Game of Thrones Season 1 review
Het Noorden vergeet dit liever.
Telltale Games' Game of Thrones leek vrijwel alles met zich mee te hebben. Niet alleen leent de geliefde reeks zich perfect voor de interactieve verhaalvertelling van de ontwikkelaar, maar maakt de game ook gretig gebruik van de sterrencast uit de HBO-serie, met de charmante Peter Dinklage als Tyrion Lannister en Lena Headey's indringende vertolking van Cersei Lannister op kop. Toch pakt het uiteindelijk niet positief uit voor het eens zo veelbelovende avontuur in Westeros.
House Forrester is verwikkeld in een gewelddadig conflict met House Whitehill om het eigendomsrecht van Ironwood. Om de toekomst van de familie Forrester in de aankomende strijd te verzekeren, spelen drie personen een belangrijke rol. De verbannen Asher Forrester heeft de taak om een leger in te huren om de familie te verdedigen. Mira Forrester moet in King's Landing de koninklijke familie overtuigen om Ironwood van House Forrester te kopen. Gared Tuttle ten slotte is op reis naar de mysterieuze North Grove om daar het geheim van Lord Forrester te ontdekken.
Door het verhaal in drie verschillende perspectieven op te splitsen, blijft het in de toon van de serie en geeft het bovendien een blik op het diverse leven in de verschillende contreien in Westeros. Asher belichaamt het gewelddadige dagelijkse leven, Tuttle de mystiek en Mira de genadeloze doch intrigerende politiek. Het veelvuldig springen tussen hun verhaallijnen levert een stevige vaart in het verhaal op, maar gaat ten koste van de diepgang.
Ze zijn uiteindelijk niets meer dan oppervlakkige karikaturen. Een game die erg op de personages inzet, valt volledig uit elkaar als je geen enkele emotionele band met ze hebt. Of ze nou leven of sterven, je bent volkomen apatisch in je al beperkte keuze. Een lichte smet op een bijzondere franchise met veel sterke punten, maar een flinke misstap voor een ontwikkelaar die juist op dat vlak het verschil probeert te maken.
Ook het verhaal blijft oppervlakkig, hoewel de eerste aflevering een uitstekende basis legde. Toen werd er namelijk geen seconde verspild om fans van de serie direct in het verhaal mee te slepen. Je kreeg een kijkje achter de schermen bij de gruwelijke Red Wedding, sparde verbaal op humoristische wijze met Tyrion Lannister en speelde je eerste politieke spelletje met Cersei Lannister. De eerste episode bracht de sfeer van de serie goed over en toonde aan hoe effectief goede fanservice kan zijn. De game kan dat niveau nadien echter zelden evenaren.
Het verhaal komt namelijk na de tweede aflevering niet meer in beweging. Alle plot-elementen geven je het gevoel dat je eindeloos dezelfde handelingen verricht zonder daadwerkelijk vooruitgang te boeken. Asher zoekt zijn leger, Tuttle is op reis naar de North Grave en Mira is uiteindelijk niets meer dan een noodzakelijk kwaad om de politieke kant van de serie te vertegenwoordigen. De game speelt daarbij in op je empathie door belangrijke plotfiguren te laten sterven om toch voor een interessante twist te zorgen. Dat is echter niet genoeg om het flinterdunne verhaal van oppervlakkigheid te redden.
De studio gaat prat op hoe je persoonlijke inbreng gewichtige keuzes veroorzaakt. Dat moet in theorie leiden tot belangrijke gevolgen in het verloop van het verhaal. In de praktijk pakt het echter heel anders uit. Elke keuze die je maakt, is compleet inwisselbaar. Ging iemand dood? Zijn vervanger pakt zijn rol volledig op. Heeft iemand je verraden? Een ander personage staat al klaar om zijn taak over te nemen. Je keuze is op die manier voorspelbaar, heeft geen uitwerking op het verhaal en is uiteindelijk compleet overbodig. Zelfs de illusie dat je enigszins invloed hebt op de conclusie van belangrijke gebeurtenissen, is er niet. Die zijn namelijk al in steen gebeiteld.
Na een veelbelovende start zakt Game of Thrones als een kaartenhuis in elkaar. Het intrigerende verhaal van een trotse familie die in een gewelddadig conflict is, leidt namelijk nergens heen. Niet alleen is het verhaal te onbeduidend om zes afleveringen de aandacht te vragen, ook de de personages die het geheel persoonlijk moeten maken, dwalen uitzichtloos in hun eigen plot rond. Je eigen inbreng is daarbij zo banaal en voorspelbaar dat je die net zo goed buiten beschouwing kan laten. De Game of Thrones-reeks verdient beter en Telltale Games kan beter.
Lees hier de reviews van alle episodes:
- Game of Thrones - Episode 1 review Game of Thrones - Episode 2 review Game of Thrones - Episode 3 review Game of Thrones - Episode 4 review Game of Thrones - Episode 5 review Game of Thrones - Episode 6 review
Game of Thrones is nu verkrijgbaar voor de pc, Mac, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One, Android en iOS.