Skip to main content

Google Stadia - Release, games, prijs, specs en alles wat we weten

Klaar voor de start.

Op 19 maart 2019 kwam Google met groot nieuws. Tijdens de Game Developers Conference kondigde de techgigant namelijk zijn eigen streamingdienst voor games aan. Google Stadia moet niet alleen de strijd met klassieke consoles aangaan, maar ook een betaalbaar alternatief voor prijzige game-pc's zijn. Inmiddels gaat de streamingdienst de volgende fase in en is het klaar om het gamelandschap om te vormen. Hier lees je alles wat je over Google Stadia moet weten.


Google Stadia release

De Google Stadia release is op 19 november 2019. De streamingdienst lanceert op die dag in veertien landen, waaronder Nederland en België. Vanaf 17.00 uur gaat Stadia hier in de Benelux live. De enige manier om dan van de dienst gebruik te kunnen maken, is middels de Founder's Edition of Premiere Edition.

Bekijk op YouTube

Google Stadia Premiere Edition (en Founder's Edition)

Wil je als early adapter met Google Stadia aan de slag? Dan moet je de Founder's Edition of Premiere Edition in bezit hebben. Beide edities bevatten een Chromecast Ultra, Stadia controller en drie maanden Stadia Pro-abonnement. Bij een Founder's Edition krijg je bovendien een nachtblauwe in plaats van witte controller en voor vrienden een extra proefabonnement. De Founder's Edition is echter uitverkocht. In de prijs zit verder geen verschil: beide edities kosten namelijk 129 euro (met gratis verzendkosten).

Google Stadia Premiere Edition - Met deze editie kun je games naar je tv streamen.

Google Stadia prijs

Om van Google Stadia gebruik te kunnen maken, heb je in de basis een abonnement nodig. Pro is de betaalde versie van Google Stadia en kost 9,99 euro per maand. Dat abonnement ondersteunt momenteel een resolutie tot 4K, framesnelheid tot 60 FPS en 5.1 surround sound. Bovendien krijg je net als PlayStation Plus en Xbox Live Gold toegang tot gratis games. Bij de lancering is dat Destiny 2: The Collection. Tevens maak je aanspraak op exclusieve kortingen. Let wel: Stadia Pro is geen Netflix voor games. Games dien je dus los aan te schaffen.

Daarnaast is er een kosteloos abonnement, maar die heeft wel wat beperkingen. Stadia Base ondersteunt een resolutie tot maximaal 1080p, framesnelheid tot 60 FPS en stereo geluid. Je hebt met die uitvoering tevens geen toegang tot gratis games en maakt geen aanspraak op extra kortingen.

Wil je met Google Stadia op je tv gamen? Dan zijn de Chromecast Ultra en Stadia controller een vereiste. Beide hardware zijn los te koop, maar je bent voordeliger uit wanneer je de Premiere Edition van 129 euro aanschaft. Speel je liever via je pc, laptop, tablet of smartphone? Dan zijn de Chromecast Ultra en Stadia controller geen vereiste. Check voor de zekerheid wel de officiële Google Stadia website of je device de streamingdienst ondersteunt.

Google Stadia prijs - Er komen twee soorten abonnementen: Pro (betaald) en Base (gratis).

Google Stadia specs

Stadia werkt volledig vanuit de cloud, waardoor je dus geen gespecialiseerde hardware nodig hebt om te gamen. Je huidige tv, pc, laptop, tablet of smartphone volstaan volgens Google (check de officiële Google Stadia website welke dat precies zijn). Al het rekenwerk gebeurt immers in de cloud. Zolang je een toestel met 4K-scherm hebt, is het dus mogelijk om je games in een dergelijke resolutie te spelen. Alle games zijn bovendien speelbaar met 60 frames per seconde. In de toekomst wil Google het zelfs mogelijk maken om games met een 8K-resolutie te spelen met 120 frames per seconde.

Eerdere diensten zoals PlayStation Now en OnLive beloofden eveneens een vlotte streamingdienst, maar de gebruikers van die diensten stootten echter vooral vaak op frustrerende lag. Google heeft op dat vlak alvast een streepje voor. Het bedrijf heeft vandaag immers datacentra in meer dan 200 landen die kunnen ingezet worden om een lag-vrije ervaring aan te bieden.

Voor die datacentra heeft Google samen met AMD gespecialiseerde GPU's ontwikkeld om Stadia te ondersteunen. Die hebben volgens Google een kracht van 10,7 teraflops, wat meer is dan de kracht van de PlayStation 4 Pro en de Xbox One X samen. Die GPU wordt verder ondersteund met een 2.7GHz x86 CPU en 16GB RAM. Voor elke gamesessie wordt een GPU voorzien, maar voor veeleisende games is het ook mogelijk om meerdere GPU's te gebruiken.

Om te kunnen gamen is een internetverbinding van 10 Mbps een minimale vereiste. Daarmee zijn de games speelbaar op een resolutie van 720p, een framerate van 60 fps en met stereogeluid. Wil je gamen met specificaties als HDR video, 1080p en 5.1 surround? Dan heb je het beste een 20 Mbps internetverbinding. Voor 4K gaming moet de bandbreedte op minstens 35 Mbps liggen.

Google Stadia specs - Gamen moet met de Nederlandse en Belgische internetsnelheden vooralsnog geen probleem zijn.

Google Stadia games

Zoals eerder vermeld, krijg je met Google Stadia geen toegang tot een grote bibliotheek met games. Met een Pro-abonnement krijg je wel maandelijks een gratis game, maar verder schaf je ze los aan.

Tijdens de reveal van de streamingdienst onthulde Stadia-topman Phil Harrison een overzicht van ontwikkelaars waarmee Google momenteel samenwerkt. Dat zijn niet de minste namen, want daaronder scharen zich onder meer EA, Ubisoft, Capcom, Rockstar, id Software en Square Enix.

Stadia krijgt echter niet alleen third-partygames. Google heeft recentelijk eveneens een eigen studio genaamd Stadia Games & Entertainment opgericht. Aan het hoofd daarvan staat Jade Raymond. Zij heeft intussen meer dan twintig jaar ervaring in de gamesindustrie en werkte eerder voor onder andere EA en Ubisoft. Over mogelijke titels van die nieuwe studio is nog niets bekend, maar ook daarover volgt er ongetwijfeld binnenkort meer.

Bij de Google Stadia release zijn er 22 games beschikbaar:

  • Destiny 2: The Collection (gratis met Pro)
  • Samurai Showdown (gratis met Pro)
  • Red Dead Redemption 2
  • Assassin's Creed Odyssey
  • Mortal Kombat 11
  • Tomb Raider: Definitive Edition
  • Rise of the Tomb Raider
  • Shadow of the Tomb Raider
  • Samurai Showdown
  • Just Dance 2020
  • Kine
  • Thumper
  • GYLT
  • Attack on Titan 2: Final Battle
  • Farming Simulator
  • Final Fantasy 15
  • Football Manager 2020
  • Grid 2019
  • Metro Exodus
  • NBA 2K20
  • Rage 2
  • Trials Rising
  • Wolfenstein Youngblood

Later in het jaar breidt Google dit aantal met een aantal andere games uit, waaronder Borderlands 3, Ghost Recon Breakpoint en Darksiders Genesis. Voor 2020 zijn tot nu toe Doom Eternal, Watch Dogs Legion en Cyberpunk 2077 aangekondigd.

Bekijk op YouTube

Google Stadia integratie

Stadia biedt gebruikers 'één dienst aan voor alle vormen van gaming'. Zo is het mogelijk om in een fractie van een seconde te wisselen tussen verschillende platformen, en je game verder te spelen op je pc, tv, smartphone of tablet. Het is zelfs mogelijk om multiplayergames cross-platform te spelen met je vrienden op verschillende toestellen. Om het overschakelen tussen verschillende toestellen zo eenvoudig mogelijk te maken, heeft Google bovendien een eigen controller ontwikkeld die verbonden is met je wifinetwerk.

Daarnaast biedt Stadia ook interactie met andere Google-diensten zoals YouTube. Zo is het mogelijk om een trailer op YouTube voor een nieuwe game te bekijken, en met één druk op de knop toegang te krijgen tot die game. Een andere functionaliteit van Stadia is Crowd Play. Die maakt het eenvoudiger om bepaalde games samen met je favoriete streamer te spelen.

Ten slotte introduceert Google Stadia ook State Share. Dat is een soort uitwisselbare savefile. Je kunt de file niet alleen gebruiken om dezelfde game op verschillende platformen te spelen, maar ook om je vrienden een tof moment uit een van je games te laten herbeleven. Verschillende ontwikkelaars werken momenteel zelfs aan games waarin State Share een belangrijk deel van de gameplay is.

Google Stadia integratie - Met één druk op de knop ga je vanuit YouTube naar je nieuwe game.

Google Stadia controller

Tijdens de Game Developers Conference is eveneens de Google Stadia controller aangekondigd. Die onderscheidt zich van andere controllers door een rechtstreekse verbinden met de datacentra van Google via je wifinetwerk. Dat zorgt volgens Google niet alleen voor een snelle en lag-vrije verbinding, maar maakt het ook mogelijk om de controller zonder problemen met je smartphone of tablet te verbinden en ogenblikkelijk op die toestellen je gamesessie verder te zetten.

Naast de standaardknoppen op een controller biedt de Google Stadia-controller echter nog enkele nieuwigheden. De 'capture'-knop maakt het mogelijk om beelden van je sessie op te nemen en meteen te delen met je vrienden via YouTube. Via de Google Assistant-knop kun je dan weer online tips en walkthroughs opzoeken voor je game.

Google Stadia controller - De controller wordt in verschillende kleuren uitgebracht.

Wil je alle Google Stadia updates op de voet volgen? Hou deze pagina dan goed in de gaten, want hier vind je alles wat je over Google Stadia moet weten!

Lees ook dit