Gears Tactics - 5 dingen die je moet weten
Bekende reeks trekt tactisch jasje aan.
Met Gears Tactics mixt ontwikkelaar The Coalition Gears of War-elementen met die van tactische turn-basedtitels als XCOM 2, Phoenix Point en BattleTech. Of Gears Tactics een geduchte concurrent van die games wordt, is nog maar de vraag. Wat geen vraag meer is, zijn de vijf dingen die je moet weten. Die zochten we namelijk al voor je uit. Om die reden weet je meteen waar je aan toe bent als je de game koopt en speelt.
Gears Tactics is een prequel
Hoewel Gears Tactics de nieuwste titel in de Gears of Wars-reeks is, speelt die zich toch voor de gebeurtenissen van de eerste game af. Daarin worden verschillende steden van de planeet Sera geteisterd door aanvallen van de Locust, de ondergrondse wezens die je vast nog van de andere Gears-games kent. Om de planeet en de mensheid te redden schakelt de overheid de eigenzinnige Gabe Diaz in. Hij krijgt de taak om een team van huurlingen samen te stellen en antagonist Ukkon op te sporen, die verschillende monsterlijke wezens heeft gecreëerd. Gears Tactics vult dus het achtergrondverhaal van de reeks aan door zijn focus op de gebeurtenissen tijdens de Locust War, zoals Emergence Day.
Gears Tactics bevat elementen uit de XCOM-reeks
Het is zo klaar als een klontje dat de ontwikkelaar een poging doet om de verschillende elementen uit de XCOM-reeks te combineren met die van Gears of War. Zo beschikt de game over tactische turn-basedgevechten en krijg je per beurt niet twee, maar drie Action Points. Die ruil je op hun beurt dan weer in om je te verplaatsen, te schieten, unieke vaardigheden te gebruiken of Overwatch in te zetten.
Die laatste kan gebruikt worden door jouw troepen en door die van je tegenstanders. Dat betekent dat je je soldaat in een staat van opperste paraatheid en 'klaar om te vuren' zet. Komt een tegenstander vervolgens in die afgezette zone, dan wordt die onder vuur genomen. Verder voegt de ontwikkelaar het welbekende oog- en schildicoontje aan de game toe. Daardoor weet je meteen of je goed in de dekking staat. Wanneer je vervolgens een doelwit uitkiest, krijg je de huidige status van die vijand en een percentage te zien. Hoe hoger dat percentage is, hoe groter de kans dat je die tegenstander effectief raakt.
Gears Tactics blijft trouw aan Gears of War
Tegelijk lijkt het erop dat de ontwikkelaar trouw blijft aan de identiteit van de Gears of War-reeks. Zo creëren de Locust ook in Gears Tactics Emergence Holes, waardoor de game je met veel vijanden overspoelt. Daarnaast bevat Gears Tactics net zoals de hoofdreeks zeer bloederige executies. Ze zijn niet alleen gewelddadig, maar leveren in Gears Tactics een extra Action Point op. Laat de kettingzaag maar alvast warmlopen.
Aan het eind van de verschillende acts bevat Gears Tactics ook diverse grote eindbazen. "Elke eindbaas heeft zijn eigen unieke mechanics die je uit je comfortzone halen. Daardoor moet je bij elke eindbaas vechten zoals zij dat willen." aldus ontwikkelaar The Coalition. Zo kom je op een gegeven moment de gigantische, spinachtige Corpser tegen - een oude bekende binnen de reeks. Het moeilijkste aan dit gevecht zijn de altijd veranderende impactzones van de neerslaande poten en de mijnen die Corpser om de twee beurten op het speelveld gooit. Gelukkig laat de ontwikkelaar weten dat het gevecht is onderverdeeld in drie rondes en dat elke ronde over een checkpoint beschikt. Daardoor krijg je de tijd om je tactiek bij te schaven of om te gooien.
Gears Tactics krijgt geen multiplayer
De Gears of War-reeks staat al sinds jaar en dag bekend vanwege zijn uitgebreide focus op multiplayer. De campaign volledig in co-op spelen was al mogelijk vanaf de allereerste game, terwijl competitieve multiplayer en later ook de Horde Mode enorm verslavend en succesvol bleken te zijn. Een multiplayer is er in Gears Tactics echter niet. The Coalition wil namelijk meer tijd vrijmaken om een zo perfect mogelijke tactische singleplayergame af te leveren. Verder beweert de ontwikkelaar dat de verhaalmodus van Gears Tactics meer dan veertig uur duurt. Als je die verhaalmodus uitspeelt, dan ontgrendel je de onvergeeflijke en moeilijkere Ironman-modus en de speciale Veteran-modus. Die laatste mixt de gevechten van het verhaal met extra objectieven.
Gears Tactics heeft geen microtransacties
Door missies te voltooien en kisten op het slagveld te openen speel je wapens, uitrustingen, mods en cosmetics vrij. Mods zorgen ervoor dat je cooldowns kunt reduceren of je kans op knockbacks vergroot, terwijl skins in verschillende kleurencombinaties en patronen voor je wapens en uitrustingen geen impact hebben op je prestaties. Volgens de ontwikkelaar kun je trouwens eindeloos ver gaan in deze visuele aanpassingen.
Toch vermeldt de studio uitdrukkelijk dat de game geen microtransacties heeft. "Alles in Gears Tactics ontgrendel je door de game te spelen. Er zijn dus geen microtransacties of 'pay-to-win'-elementen," aldus Tyler Bielman, publishing design director binnen The Coalition.
Kun je niet wachten om zelf met de game aan de slag te gaan? Gears Tactics is speelbaar via Game Pass voor de pc. Onder meer hier kun je een Game Pass-abonnement kopen op Bol.com.