij de sport wil betrekken.

In Driver Career creëer je zoals voorheen je eigen personage, of kies je deze keer uit een echte F1-, F2- of legendarische coureur. Elke coureur heeft een eigen rating die je via verschillende vaardigheden verbetert, wat meteen ook het doel van je contract bij een team is. Zo verhoog je ‘Awareness’ doordat je geen strafpunten pakt of verbeter je ‘Pace’ doordat je goede kwalificaties aflegt. Het grootste voordeel is dat je niet louter afhankelijk bent van succesvolle race-resultaten en met eender welke focus punten scoort. Dat verhoogt het gevoel van progressie, zelfs als je met een minder succesvol team speelt.

Bekijk op YouTube

Met de oefenprogramma’s, Engineer Objectives en Specialists injecteert Codemasters een extra laag realisme. In elke Free Practice mag je drie programma’s voltooien die niet alleen je kennis van het circuit verhogen en de racestrategie bepalen, maar ook naargelang je prestatie credits opleveren. Daarnaast krijg je tijdens de race dynamische streefdoelen van je engineer: heb je schade opgelopen, rijd dan twee rondes zonder extra schade. Of probeer vanuit tweede positie toch nog Verstappen in te halen. Ten slotte biedt een team van specialisten een resem specifieke doelen, waardoor je relatie met hen verbetert en ze tijdelijke verbeteringen toepassen. Dat alles brengt diepgang in de races, stimuleert je om de circuits te doorgronden én verhoogt je XP in de verschillende vaardigheden. Volwaardige toevoegingen voor een simulator, dus.

Die XP is tevens afhankelijk van de rivaliteit met je teammaat, uitgedrukt in ‘Recognition’, kortweg het percentage van wie de leidende coureur van het team is. Hoe hoger je erkenning, hoe meer invloed je op de ontwikkeling van de wagen uitoefent, hoe sneller je onderdelen aankoopt en hoe hoger je kans op geheime upgrades. Als je bovenmaats presteert, dan groeit je ‘Recognition’ traag maar gestaag, maar de ‘Secret Meetings’ maken die statistiek tegelijkertijd heel precair. Op een willekeurig moment komt een ander team met interesse bij jou aankloppen, waarna je kiest om de gesprekken voort te zetten of te staken. Ontdekt jouw team dat je de interesse beantwoordt, dan kun je meteen 2% ‘Recognition’ verliezen. Enerzijds heb je geen enkele invloed op de geheimhouding, anderzijds ondermijnt zo’n effect de waarde van het systeem. Puur functioneel is de ‘Recognition’ echter niet doorslaggevend voor je resultaten, noch voor je contract, waardoor die feature te licht uitvalt om echt indruk te maken.

Bekijk op YouTube

Op lange termijn vormen de ‘Accolades’ daarentegen realistische en relevante doelen voor je coureur. Zo rijdt Nico Hülkenberg aannemelijk voor tien podiumplaatsen of een eerste top 5-positie in het kampioenschap. Elke ‘Accolade’ verschaft je dus een handig streefdoel en draagt bovendien rechtstreeks tot je vaardigheden en dus je contract bij. Een fijn detail is dat de legendarische coureurs eveneens geloofwaardige ‘Accolades’ met zich meebrengen. De betreurde Ayrton Senna begint correct met 65 poleposities op een target van 75 en 41 op 50 Grand Prixwinsten. Dat is een fijne knipoog naar de echte liefhebbers en verraadt ook net iets meer de liefde voor de sport zelf. Waar de ‘Recognition’ op korte termijn in deze modus beperkt weet te overtuigen, schenken de ‘Accolades’ op lange termijn een grote incentive om je carrière uit te bouwen.

Diezelfde slagkracht hebben Challenge Career en F1 World. In Challenge Career doorloop je asynchroon met andere online spelers een carrière in episodeformaat met hetzelfde handjevol Grand Prixs en dezelfde coureur, die op basis van de communityfeedback moet veranderen. De online rangschikkingen trotseren is uitdagend maar toegankelijk, want je bepaalt zelf binnen welk niveau je dat doet. F1 World volgt dan weer dezelfde lijn als in F1 23 maar is uitgebreid met de Fanzone. Je kiest een favoriete constructeur en coureur en verdient voor beide punten in de F1 World Series-uitdagingen, zodat alle fans het voor hun favorieten tegen elkaar opnemen. Tussendoor bezoek je je eigen Fanzone, bekijk je de resultaten van andere spelers of voeg je hen zelfs als vriend toe. Terwijl Challenge Career een gevarieerd alternatief is voor de klassieke carrière, verhoogt F1 World nu drastisch je betrokkenheid met de game, de community en de sport, waar de vorige editie nog gevoelig in tekortschoot. Een grote stap vooruit en een belangrijk fundament voor de toekomst.

F1 24 review - Kies een legendarische coureur voor je Driver Career, zoals Schumacher of Senna.

Tot slot promoot de ontwikkelaar het nieuwe ‘Dynamic Handling’-model dat de physics van de wagens opwaardeert, alsook de reeks van opties om je ideale setup te vinden, zodat je bijvoorbeeld maximaal profiteert van de juiste ophanging. Het is evident dat hoe minder assistentieopties je activeert, hoe meer die technische aspecten echt doorwegen. Gemiddeld gezien is de game vergevingsgezind in je rijgedrag: over heuveltjes rijden brengt je amper uit balans, terwijl je bochten vrij agressief mag nemen en kleine correcties voldoende zijn om recht te komen. Belangrijker is dat zowel nieuwkomers als experts het ideale evenwicht kunnen vinden in een onuitputtelijk aantal moelijkheidsgraden.

Codemasters levert in F1 24 een diepgaande carrièremodus af die door het ‘Recognition’-systeem niet helemaal overtuigt, maar wel genoeg opties biedt om mee aan de slag te gaan, zeker omdat de ‘Accolades’ realistisch zijn en je rating op diverse wijzes verbetert. Challenge Career belooft dankzij de episodische content alvast een dynamische en uitdagende ‘online’ singleplayermodus te zijn, terwijl F1 World met Fanzone eindelijk een flinke stap vooruit zet. F1 24 is geen technische hoogvlieger maar leunt zo dicht bij de echte doelen en uitdagingen van de sport aan dat het de naam van een simulator evengoed rechtvaardigt. Je betrokkenheid met F1 was nog nooit zo groot. Lichten uit, F1 24 aan.

Voor de F1 24 review speelde Nathan op een Xbox Series X.

Read this next