God of War III
We spraken met de makers.
God of War III is bijna in het land, de Playstation 3 beleeft haar beste periode ooit zo lijkt. Eurogamer België kreeg de kans om even samen te zitten met de developers van deze topreeks die vanuit het zonnige Californië overgevlogen waren. Kern van de materie betreft de nieuwe features in God of War III. Aan het woord zijn Chris O'Neill, de senior level designer, en Adam Puhl, de lead combat designer, van de game.
Eurogamer België: Dit is de eerste keer dat een God of War titel op de Playstation 3 uitkomt, wat kan er nu wel dat voorheen niet kon?
Chris & Adam: Er is heel wat gesleuteld aan de combat en één van de voornaamste nieuwigheden is dat alles realtime kan. Je wisselt tussen je wapens zonder ooit het spel te moeten pauzeren. De nieuwe wapens zijn ook veel uitgebreider dankzij de nieuwe technologie, je vecht als het ware met vier compleet verschillende versies van Kratos. Uiteraard is de game grafisch ook veel sterker, we hebben overal extra details in kunnen verwerken. We zien ook hoe Kratos af en toe onder het bloed zit na brutale gevechten. Kratos zelf ziet en handelt ook veel gewelddadiger, brutaler en bozer.
Eurogamer België: Over de nieuwe wapens, vroeger bleek dat de meeste spelers het bij de blades van Kratos hielden. Wat zou de doorslag moeten geven voor spelers om andere te gebruiken?
Chris & Adam: Wel, we hebben alle wapens en bijbehorende bewegingen afzonderlijk van elkaar gemaakt. De chainblades van Hades bijvoorbeeld hebben hun eigen combo’s en bovendien trekken ze ook de ziel uit hun vijanden. Het hoofd van Helios is dan weer een creatieve gadget. We gebruiken dit in plaats van lantaarns zodat je gebieden kan verlichten waar er vijanden verschuild zitten. Bovendien geeft het goed weer waarom Kratos achter de goden aangaat en tot wat hij in staat is.
Wapens zullen echter in bepaalde situaties beter tot hun recht komen. Zo kan je met je cestus vuistwapens komaf maken met schilden. De verschillende wapens gaan dus samen met hun eigen strategie, maar bovenal zijn ze ook allemaal even fun!
Eurogamer België: Met de PS3 kunnen er tot vijftig vijanden tegelijk op het scherm vechten, welke gevolgen geeft dit aan de gameplay?
Chris & Adam: Met dit aantal zorgen we ervoor dat we constant het tempo van het spel kunnen bepalen. Aangezien Kratos over veel meer bewegingen beschikt wordt de combat een flink stuk indrukwekkender. Deze bewegingen zorgen ervoor dat je meer aan crowd control kan gaan doen. Je zal meer geconfronteerd worden met groepen vijanden en zal dus met een betere strategie voor de dag moeten komen. Die extra skills helpen dan, zo kan je bijvoorbeeld 1 vijand gebruiken als stormram om anderen uit de weg te duwen. Zelf zijn we heel tevreden van de moeilijkheidsgraad. Voor de gewone spelers biedt het spel zeker een uitdaging, maar er zijn nog heel wat niveau’s om je skills te testen. Voor iedere speler is er wel een ideale uitdaging.
Eurogamer België: Wat kenmerkt een memorabel level voor jullie?
Chris & Adam: Wel, het moet voldoen aan drie eisen. Eerst en vooral moet het je grafisch met verstomming slaan. Dit gaat uiteraard samen met memorabele omgevingen en een intuïtieve camera. Daarnaast moet het ook qua tempo goed zitten. Het moet een leuke mix bevatten met puzzels, actiescènes, kleine en grote ruuimtes. Het ritme en de sympfonie van de actie moet dus overal duidelijk op de voorgrond zijn. Het laatste punt is de sfeer en de gevoelens die de verschillende scènes oproepen bij de speler.
Eurogamer België: Veel games pakken tegenwoordig ook uit met Downloadable Content, zijn er plannen in die richting?
Chris & Adam: Wel, we gaan niets uitsluiten en we hopen dat we DLC kunnen blijven maken. Wat ons betreft zijn er twee duidelijke types. De simpele DLC zoals skins en kostuums die wat ons betreft gratis zou moeten zijn en dan heb je ook de uitgebreide content. Deze laatste categorie bevat onze grote ideetjes en kan content bevatten die de serie in nieuwe richtingen stuurt. We achten het belangrijk dat mensen de game blijven bijhouden, herspeelbaarheid is erg belangrijk wat ons betreft.
Eurogamer België: Dit is de laatste titel in de huidige GoW-reeks. Denken jullie al aan een vervolg?
Chris & Adam: Wel, we zijn bijzonder blij met de ontvangst waarmee onze games onthaald werden. We wensen echt dat de franchise verder kan gaan en verder leeft in het hart van de mensen, maar we gaan duidelijk nadenken wat volgt. Het laatste dat we willen bereiken is twintig spinoffs.
Eurogamer België: Bedankt voor jullie tijd.
Graag gedaan!
We kregen uiteraard ook de kans om de game uitgebreid te testen. We waagden ons aldus aan de eerste twee levels. Episch is alvast het kernwoord bij de opening van deze actiegame. Kratos is uit op wraak en wil de goden van hun ivoren bergtoren halen, met geweld. In de introductie zie je titanen een gigantische berg beklimmen en gaan de Griekse goden de strijd aan om hun machtsbastion te verdedigen. Kratos vecht op de rug van Gaia en wordt mee in het heetst van de strijd geworpen.
Zo maakt hij komaf met de vele vijanden die neerdalen op Gaia en leer je als speler de fijnere kneepjes van het vak. Veel tijd om te reflecteren is er niet, want je geraakt meteen in een gigantisch gevecht verwikkeld met de Leviathan, een waterslang die Gaia verstrikt, en latezr met diens meester de god Poseidon. De bossbattles zijn hard, maar ze doen geen afbreuk aan de ervaring. Wanneer je een god bestrijdt, verwacht je geen makkelijke tegenstrever die je zo omver kan duwen. Nee, beide kanten delen in de klappen en alleen als je sterk en snel genoeg voor de dag komt, zal je de overwinning behalen.
Wat daarna volgt kan je enkel maar als een sterk staaltje sfeerzetting beschouwen. Zonder iets te verklappen zal Kratos verder trekken in en over Gaia, langs de rotsen van Olympus en in de binnenste kamers komaf maken met enkele oude bekende vijanden zoals centaurs, boogschutters en ondode strijders. De gevechten lijken op het eerste zicht wat beperkt omdat je alle combo's al wel eerder hebt gezien. Je haalt uit met je wapens, rijgt enkele combo's aan elkaar en sluit af met een weerzinwekkende move die alles om je heen neerlegt. De kers op de taart zit inderdaad in het aantal vijanden dat je tegenkomt. Ze omsingelen sneller en je moet meer aandacht besteden aan de verschillende groepen.
Grafisch ziet het er in elk geval bijzonder en brutaal uit. Van de epische zwaardbewegingen die Kratos maakt en de quicktime-events waar je gedetailleerd focust op de dissectie van één onfortuinlijke vijand, tot de filmische actiescènes waarin je goden en titanen ziet sterven. Het heeft iets weg van 300 of zelfs de laatste Star Trek prent waar er evenveel actie op de voorgrond als op de achtergrond plaatsvindt.
God of War III pakt duidelijk al in de intro uit met een memorabel moment. Het tempo van de game voelt nagenoeg perfect aan met bossbattles, rustige scènes en hier en daar een moment voor puzzels en platformgedeeltes. De actie vloeit haast van het scherm en je wordt constant uitgedaagd om het onderste uit de kan te halen om te overleven.
Morgen brengen we jullie de review van God of War III waarin we het laatste avontuur van Kratos op de 'Scales of Judgment' leggen. Kom zondag dus zeker een kijkje nemen op Eurogamer België.