Ghost of Tsushima - Release, gameplay, trailers en alles wat we weten
De laatste grote PlayStation 4-exclusive?
Hoewel Sony momenteel volop de PlayStation 5 release voorbereidt, mogen we de komende maanden nog een laatste keer naar enkele indrukwekkend ogende PlayStation 4 exclusives uitkijken. Naast The Last of Us: Part 2 pakt Sony deze zomer uit met Ghost of Tsushima, een openwereldgame van Sucker Punch Productions, de ontwikkelaar van Sly Cooper en Infamous. In ons overzichtsartikel lees je alles wat je moet weten om feodaal Japan te verkennen.
Inhoud:
Ghost of Tsushima release
Tijdens de Paris Games Week in 2017 kregen we een eerste Ghost of Tsushima teaser te zien. Tijdens de E3 2018 volgde de eerste Ghost of Tsushima gameplay, maar nadien bleef het lange tijd stil rond de game.
Begin dit jaar kwam echter het verlossende nieuws dat de ontwikkeling een eindpunt nadert. Sony kondigde met veel tromgeroffel aan dat Ghost of Tsushima op 26 juni zou uitkomen. Dat was echter zonder de uitbraak van het coronavirus gerekend. Verschillende games liepen al vertraging op en dus kon ook Sony niet anders dan zijn laatste grote PlayStation 4 exclusive uit te stellen. De nieuwe releasedatum voor Ghost of Tsushima ligt nu op 17 juli.
Net zoals veel moderne games krijgt ook Ghost of Tsushima heel wat verschillende versies. Zo is er naast de standaardversie een Special Edition, met onder andere een steelbook case en twee unieke in-game skins voor je masker en zwaard. Heb je wat meer spaargeld over voor de game, dan is de Collector's Edition mogelijk iets voor jou. Die bevat naast al het bovenstaande namelijk ook een replica van het masker dat hoofdpersonage Jin draagt, net als een vlag van 1,4 meter lang.
Interesse in één van de versies? Kijk dan naar de onderstaande linkjes:
Ghost of Tsushima verhaal en setting
Ghost of Tsushima speelt zich af in het feodale Japan van de dertiende eeuw. In 1274 valt het Mongoolse leger het eiland Tsushima binnen. De traditionele samoerai hebben geen verweer tegen die buitenlandse invasie en worden een voor een afgeslacht.
Hoofdpersonage Jin Sakai is de laatste erfgenaam van die eeuwenoude traditie en neemt het zwaard op tegen de Mongolen. Hij schoolt zich bovendien meer en meer om tot een ninja om vanuit de schaduw zijn tegenstanders het leven zuur te maken en zo de onzichtbare geest van het eiland te worden - meteen ook een verklaring voor de naam van de game.
Tijdens het verhaal ontmoet je bovendien verschillende bondgenoten. Zo onderricht je oom Shimura je in de tradities van de samoerai. Andere personages waar Sucker Punch al naar hintte, zijn Ippei de monnik en een mysterieuze vrouw die enkel bekendstaat als 'de hogepriesteres'. Samen met die bondgenoten ga je de strijd met de Mongoolse krijgsheer Khotun Khan aan.
Sucker Punch heeft overigens kosten noch moeite gespaard om je helemaal onder te dompelen in de wereld van Ghost of Tsushima. Niet alleen zien de omgevingen in de trailers er adembenemend uit, maar het is ook mogelijk om Ghost of Tsushima met Japanse voice-overs te spelen.
Ghost of Tsushima gameplay
Hoewel de release van Ghost of Tsushima nu wel heel dichtbij komt, hebben we nog steeds bijzonder weinig gameplay gezien. In een eerste gameplaytrailer uit 2018 kregen we kort de typische samoeraigevechten te zien. Daarin spelen timing en precisie een belangrijke rol. Met één enkele slag van je zwaard maak je je tegenstanders letterlijk een kopje kleiner. Tegelijkertijd moet je echter steeds op je hoede zijn, aangezien ook jij slechts enkele slagen kunt incasseren.
Dat betekent niet noodzakelijk dat je je op extreem moeilijke gevechten zoals in pakweg Dark Souls moet voorbereiden. Sucker Punch-medewerker Chris Zimmerman liet in een interview al verstaan dat de game meerdere moeilijkheidsniveaus heeft. Aangezien Ghost of Tsushima een openwereldgame is, wil de ontwikkelaar je immers de mogelijkheid geven om die wereld te ontdekken zoals je zelf wil.
Eind vorig jaar kregen we dan weer voor het eerst de stealth te zien. Die secties doen bij momenten sterk aan de meest recente Assassin's Creed-games denken. Je verschuilt je in hoog gras en beklimt elk mogelijk gebouw om zo je vijanden te verrassen. Om je tegenstanders een voor een uit te schakelen, beschik je als volleerd ninja trouwens over een uitgebreid arsenaal aan hulpmiddelen, zoals rookbommen, vuurpijlen en een grappling hook.
Van de open wereld in Ghost of Tsushima kregen we voorlopig nog niet veel te zien, behalve hoe je met je paard de omgeving verkent. Verwacht je echter maar aan tal van sidequests en andere nevenactiviteiten. Het echte Tsushima bevat overigens naast een hoofdeiland ook verschillende kleine eilandjes. Het is momenteel nog niet geweten of je in de game ook die kleinere eilandjes verkent zoals in bijvoorbeeld Assassin's Creed Odyssey.
In elk geval is de ontwikkelaar vastberaden om je ook op het vlak van gameplay een uiterst meeslepende ervaring te bieden. Zo is de HUD in de game tot een absoluut minimum beperkt, waardoor je geen minimap hebt en je goed moet opletten om niet te verdwalen.
Ghost of Tsushima achter de schermen
Sucker Punch probeert in Ghost of Tsushima een balans te vinden tussen het maken van een gestroomlijnde game en het schetsen van een realistisch beeld van feodaal Japan. Voor dat laatste aspect laat de ontwikkelaar zich alvast door verschillende historici bijstaan. Die hebben ondere andere advies gegeven over hoe bepaalde gebouwen en omgevingen eruitzagen, maar ook over hoe zwaardgevechten in de dertiende eeuw eraan toegingen.
Toch kiest Sucker Punch er bewust voor om soms van die historische realiteit af te wijken. Chris Zimmerman benadrukt echter dat het telkens om zeer bewuste en goed bediscussieerde keuzes gaat. Zo heb je tijdens gevechten verschillende technieken waarbij je een draaibeweging maakt. In een echt gevecht zou je je met die bewegingen heel kwetsbaar opstellen, maar om de combat zo indrukwekkend mogelijk te laten ogen, zitten ze toch in de game.
Hetzelfde geldt voor de outfit die hoofdpersonage Jin draagt. Die lijkt in de verste verte niet op wat samoerai in de dertiende eeuw droegen, maar dateert van een latere periode. Ook dat is een bewuste keuze van de ontwikkelaars, omdat het klassieke samoeraipantser volgens hen simpelweg 'nogal lelijk, stroef en weinig ambitieus' is.