Gaming pc wil niet starten - wat doe ik verkeerd en wat is de oplossing?
Maak je niet teveel zorgen.
Het is een van de ergste vrezen die je als pc gamer kunt hebben: je spendeert veel geld aan het kopen van de allerbeste componenten, steekt enkele uren in het bouwen van je eigen gaming pc, en klikt vervolgens op de powerknop - waarna er niks gebeurt, of lijkt te gebeuren.
Wat heb je verkeerd gedaan? En misschien nog belangrijker: hoe kun je het oplossen? Dat proberen we je in deze gids kort uit te leggen. We kunnen niet elk mogelijk scenario beschrijven (er zijn immers schier eindeloos veel redenen) maar hieronder vind je wel enkele typische scenario’s.
Algemene tips
Een gaming pc bestaat uit veel verschillende componenten, waardoor het soms erg uitdagend is om te onderzoeken welk onderdeel precies voor problemen zorgt. Daarom is het goed om je systeem zo “kaal” mogelijk te proberen starten. Met andere woorden: koppel alles af wat niet noodzakelijk is. Dat geldt ook voor randapparaten die je via USB hebt verbonden.
Een kaal systeem bestaat eigenlijk uit je power supply unit (PSU), het moederbord, de central processing unit (CPU), de koeling voor de CPU, de RAM, en een monitor die aan het moederbord gekoppeld is. Je hebt geen grafische kaart nodig voor een kale set-up, want een CPU heeft geïntegreerde graphics zodat je sowieso iets van beeld kunt zien.
Doe zo’n test liefst stap per stap, en stuk per stuk. Haal alle USB-randapparatuur eruit, en voer een test uit. Versteek even de HDMI kabel en voer een test uit. En als laatste haal je de GPU eruit en doe je een test. Zo weet je in detail waar de fout zit.
Gaming pc start niet
De beste plaats om te kijken wat er precies scheelt is door de aansluitingen op het voorpaneel te checken. De kleine draden moeten op een specifiek positief-negatief schema worden opgebouwd, wat je kunt vinden in de handleiding van het moederbord. Deze draden verbinden de powerknop, de resetknop en LEDs voor de (schrijf)activiteit. Het is niet onwaarschijnlijk dat je een verkeerde draad op de verkeerde plek hebt verbonden - maar gelukkig is er geen schade voor je pc wanneer dit gebeurt.
Een tweede belangrijke oorzaak ligt aan de RAM. Je RAM-sticks moeten goed vastzitten. De DIMM-gleuf om je RAM-sticks in te, uh, rammen, vergt soms wat gepeuter. Je kunt de module er soms per ongeluk achterstevoren insteken. Het is ook mogelijk dat het contact niet helemaal goed zit, want je mag de RAM harder aandrukken dan je wellicht denkt. Je moet het duidelijk geklik van de lipjes aan beide kanten horen. En vergeet ook niet dat je op een moederbord met vier openingen je RAM in de twee zelfde kanalen moet installeren (al staat dit vaak goed aangeduid op het moederbord naast de slots).
Een derde typisch probleem ligt bij de stroom. Je hebt meestal drie voedingskabels (en vaak meer) die allemaal aangesloten moeten worden. Controleer of de belangrijke ATX-kabel met 24 pinnen is aangesloten (sommige moederborden hebben een 20-pins aansluiting). Op de meeste moderne PSU's zijn de vier extra pinnen losgekoppeld van de hoofdconnector. Zorg ook dat de 4-pins of 8-pins CPU-connector van je moederbord met de juiste PSU-kabels zijn verbonden. Vergeet niet dat je grafische kaart ook een voedingskabel nodig heeft. Als je werkt met enkele van de sterkste GPUs, dan kan het zijn dat je wel drie connectoren met 8 pinnen moet gebruiken nodig. Deze hebben het label "PCI-E" op de PSU-connector in kwestie.
MSI heeft met de MSI MAG A750GL PCIE5 een handige oplossing gevonden. Deze PSU wordt met een speciale kabel met hogere stroom en een 'speciale' connector geleverd. Dit zorgt voor een ‘cleanere’ situatie en het maakt meteen duidelijke welke je nodig hebt voor de GPU.
De vierde en laatste optie is meteen de meest dramatische: het kan gebeuren dat je een defecte CPU hebt. De pinnen van de CPU zijn extreem gevoelig, en tijdens het installeren in de socket kan het zijn dat een pinnetje is gebogen of afgebroken.
Gaming pc start wel, maar geen beeld op monitor
En dan is er de gekmakende situatie waarbij je gaming pc start maar je geen beeld op de monitor krijgt. Een logische eerste vraag: ligt het überhaupt aan je gaming pc? Het is mogelijk dat er een probleem is met je monitor of met de HDMI kabel. Probeer enkele andere apparaten aan te sluiten of eventueel een andere kabel te gebruiken. Overweeg ook om de HDMI kabel aan de zijde van je gaming pc in het moederbord te pluggen, in plaats van te verbinden met je spiksplinternieuwe grafische kaart.
Als alles in orde lijkt met je randapparatuur, kijk dan zeker naar de EZ-debug leds op het moederbord. Die geven je inzicht waar het boot-process precies stopt. Een delicaat element dat daarbij kan gebeuren is dat je CPU oververhit geraakt, wat vaak neerkomt op een korte opstart en een abrupte uitschakeling na ongeveer een minuutje. Zorg dat je koelsysteem goed contact maakt en dat de pomp zeker is aangesloten. Kijk ook of de fan header van je koelsysteem functioneert. Ten slotte zou kunnen dat je te weinig thermal paste hebt gebruikt; wat meer aanbrengen zou de situatie kunnen rechtzetten. Overweeg zeker om een gebruiksvriendelijke koeling zoals de MSI MAG CORELIQUID E240 te kopen.
Er zijn nog twee mogelijkheden. Het kan zijn dat de CPU en / of de socket niet per se beschadigd zijn, maar wel vuil. Als je de CPU wilt schoonmaken, dan kun je simpelweg een gom gebruiken. Simpel en doeltreffend! Tot slot kun je ook eens kijken naar de ‘jumper’ op het moederbord. Als je tien seconden lang een schroevendraaier tegen onderdeel J-BAT 1 houdt, dan reset dit onderdeel. Handig, zeker als je een tweedehands moederbord zou kopen.
En tot slot kan het ook gebeuren dat je tot in de BIOS geraakt, maar dat het daarna misloopt. Kijk zeker goed in het BIOS-scherm of alle fans gedetecteerd worden, wat de temperatuur van de CPU en GPU is, etcetera. De informatie in BIOS is extreem handig om te bepalen wat de status van je gaming pc is.
Conclusie
We hopen van harte dat de bovenstaande tips je konden helpen. Een gaming pc bouwen is namelijk een heuse prestatie, maar het is een uitdaging die je zeker eens moet doen - zeker als je MSI onderdelen hebt! Kijk ook zeker onze gids voor de beste koelsystemen voor je gaming pc, zodat jouw pc niet op de oververhittingsproblemen stoot die we hierboven beschrijven.