JBL Tour Pro 3 review - Luxe voor je oren
Ononderbroken luistergenot
Clara onderzoekt in deze JBL Tour Pro 3 review of de Smart Charging Case even slim is als beloofd.
De wereld van oordopjes is de afgelopen jaren sterk geëvolueerd. De JBL Tour Pro 3 oordopjes komen met een wel heel opvallende toevoeging: de Smart Charging Case. Die case is niet zomaar een oplader, maar kun je bovendien gebruiken om de meeste instellingen direct en zonder gebruik van je smartphone aan te passen. Met extra functies zoals Adaptive Noise Cancelling (ANC), uitgebreide geluidsinstellingen, en compatibiliteit met zowel Bluetooth als aux-apparaten, biedt de Tour Pro 3 een rijke luisterervaring. Maar de premiumtechnologie komt ook met een premiumprijs van 299 euro, waardoor het belangrijk is te overwegen of deze oordopjes de investering waard zijn.
De Smart Charging Case is een fantastische feature van de JBL Tour Pro 3. Nochtans laat het geen overweldigende indruk na wanneer je de Smart Charging Case voor het eerst in handen hebt. Het is een lomp, zwart doosje dat een beetje doet denken aan een oude iPod Shuffle met overgewicht. Maar zodra je het doosje opent en het schermpje oplicht, komt er een gevoel van luxe naar boven dat moeilijk te negeren is. Dat lompe design kun je best vergeven als je niet van plan bent de case in je broekzak te proppen. Vooral omdat je dankzij de case een heleboel snufjes hebt zonder dat je weer een extra app op je smartphone hoeft te installeren (ook al is dit een optie). Alles wat de Tour Pro 3 te bieden heeft (en dat is behoorlijk wat), is namelijk rechtstreeks beschikbaar via het schermpje van de case. Het scherm zelf is helder, groot genoeg en reageert zodra je erop tikt of het doosje opent. Het beginscherm geeft je meteen een overzicht van het uur en de batterijstatus van zowel je linker- en rechteroortje als de case. En als kers op de taart kun je zelfs de wallpaper van dat beginscherm aanpassen, zodat het er precies zo uitziet als jij wilt.
De oordopjes van de JBL Tour Pro 3 zijn vrij groot, met een dikte van 16 mm en een gewicht van 6,1 gram per stuk. Dat maakt ze best prominent aanwezig, maar het maakt ze ook zeer geschikt voor ‘on-ear’ controls. Een deel van de buitenzijde van het steeltje is immers aanraakgevoelig en kun je door tikjes bedienen. Daarmee schakel je eenvoudig tussen functies zoals noisecancelling, ‘ambient aware’, en ‘talk thru’. Hoewel de tikbediening over het algemeen goed werkt, is het oppervlak waarop je moet tikken nogal klein, vooral als je haar eroverheen hangt. Daarnaast loop je het risico dat een te harde of slecht geplaatste tik de oordopjes verschuift, wat het gebruik minder praktisch maakt. De functies van de oordopjes zijn dus degelijk, maar niet perfect.
De oordopjes worden geleverd met een uitgebreide set oorkussentjes, waaronder 1 set ‘foam tips’ en siliconen varianten in vijf verschillende maten - ideaal als je moeite hebt om standaard oordopjes goed in de oren te houden. Bij mij bleef het kleinste maatje vrij stevig en comfortabel zitten. Het materiaal van de ‘eartips’ beïnvloedt niet alleen het draagcomfort, maar ook de geluidskwaliteit en de prestaties van de ANC. Het wisselen van materiaal geef je eenvoudig aan in de app of via de Charging Case, zodat de soundoutput licht aangepast wordt voor een optimale luisterervaring. Zelf had ik echter moeite met de meegeleverde ‘foam tips’; die waren namelijk veel te groot en deden de oordopjes onmiddellijk uit mijn oren vallen. De vele opties die JBL standaard meegeeft, worden echter geapprecieerd.
De dikte van de oordopjes is voornamelijk te danken aan de dubbele drivers, die uitmuntende audio bieden. Elk oortje is uitgerust met een driver voor lage en middentonen en een tweede driver voor hoge tonen. De omvang van de oortjes is niet voor niets, want het geluid van de Tour Pro 3 is uitstekend. De oordopjes bieden een rijke, dynamische audio-ervaring. Bovendien is de geluidservaring volledig aan te passen aan persoonlijke voorkeuren. De Tour Pro 3 bevat een reeks vooraf ingestelde equalizers, waardoor je het geluid eenvoudig optimaliseert op basis van welk type content je beluistert. Zo is er voor podcasts een instelling die de nadruk legt op stemmen, terwijl muziek met een diepe bas extra diepte krijgt met een druk op de knop. Daarnaast biedt de Tour Pro 3 JBL Spatial 360-geluid met headtracking, wat zeker bij gaming een interessante toevoeging aan gameplay is. Zo hoor je in een racegame uit welke richting een tegenstander je inhaalt, of kun je tijdens je zoveelste Breath of the Wild-playthrough achterhalen van welke kant de muziek van een stal komt. Voor wie graag de volledige controle heeft, is het geluid bovendien tot in detail te personaliseren. Maar voor gebruikers die het liever eenvoudig houden, voldoen de ‘pre-sets’ prima en bieden ze een uitstekende balans.
De geluidskwaliteit van de Tour Pro 3 verbetert nog meer dankzij de ANC, die je met slechts een tikje op het oordopje of via de Smart Charging Case inschakelt. Voor oordopjes is de kwaliteit van de ANC ronduit indrukwekkend. Wanneer muziek speelt, worden omgevingsgeluiden efficiënt buitengesloten. Zonder muziek blijft de ANC nog steeds effectief, maar met beperkingen. Dat maakt de oordopjes vooral handig om achtergrondgeluiden te dempen, bijvoorbeeld in een drukke trein, maar ze bieden niet de volledige isolatie die sommige ‘over-ear’ headphones wel bieden.
Een hele reeks extra functies maken de JBL Tour Pro 3 veelzijdig, al verschillen die functies sterk qua nut. Een bijzonder waardevolle functie is “Find My Buds.” Met een druk op de knop op de Smart Charging Case beginnen de oordopjes luid te tsjirpen, wat ideaal is om ze snel terug te vinden. Daarnaast maakt de case het mogelijk om oordopjes aan te sluiten op apparaten zonder Bluetooth. De meegeleverde kabels — inclusief audiojack, USB-A en USB-C — zijn perfect voor het koppelen aan een brede reeks apparaten, zoals een desktop-pc, een vliegtuig-entertainmentsysteem, of zelfs een loopband in de sportschool. Ook voor gaming bewijzen de kabelopties hun waarde. Door bijvoorbeeld de Charging Case als dongel aan je console te koppelen, kun je zonder enige vertraging van helder geluid genieten, wat zorgt voor responsieve gameplay. Andere features zijn eerder nice-to-haves dan must-haves, zoals een ingebouwde timer, een alarm en zelfs een zaklampfunctie die het scherm verlicht.
Wat betreft de accuduur, levert de JBL Tour Pro 3 een indrukwekkende prestatie. Met de ANC ingeschakeld houden de ‘in-ears’ het een volledige werkdag vol. Verder heeft het laaddoosje genoeg capaciteit om de oortjes nog eens driemaal volledig op te laden. En kom je toch stroom tekort, dan win je met tien minuutjes snelladen zo'n drie uur extra luistertijd.
De JBL Tour Pro 3 biedt een uitstekende luisterervaring met indrukwekkende noisecancelling en handige extra functies. De Smart Charging Case is meer dan alleen een oplader; met zijn touchscreen kun je alle instellingen eenvoudig aanpassen zonder je smartphone te gebruiken. Van de geluidsinstellingen tot de mogelijkheid om verbinding te maken met zowel Bluetooth- als aux-apparaten, de case biedt veel functionaliteit. Al met al leveren de oordopjes topkwaliteit, maar het hoge prijskaartje is belangrijk om rekening mee te houden. Toch is de Tour Pro 3 een uitstekende keuze voor wie naar geavanceerde technologie en veel opties op zoek is.