Skip to main content

Ghost of Tsushima - 5 dingen die je moet weten

Ronin-teressant leesvoer

Ghost of Tsushima is vanaf vandaag verkrijgbaar voor de PlayStation 4. Als laatste PlayStation 4 exclusive vormt de openwereldgame met samoerai van ontwikkelaar Sucker Punch, bekend van Sly Cooper en Infamous, het sluitstuk van deze consolegeneratie. In onze Ghost of Tsushima review kun je al lezen dat de game de perfecte “samurai fantasy” vormt. Alvorens je echter zelf met de game aan de slag gaat, wijzen we je graag op 5 dingen die je moet weten over Ghost of Tsushima.

In Ghost of Tsushima beleef je de Mongoolse invasie van het eiland Tsushima

Ghost of Tsushima speelt zich af ten tijde van de eerste Mongoolse invasie van Japan in het jaar 1274. Tachtig samoerai onder Heer Shimura, oom van Jin en onderbevelhebber van de Japanse shogun, komen tegenover een overmacht van Mongolen onder leiding van Khotun Khan te staan. Khotun is - net als zijn vermoedelijke historische inspiratiebron Kublai Khan - afstammeling van de grote Genghis Khan en ontpopt zich al snel tot de grote antagonist van het verhaal.

Net als bij zo vele historische games beroept ook ontwikkelaar Sucker Punch zich op accuraatheid en authenticiteit, al staan deze te allen tijde in het teken van gameplayplezier en het persoonlijke verhaal van Jin Sakai. Verwacht dus geen non-fictie in Ghost of Tsushima, maar een levendige achtergrond en geromantiseerde visie op de samoeraicode.

Ghost of Tsushima vangt aan bij de eerste Mongoolse invasie van Japan

In Ghost of Tsushima draait combat om snelheid en precisie

Gevechten in Ghost of Tsushima draaien om snelheid en precisie, waarbij je je tegenstander zo snel mogelijk in het stof doet bijten. Werp dus een paar messen in iemands richting, plak een bom aan zijn lijf en gebruik altijd de juiste stance. Stances richten zich op vier vijandtypes: met de Stone Stance ga je Mongolen met een zwaard te lijf, de Water Stance maakt komaf met schilddragers, de Wind Stance is erg effectief tegen speren en de Moon Stance maakt gehakt van grotere tegenstanders. Om een gevecht tot een goed einde te brengen, dien je dus constant van stance te veranderen, heb je maar beter de timing van dodges en parry's onder de knie en maak je slim gebruik van Resolve (je in-gamemeter voor vaardigheden).

Om de dodelijkheid van de katana in ere te houden, beschikken vijanden in de Hard-moeilijkheidsgraad overigens niet over meer gezondheid. Wel gaan ze je agressiever te lijf, wachten ze minder hun beurt af en doen ze meer schade. Een aanrader voor zij die van een uitdaging houden.

Tsushima is een enorm, uitgestrekt eiland met verschillende biomen of vegetatiezones

In Ghost of Tsushima kies je zelf hoe je een confrontatie aangaat

Hoewel de kloof tussen de eerbare samoerai en de heimelijke Ghost het verhaal van Ghost of Tsushima voortdrijft, ontwikkel je op gameplaygebied al snel een soort hybride speelstijl. Vrijheid lijkt hier dan ook centraal te staan. Zo kun je ervoor kiezen om als Ghost kampen ongezien uit te dunnen, maar kun je - wanneer het misgaat en je ontdekt wordt - je op dezelfde vechtkunsten als samoerai Jin beroepen. Als speler heb je weliswaar op vrijwel ieder moment de keuze over hoe je iets aanpakt, maar kies je niet - zoals in Infamous wel het geval is - om het verhaal als samoerai óf als Ghost te voltooien.

Gooi je het in gevechten trouwens liever over een eervolle boeg? Dan is er de mogelijkheid tot een Standoff. Daarin daag je de sterkste krijger aanwezig uit, hou je de aanvalsknop ingedrukt en laat je deze pas op het juiste moment los (te vroeg en je loopt aanzienlijke schade op). Een test van reflexen dus, die je bij succes een hoop Resolve oplevert.

Stealth vormt een aantrekkelijk alternatief op combat in Ghost of Tsushima

In Ghost of Tsushima laat je je leiden door de wind

Niet alleen staat het eiland Tsushima bol van de visuele cues die je naar een nabije point of interest leiden, bovendien wordt de HUD met behulp van de Guiding Wind tot een absoluut minimum beperkt. Met een swipe op je touchpad toont de Guiding Wind je de richting van je bestemming, wat letterlijk en figuurlijk voor een wereld in beweging zorgt. Van zachte briesjes tot harde windstoten - nooit lijkt een frame werkelijk stil te staan, wat dan weer aan de stijl van filmmaker Akira Kurosawa zelf doet denken. Op die manier kun je ongestoord rondrijden en verkennen zonder keer op keer je map te moeten openen of een grote pijl in het midden van je scherm te zien (al staan missiedoelen nog steeds linksboven beschreven).

Ghost of Tsushima vervangt de klassieke HUD door de Guiding Wind

In Ghost of Tsushima word je niet onder loot bedolven

In tegenstelling tot andere games in het openwereldgenre word je in Ghost of Tsushima niet onder hopen loot bedolven. Geen 75 verschillende borstharnassen dus, maar een beperkte set uitrustingen die elkeen een specifieke speelstijl ondersteunen. Zo kun je met een zwaarbepantserd Samurai Clan Armor meer slagen incasseren, terwijl een Ronin-gewaad en bijbehorende strohoed je minder detecteerbaar maken. Leuk detail: het uiterlijk van een uitrusting verandert naarmate je het doorheen de game upgradet.

Armor én vaardigheden verdien je als onderdeel van de zogenaamde Mythic Tales, waarin muzikanten de exploten van fabelachtige krijgers bezingen. Om ervoor te zorgen dat de uitrustingen en vaardigheden van deze legendes niet in de handen van de Mongolen vallen - en omdat Jin ze gewoon zélf graag wil hebben - is het aan jou om deze terug te vinden. Denk maar aan een vlammend zwaard, explosieve pijlen of de mogelijkheid om in een oogwenk drie vijanden neer te slaan.

Meer weten over de ontwikkeling van Ghost of Tsushima? Lees dan zeker ons Ghost of Tsushima interview met creatief regisseur Nate Fox.

Lees ook dit