Interview met Twitch-streamer Samora: “Ik probeer vooral mezelf te zijn”
Gezelligheid troef.
TwitchCon Europe 2024 wordt uiteraard niet enkel bijgewoond door fans, maar ook door streamers. Ik had het genoegen om een interview te mogen doen met Twitch-streamer Samora. De Nederlandse met Surinaamse roots is een stralende verschijning en het interview was net zo aangenaam. De weergave van het interview is bewerkt ter bondigheid en leesbaarheid.
Kun je kort je carrièrepad beschrijven?
Ik zit sinds 2014 op Twitch en ik ben simpelweg begonnen omdat een vriend van me vroeg waarom ik niet streamde. Ik speelde sowieso League of Legends, vaak met vrienden en vaak online. Eerst wist ik absoluut niet of het iets voor mij was, vooral omdat ik de camera wat vreemd vond. Ik ben echter simpel begonnen; ik heb gewoon een goedkope pc, keyboard, muis, et cetera gekocht. Ik raad mensen ook altijd aan dat ze in het begin eigenlijk niet veel nodig hebben. Hoe vaker je het doet, hoe meer je erin kan investeren - en doe het vooral om mensen te leren kennen.
Zie je de redelijk beperkte Nederlandse taalmarkt als een nadeel of net als een voordeel?
In het begin heb ik wat in het Nederlands gestreamd maar nu eigenlijk enkel in het Engels. Mijn ouders komen uit Suriname en dus heb ik een internationale blik - ook omdat mijn studie in Business Economics een internationale hoek had. Van verschillende culturen leer je heel veel. Dat heb ik ook geleerd op Twitch.
Er zijn zeker bepaalde voor- en nadelen wat betreft streamen in het Nederlands. Omdat het een kleiner publiek is, kan je wel denk ik makkelijk meer mensen pakken - zeker vergeleken met de internationale markt, waar het uitdagend kan zijn om de mensen te bereiken die je wilt. Vooral als je een niche hebt, kun je makkelijker mensen bij elkaar brengen in het Nederlands, denk ik dan. Het nadeel is wel dat er een plafond op het aantal kijkers is. Ook val ik soms buiten zakendeals; als ik met een bedrijf wil samenwerken, dan stuurt het Nederlandstalige agentschap me soms naar het Engelstalige agentschap - maar die willen dan niet samenwerken omdat ik in Nederland woon en werk.
Heb je het landschap op Twitch doorheen je carrière zien wijzigen? Hoe dan precies?
Twitch is veel gestructureerder geworden. Zo was er vroeger niet echt een duidelijk format om partner van het bedrijf te worden. Nu zijn er overzichtelijke milestones. Je kunt ergens naartoe werken. Wat dat betreft doet Dan Clancy als nieuwe CEO het heel goed, want hij is zeer hands-on met de community; hij zit er echt zelf in, en hoe kun je anders weten hoe je gebruikers zich op je platform voelen? Ook opvallend is dat Twitch niet meer exclusief focust op gaming. Natuurlijk was er vroeger al IRL [ed: in real life] als een subcategorie, maar nu zijn er enorm veel verschillende genres zoals koken en kunst. Het is zeer anders dan vroeger.
Nu is het ook belangrijk om op andere socials te zitten. Vroeger kon je gewoon op Twitch zitten en zo groter worden. Nu heb je andere platformen nodig om mensen naar je kanaal te trekken. Vooral in Nederland, waar veel mensen soms niet weten wat Twitch is wanneer ik er met hen over spreek. Hoe trek je zulke mensen als publiek aan? Dus ja, je hebt duidelijk andere sociale media nodig. Tijens de keynote werd er ook een feature getoond waarmee je Clips gemakkelijk op andere socials kunt zetten en dat zou een enorm verschil maken. Linken tussen sociale media en Twitch zou daardoor veel makkelijker zijn.
Tijdens deze TwitchCon zijn er enkele unieke features aangekondigd. Ben je positief over deze voorstellen?
Het wordt een beetje afwachten want doorheen de jaren zijn er niet enkel features toegevoegd, maar ook zaken verdwenen. Zo vond ik ‘Hosten’ erg fijn omdat ze op jouw kanaal iets zien en dan zelf kunnen kiezen of ze er heen gaan. Tijdens de keynote werd ‘Droppings’ voorgesteld en het klinkt een beetje gelijkaardig, maar het wordt afwachten. Het is wel goed dat er innovatie komt om te kijken wat werkt. En het is wat mij betreft ook belangrijk dat de features die we al hebben, worden verbeterd in plaats van enkel maar nieuwe toe te voegen.
Probeer je mee te gaan in nieuwe trends of dat net bewust niet te doen?
Ik doe meestal mijn eigen ding, vooral gamen. Ik heb ook wel IRL-streams gedaan, maar dat doe ik enkel wanneer ik dat echt wil. IRL is echt een andere vibe. Mensen zijn het niet gewend dat je met een camera rondloopt, en soms is dat toch wel wat uit mijn comfortzone. Ik zit dus meer in de thuisomgeving om te streamen, en soms bak ik ook op stream.
Ik doe dus niet per se mee aan trends op Twitch, ik probeer vooral mezelf te zijn. Ook als ik me niet zo goed voel, of als ik geen zin heb om met camera te streamen. Ik ben heel eerlijk daarover tegenover mijn publiek - op mijn eigen stream en voor mijn eigen community ben ik altijd eerlijk. Ik ben ook gewoon een mens en dat begrijpen ze gelukkig.
Bedankt voor dit heel hartelijke interview. Heb je nog een afsluitende boodschap?
Waarom ik eigenlijk echt ben begonnen met gamen is omdat mijn vader en broer gameden. Ik keek altijd heel erg op naar mijn broer; ik was een beetje een tomboy en wou altijd meegamen. Gamen is dus een rode draad in mijn leven en is ook altijd teruggekomen. En omdat ik dankzij gaming en Cartoon Network al vroeg Engels heb geleerd, kon ik ook snel communiceren in online potjes. Ik heb echt zoveel uit games geleerd - niet enkel taal, maar ook principes.