Skip to main content

Gaming pc bouwen: hoe begin ik eraan en welke keuzes moet ik maken?

Je eigen beest.

Pc gaming lijkt misschien een intimiderende wereld. Hoe begin je überhaupt aan pc gaming? En welke keuzes heb je als het over gaming pc’s gaat? Moet je altijd vanaf nul je eigen pc in elkaar steken?

In dit artikel geven we je een duidelijk overzicht met de keuzes die je hebt om je eigen beest van een gaming pc te hebben. We overlopen de voor- en nadelen van elke optie, en geven je bovendien enkele handige linkjes.

Makkelijkste oplossing: een voorgebouwde pc kopen

Alienware heeft opvallende voorgebouwde pc's

Indien je graag met pc gaming wilt beginnen maar je onzeker voelt over de vele technische details, dan is het geen slecht idee om simpelweg een voorgebouwde pc te kopen. Alle onderdelen zijn immers al gemonteerd en ook staan alle broodnodige programma’s en besturingssystemen (denk maar aan Windows) al meteen voorgeïnstalleerd.

Praktisch is het in elk geval. Stap de lokale Mediamarkt binnen of snuister rond op Bol.com en je komt al snel voorgebouwde gaming pc’s tegen van fabrikanten als Acer, HP, Lenovo of Alienware. Kijk naar de specs, kijk naar je portemonnee, en waarschijnlijk kun je de dag erna al de stekker in het stopcontact steken en genieten van je Steam bibliotheek.

Er zijn echter belangrijke nadelen waar je rekening mee moet houden. De fabrikant moet namelijk rekening houden met diens winstmarge en de pc er op papier toch zo indrukwekkend mogelijk uit laten zien. Het gevolg is dat de onderdelen vaak niet op elkaar afgestemd zijn en dat onderdelen die niet op de ‘spec sheet’ verschijnen een ideaal mikpunt zijn van besparingen.

Enkele Alienware modellen

Zo zie je in de winkel bijvoorbeeld welke CPU (processor) en GPU (grafische kaart) een pc heeft, maar nooit welke koelingselementen of PSU (power supply unit). Deze onderdelen zijn echter essentieel om het maximale te halen uit je pc. Wat ben je met de nieuwste CPU als hij zichzelf vertraagt om oververhitting te voorkomen? En je GPU kan niet aan vol vermogen draaien als de PSU onvoldoende stroom levert. Hiermee willen we niet beweren dat dit altijd een probleem is met voorgebouwde pc’s, maar wel dat je het op voorhand gewoonweg niet weet. En dat is op z’n minst vervelend te noemen voor zo’n dure aankoop.

Dat is echter niet het laatste minpunt. Voorgebouwde pc’s maken het vaak ook moeilijker om in de toekomst onderdelen te wisselen of te upgraden. Zoals eerder gezegd zijn fabrikanten zelden gul in het kiezen van onderdelen. De kans is dus klein dat ze een moederbord gekozen hebben met uitbreidingsmogelijkheden, zoals extra M.2 en PCIe slots. En dan zwijgen we nog over de vaak unieke ‘cases’ die er op de winkelschappen wel kek uitzien maar frustreren wanneer je merkt dat ze te smal zijn voor de nieuwe generatie GPUs.

Echt kwalijk kun je het de fabrikanten niet nemen. Als ze pc’s verkopen, dan willen ze er uiteraard ook wat aan verdienen. Bijgevolg mikken ze op een publiek dat waarschijnlijk nooit de schroevendraaier erbij neemt om eens naar de elektronische ingewanden te kijken. Ben jij zo iemand en weet je nu al dat je er liever voor kiest om over enkele jaren een gloednieuwe pc te maken? Dan is dit de keuze voor jou. 'No fuzz', gewoon gamen!

Pro’s van een voorgebouwde pc

  • Je hoeft weinig op te zoeken en kunt focussen op de kracht van de GPU en CPU
  • Voorgebouwde pc’s hebben vaak een unieke en coole look

Cons van een voorgebouwde pc

  • De onderdelen zijn soms van lagere kwaliteit, wat de prestaties omlaag haalt
  • Moeilijk om onderdelen te upgraden of om te wisselen

Moeilijker pad: zelf je pc bouwen

Een gaming pc bestaat uit verschillende onderdelen die onderling compatibel moeten zijn

Als je er niet van schrikt om zelf opzoekingswerk te doen en wat te experimenteren, dan kun je overwegen om zelf je pc te bouwen. Het grote voordeel hieraan is uiteraard dat je absolute vrijheid hebt. Jij weet als geen ander wat je verlangt van een pc en kunt deze geheel naar wens sculpteren.

Speel je vooral 4X strategy games op pc? Dan weet je dat je moet investeren in een sterke CPU, maar wel ettelijke honderden euro’s kunt besparen op je grafische kaart. Doe je aan content creation? Verdubbel je RAM dan maar en investeer in wat extra snelle SSDs. Wil je 4K gamen of houd je het de komende jaren bij 1440p? Ook dat heeft invloed op je build.

Het grote nadeel is dat je tijd moet investeren in het uitkiezen van alle onderdelen. Grafische kaarten en processors spreken nog enigszins voor zich, maar ook minder ‘sexy’ onderdelen als moederborden en cases zijn belangrijk omdat al je onderdelen er op of er in moeten passen - wat ook met het oog op toekomstige upgrades belangrijk is. En lees maar zeker een pak recensies wanneer je rondkijkt voor koelelementen en stroomtoevoer. Gelukkig zijn er ondertussen ook handige sites waarmee je de compatibiliteit van onderdelen kunt controleren.

Een goede grafische kaart is essentieel voor een gaming pc

Om je een voorbeeld te geven is de keuze voor welk moederbord te gaan een enorm belangrijk vraagstuk. Ga je voor ATX of het Mini-ATX formaat? Past dat in je pc case? Heeft het moederbord de correcte socket voor de CPU die je wil kopen? Is er nog fysieke ruimte voor de steeds groter wordende grafische kaarten? Hoeveel NVMe slots zijn er, en zijn ze wel snel genoeg voor de SSDs die in je winkelmandje zitten?

Je moet dus wel wat tijd investeren in jezelf informeren. En eenmaal je alle onderdelen hebt, moet je de pc ook monteren. Hoewel dit zeker geen onoverkomelijke stap is, kan het wel zenuwslopend zijn. Gaat je pc aanschakelen wanneer je de ‘power’ knop activeert, of gaat één van de onderdelen meteen doorbranden? En heb je voldoende ventilatie voorzien om te zorgen dat je pc niet gaat oververhitten? Oh, en vergeet die Windows-installatie niet. Spannend!

Pro’s van een gaming pc zelf bouwen

  • Je hebt de absolute vrijheid om je pc volledig naar smaak op te bouwen
  • Je bespaart kosten omdat je de montage zelf voor rekening neemt

Cons van een gaming pc zelf bouwen

  • Je moet veel tijd investeren in het kiezen van de kwalitatieve en compatibele onderdelen
  • Zelf monteren kan fout aflopen, waardoor je onderdelen kapot kunnen gaan

De middenweg: onderdelen selecteren en die laten monteren

Bekijk op YouTube

Er bestaat echter ook een gulden middenweg. Diensten zoals Powered by MSI stellen op voorhand met geselecteerde expert partners 'custom build' systemen samen, zodat de consument niet bezig hoeft te zijn met het vergelijken van alle specs. Je krijgt hierdoor de prestaties van een custom build pc en de voordelen dat je een gaming pc krijgt die werkt.

Powered by MSI heeft specifiek drie niveau’s, met andere kenmerken. Als je voor ‘Essential’ gaat, dan bevat je pc sowieso een MSI moederbord en videokaart. Met ‘Advanced’ bevat je pc sowieso vier MSI componenten met sowieso een MSI moederbord, videokaart en SSD. En het ‘Ultimate’ level betekent dat er tenminste zes MSI componenten in zitten. Andere diensten werken met andere systemen, dus kijk vooral eens wat jou het beste ligt.

Uiteraard moet je wel nog steeds zelf opzoekingswerk doen over bepaalde zaken. Ben je bereid om extra te betalen voor een moederbord dat ‘future proof’ is? Welke grafische kaart en processor wil je? Je betaalt uiteindelijk ook meer dan wanneer je zelf je pc zou bouwen, omdat het montagewerk nu eenmaal vergoed moet worden.

Bekijk op YouTube

Maar uiteindelijk zijn er toch belangrijke voordelen. Je ontwijkt ondermaatse onderdelen en gaat voor de beste prestaties, terwijl je ook alle hoofdpijn van het onderzoeken ontwijkt. Bovendien zorgt een team van specialisten ervoor dat alle onderdelen compatibel zijn én dat je pc niet kapot gaat door een gebrekkige montage. En als eindresultaat heb je meteen een 'basis' pc waar je in de toekomst gemakkelijk aan kunt veranderen. Een GPU wisselen is immers gemakkelijker dan verdwalen in het doolhof van technische termen bij het bouwen van een pc.

Pros van een gaming pc build service

  • Je kiest kwalitatieve onderdelen en experts zorgen dat die compatibel zijn
  • Experts zorgen ervoor dat de montage goed verloopt
  • Je kunt je pc ontwerpen zodat die in de toekomst upgradebaar is

Cons van een gaming pc build service

  • Je betaalt meer omdat iemand anders de montage doet

Conclusie: kies waar jij je comfortabel bij voelt

Beste CPU voor gaming
Een Nvidia GeForce RTX 3090 grafische kaart | Image credit: Welke gaming processor / CPU is het beste?

Aan de ene kant is een voorgebouwde pc een laagdrempelige manier om de pc gaming wereld binnen te stappen, maar dan heb je een beperkte keuze qua componenten - wat ook toekomstige upgrades kan bemoeilijken. Aan de andere kant heb je de ultieme beslissingsvrijheid wanneer je zelf een pc bouwt, maar dit vergt wel een investering van je tijd en energie. Het selecteren van onderdelen en die laten monteren is wat dat betreft de gulden middenweg waar je het beste van beide werelden kunt vinden, al moet je er rekening mee houden dat je ook wel iets meer betaalt voor dat gemak.

We hebben het al eerder gezegd (namelijk in ons artikel over pc gaming vs console gaming) maar uiteindelijk is er geen ‘juist’ antwoord. Als je wilt beginnen aan pc gaming, dan moet je vooral voor de aanpak kiezen waar jij je het meeste comfortabel bij voelt. En zeg nu zelf: gaming moet uiteindelijk toch om plezier draaien?

Laat ons weten hoe jouw pc gaming set-up er uit ziet en veel succes indien je je eerste stappen in de wondere wereld van pc gaming waagt!

Lees ook dit