Skip to main content

Far Cry 3 Preview

Welcome (back) to the jungle!

In november gaan we naar de dokter voor onze malariaprik. We scherpen onze machete nog een keertje en kijken alle seizoenen van Ultimate Survival een laatste maal snel door voor we op het vliegtuig stappen naar een exotisch onbewoond eiland waar we zullen vechten voor ons leven. Al die dingen hadden we tenminste gedaan als we in de schoenen zouden staan van Jason Brody, de protagonist van Far Cry 3.

De beste man heeft die voorzorgen echter niet genomen. Hij was enkel uit op een gezellige vakantie met zijn beste vriend Doug en zijn liefje Liza, maar dit plan houdt welgeteld één dag stand. Wanneer hij de tweede ochtend van zijn vakantie ontwaakt, treft hij Doug vermoord aan en is Liza ontvoerd door een stel gevaarlijke gekken. Al snel valt ook hij in handen van die krankzinnige inboorlingen en een korte ontmoeting met de leider van die jongens, Vaas Montenegro, wordt hem bijna fataal. Bijna, want na zijn ontsnapping uit wat zijn graf moest worden, trekt Jason ten strijde tegen de inheemse bevolking die zijn lief nog steeds gevangen houden.

Jason staat niet alleen in zijn strijd tegen de legioenen wrede inwoners van het eiland. Een mysterieuze stem die zich Willis noemt, geeft het hoofdpersonage via een walktie-talkie richtlijnen, informatie en tips. Net zoals Boyle in de eerste Far Cry, dus. Daarnaast kunnen we uit de recentste trailer ook besluiten dat Vaas' zusje, Citra het heel goed met de protagonist kan vinden en dat zij het niet zo heeft voor beha's. Niet dat dat laatste relevant is voor het verhaal, maar voor ons mag ze het hele spel wel in haar huidige outfit doorbrengen. Tenslotte is er ook nog Dr. Ernhardt, die niet zo krankzinnig lijkt als de andere inboorlingen. Toch ontbreekt het hem wat aan gezonde moraliteit wanneer we hem Jason een experimentele drugscocktail zien toedienen tegen diens wil. Aan wiens kant de niet zo gezellige dokter staat, hebben we het raden naar.

In tegenstelling tot de vorige Far Cry speelt deze editie zich niet meer af in de Afrikaanse savanne, maar keren we terug naar de dichtbegroeide jungle zoals we die in het legendarische eerste deel al zagen. De open wereld van het vorige deel blijft echter wel behouden, dus wanneer je in een vuurgevecht te hard tegen je kont wordt geschopt, is er nog altijd de mogelijk om je terug te trekken naar een nabijgelegen safehouse om weer adem te komen. Dat terugtrekken kan je te voet doen, maar ook voertuigen maken opnieuw hun opwachting. Er werden ons naast de gewone jeeps en trucks ook verschillende vaartuigen beloofd en als kers op de taart ook dingen waarmee we het luchtruim onveilig kunnen maken. Of ze hiermee bedoelen dat de hang glider zijn terugkeer maakt of dat we effectief in een vliegtuig kunnen kruipen, is nog niet duidelijk.

Heeft Jason dan eigenlijk ook maar een waterkansje om zijn avontuur te overleven? De man is tenslotte slechts fotograaf en helemaal geen beroepsmilitair. Wraak en de drang om zijn verloren liefde terug te vinden maken van hem een uitstekend roofdier, maar daarmee kan hij nog altijd geen kogelregens doen afketsen van zijn huid. Guerrillatactieken en al sluipend je vijand uitdunnen zijn dus de beste optie en gelukkig ook een echte optie in Far Cry 3. Wie de nacht of een lokale monsoen afwacht voor hij door het struikgewas ruist (sorry, we konden het niet laten) is minder zichtbaar voor patrouillerende vijanden en met geluidsdempers op je wapens of meleekills haal je krankzinnige eilandbewoners neer zonder dat zijn maten merken dat ze een mannetje (of tien) ontbreken.

Die machete en survivallessen die eerder vermeldden heeft Jason dan misschien niet in zijn bezit, maar die malariaprik heeft hij wel genomen. Je hoeft dus niet meer elke tien minuten een pilletje te nemen of naar een safehouse te rennen voor een restock van je drugsverzameling zoals in de vorige Far Cry. Ook je wapens takelen niet meer af naarmate je ze meer gebruikt. In het midden van een gevecht het zand uit je loop beginnen peuteren, is daarmee ook verleden tijd. Gelukkig maar, want beide factoren zorgden in Far Cry 2 voor meer frustratie dan spelplezier. Nog een minpunt dat men heeft weggewerkt zijn de ellenlange reistijden die zich voordeden wanneer je van je safehouse of opdrachtgever naar een missiebestemming moest. In Far Cry 3 kan je gewoon op de fast travel-knop drukken die je meteen nabij je bestemming dropt.

We hadden het eerder al over het voordeel dat je kan halen uit een geluidsdemper, maar daarnaast zal je je wapens nog veel verder kunnen aanpassen. We denken onder meer aan grotere magazijnen, een aangepast mikkruis of scope, een afneembaar bajonet, en veel meer. Die dingen zijn natuurlijk niet gratis en Vaas rust zijn manschappen ook niet bepaald uit met top of the bill wapentuig. Wie aan geld wil komen, zal lichamen en voorwerpen mogen doorzoeken naar waardevol spul. Of misschien kom je wel aan poen door een vers neergehaalde chimpansee te verkopen op de zwarte markt? Het spel zal namelijk een uitgebreid aantal diersoorten bevatten die je (als je dat wenst) kan omleggen, een mogelijkheid die al voor de vorige Far Cry werd beloofd, maar het uiteindelijke spel nooit haalde.

Wie genoeg poen heeft, kan de vijand dan misschien toch rechtstreeks onder de brandende zon aanvallen. Wij raden alvast een molotov-cocktail of vijf aan om de slechteriken uit hun hol te roken. Vuur zal zich weer realistisch verspreiden over al het brandbare materiaal dat je in een jungle aantreft en een slimme speler zet zijn tegenstanders dan ook klem tussen een oprukkende muur van vuur en zijn eigen loop. Draait je plannetje echter anders uit en ben jij het die je vingers verbrandt, dan hopen we voor je dat je wat spuitjes tegen de pijn hebt meegenomen. Net zoals in de vorige Far Cry zal je gezondheid zich namelijk niet volledig herstellen nadat deze een bepaald (laagte)punt heeft bereikt tenzij je hem weer omhoog pompt met wat wonderinjecties.

Ben je klaar met de singleplayer of ben je hem gewoon beu, dan is er nog altijd de multiplayer. Je kan kiezen uit een co-op modus en een competitieve multiplayer. In die eerste trek je met maximaal vier spelers doorheen het eiland in een volledig nieuw verhaal dat zich voor Brody's avontuur afspeelt. Samenwerken is de boodschap, want de tegenstand zal hier veel groter zijn. Daarnaast zijn er de competitieve modi zoals deathmatch en capture the flag. Net zoals in de meeste grote shooters kan je hier in level stijgen om nieuw moordtuig vrij te spelen. Of de licht geniale map editor uit de vorige Far Cry terugkeert, weten we niet, maar het zou volgens ons een grote meerwaarde zijn.

Far Cry 3 evolueerde naar een modernere game in het genre, die de minpunten van de voorganger probeert weg te werken, maar de beste stukken ervan zal behouden. Over de multiplayer hebben we nog wat twijfels, maar de singleplayer heeft alvast potentieel om ons te doen terugdromen naar de eerste helft van de oudste Far Cry. Met een goed verhaal en een structuur die alle goede gameplay-elementen aan elkaar lijmt wordt deze game vast en zeker de king of the jungle.

Lees ook dit