Far Cry Primal - Release date, trailer, gameplay, specs, pre order
UPDATE: nieuwe details een week voor release
Net wanneer de Far Cry-formule vertrouwd begint aan te voelen, gooit Ubisoft het roer met Far Cry Primal drastisch om. Vergeet losgeslagen piraten, krankzinnige dictators en revolutionairen. Neem ook maar afscheid van je wapenarsenaal waar de gemiddelde Lord of War jaloers op is. Sterker nog, zeg maar dag tegen de moderne beschaving. Ubisoft gaat terug naar het prille begin van de mensheid. De gevolgen van deze prehistorische setting zetten we voor je op een rijtje.
Setting
Far Cry Primal speelt zich in het stenen tijdperk af. Een tijd waarin Moeder Natuur de baas is en waarin wij nog niet bovenaan de voedselketen staan. We bevinden ons in de vallei Oros. Ooit een grote ijsmassa, maar nu een vruchtbaar ecosysteem gevuld met flora en fauna. De opwarming van de aarde is dus van alle tijden.
Voor de primitieve mens loert het gevaar om iedere hoek. Als je even niet oplet, eindig je als het tussendoortje van een sabeltandtijger of word je door een mammoet onder de voet gelopen. Maar zoals altijd hebben we nog het meeste van elkaar te vrezen want in Oros is een territoriumoorlog gaande. De spirituele Wenja-stam wordt daarbij voortdurend aangevallen door de kannabalisitische Udam-stam en diens stamhoofd Ull.
Jij neemt de rol van de jager Takkar aan. Jouw groep loopt in een dodelijke hinderlaag en alleen jij weet het te overleven. Je blijft eenzaam achter, zonder wapens of middelen. Echter ontdek je een nieuwe kracht. Je kunt als enige allerlei wilde dieren naar je hand zetten. Uiteraard gebruik je dit om jouw eigen stam te leiden. Meer wil Ubisoft nog niet over het verhaal zeggen.
Gameplay
De grootste verandering aan de Far Cry-formule is het ontbreken van traditionele vuurwapens en voertuigen. Dat wordt echter opgevangen door de toevoeging van zeventien tembare roofdieren waaronder sabeltandtijgers, grizzlyberen, jaguars en wolven. Om een dier aan je verzameling toe te voegen moet je deze eerst vinden. Hierna kun je het met een lekker hapje lokken. Dan is het slechts een kwestie van het dier te besluipen en op het juiste moment toe te slaan. Pas dan kun je het dier met een soort hypnose temmen.
Zodra dat gelukt is, kun je ze via het 'Beast Menu' oproepen en weer wegsturen. Je kunt altijd maar één dier tegelijkertijd bij je hebben. Zodra je dier wordt uitgeschakeld moet je het met helende planten reanimeren. Ieder dier beschikt over een stealth-, strength- en stamina-meter. Daarnaast heeft elk dier een toepasselijke unieke eigenschap. De jaguar is uitermate geschikt om samen met jou een kamp binnen te sluipen. Je kunt de grizzlybeer echter ook als tank gebruiken die zich vervolgens een weg door het kamp beukt.
Het 'Beast Menu' is dan ook een verlengde van de speelstijl die je wenst te hanteren. De verschillende opties bieden je een ruime waaier aan tactieken. De dieren kun je via een handig systeem controleren. Je duidt simpelweg de plek aan waar het dier naartoe moet. Je kunt ook de opdracht geven om een vijand of ander dier aan te vallen. Indien je dier gewond raakt, breng je hem met wat eten weer op krachten. Vergeet niet zo nu en dan wat liefde te tonen door een aai over de bol te geven.
Je wordt overigens niet tot lopen en rennen beperkt. Met de juiste upgrades is het mogelijk om op een jonge mammoet te rijden. Dat werkt ongeveer hetzelfde als de olifant in Far Cry 4. Let wel op, volwassen mammoeten stampen je plat als je ze voor een ritje denkt te kunnen gebruiken. Overigens zal het in de DLC Legend of the Mammoth mogelijk zijn om in de huid van zo'n harige kolos te kruipen. Wil je sneller zijn, dan kun je de sabeltandtijger als vervoermiddel vrijspelen. Je hebt overigens ook een uil tot je beschikking waarmee je de wereld in kaart kunt brengen. Sterker nog, je kunt de uil overnemen en luchtaanvallen uitvoeren. Hierop zit echter wel een cooldown en het werkt niet op krachtige vijanden. Moest al deze hulp van je dierenvrienden niet volstaan om een hoger gelegen gebied te bereiken of een afgrond te overbruggen, gebruik je de Grappling Hook.
Survivalen
Waar je voorheen bij de lokale wapenboer je inkopen kon doen, sta je er in de vijandige wereld van Far Cry Primal alleen voor. Geld bestaat niet en er is niets te koop. Al je wapens moet je dus zelf maken en hiervoor heb je grondstoffen nodig. Met onder andere hout en steen maak je speren, knotsen en bogen. Naarmate je meer voortgang boekt, speel je zwaardere wapens vrij die ook meer grondstoffen nodig hebben. Net zoals in de vorige delen krijg je veel van die grondstoffen door te jagen. Er ligt sowieso meer nadruk op de survivalzijde, want wapens maken is pas het begin.
Je moet ook in deze vijandige wereld zien te overleven. Vooral 's nachts is dat een uitdaging, omdat de gevaarlijkste roofdieren dan buiten komen spelen. Voor je het weet loop je in het donker een roedel wolven tegen het lijf. De nacht is ook echt donker. Je moet het doen met maanlicht en kampvuren en zo nu en dan kom je vuurvliegjes tegen. Vuur is dan ook je grootste vriend waarmee je overlevingskansen vergroten. Het is ook een ideaal wapen om de dorpen van je tegenstander te laten afbranden. Vuur houdt je ook warm. Je wilt immers niet doodvriezen in de kou.
De map van Far Cry Primal is opgedeeld in verschillende klimaatzones. Het noorden is permanent door een laag sneeuw bedekt en je hebt dan ook warme winterkledij nodig om deze barre omstandigheden te overleven. De verschillende diersoorten hebben ook hun klimatologische voorkeuren. Als je de vacht van een mammoet nodig hebt, moet je dus niet in het warme zuiden op jacht gaan.
Net als een echte holbewoner beschik je ook over je eigen grot. Deze breidt uit wanneer je meer mensen uit de handen van de Udam-stam bevrijdt. Zo verschijnen er doorheen de game muurschilderingen op de wanden van je grot en vestigen meer dorpelingen zich rond je thuisbasis. Sommige van hen hebben speciale talenten die je nieuwe vaardigheden geven wanneer je ze onderdak geeft. Hun hutten kun je vervolgens verschillende keren upgraden.
Releasedatum en collector's edition
Far Cry Primal komt op 23 februari voor de PlayStation 4 en de Xbox One uit. De pc-versie volgt op 1 maart. De Far Cry Primal systeemeisen voor de pc-versie zijn inmiddels ook bekend. Naast de reguliere uitgave zijn er twee speciale edities van Far Cry Primal: de Special Edition en Collector's Edition. Er is ook een speciale digitale uitgave genaamd de Apex Edition die alle digitale content bevat.
Special Edition (pre-order):
- Far Cry Primal game
- Drie extra missies (Legend of the Mammoth)
Collector's Edition:
- Far Cry Primal game
- Exclusieve Collector's Box
- Steelbook case
- Officiële Wenja-woordenboek waarmee je de unieke taal van de game kunt leren
- Kaart van Oros
- Officiële soundtrack
- Alle digitale content waaronder drie extra missies (Legend of the Mammoth), een nieuw wapen (The Blood Shasto Club) en vier
- Enhancement Packs (Sabretooth, Owl, Mammoth en Bomb Pack)
Apex Edition (alleen digitaal):
- Far Cry Primal game
- Alle digitale content waaronder drie extra missies (Legend of the Mammoth), een nieuw wapen (The Blood Shasto Club) en vier Enhancement Packs (Sabretooth, Owl, Mammoth en Bomb Pack)
Systeemeisen
Minimale systeemeisen:
- OS: Windows 7, Windows 8.1, Windows 10 (uitsluitend 64-bit versies)
- Processor: Intel Core i3-550, AMD Phenom II X4-955
- Geheugen: 4 GB RAM
- Videokaart: 1GB AMD Radeon HD 5770, 1GB NVIDIA GeForce GTX 460 (of beter)
- Geluidskaart: DirectX compatibele geluidskaart
- DirectX versie: DirectX 11
- Schijfruimte: 20 GB
Aanbevolen systeemeisen:
- OS: Windows 7, Windows 8.1, Windows 10 (uitsluitend 64-bit versies)
- Processor: Intel Core i7-2600K, AMD FX-8350
- Geheugen: 8 GB RAM
- Videokaart: AMD Radeon R9 280X, NVIDIA GeForce GTX 780 (of beter)
- DirectX versie: DirectX 11
- Schijfruimtef: 20 GB
Ondersteunde videokaarten:
- AMD Radeon HD 5770 (1GB) of beter, HD 7000, 200, 300, Fury X serie
- NVIDIA GeForce GTX 460 (1GB) of beter, GTX 500, 600, 700, 900, TITAN serie