Skip to main content

Je eigen gaming pc bouwen is een uitdaging - maar je moet het ooit doen, en zeker met MSI onderdelen

Enkel het allerbeste.

Daar sta ik dan, met een dozijn dozen in mijn woonkamer. Hardwareproducent MSI heeft alle onderdelen naar me verzonden om een eigen gaming pc te bouwen. Het is mijn allereerste keer, dus ik heb op voorhand een paar gidsen gelezen – maar ik ben me zeer bewust dat ik extreem onvoorbereid ben. Gelukkig heb ik een unieke troef in handen: Jasper (geen schuilnaam) die dit avontuur al enkele keren heeft beleefd. Vol goede moed - en met een pilsje in de hand – begin ik aan deze monumentale uitdaging.

De ‘case’ uitpakken en op zijn kant leggen kan ik nog net. Daarbij valt vooral op hoe ongelofelijk aantrekkelijk de MSI MPG GUNGNIR 110R WHITE is. Deze case heeft niet enkel een geoptimaliseerde airflow, maar ook eenprachtig wit chassis met enkele fijne curves vooraan. De powerknop, verschillende USB-ingangen en 3.5mm jack zitten allemaal bovenaan, waardoor het zeer makkelijk is om randapparatuur te verbinden. Ik stel vol goede moed aan Jasper voor om de ‘case’ op het tapijt te leggen en daar alles te assembleren, tot hij me er fijntjes op wijst dat wrijving voor statistische elektriciteit kan zorgen die de hele meuk naar de vuilnisbak zou helpen. Dan maar op de harde grond.

De MSI MPG GUNGNIR 110R WHITE is een prachtige case

De moed zinkt me echter in de schoenen wanneer ik het moederbord bekijk. Dat ligt niet aan de B760 Gaming Plus Wifi zelf. Dit moederbord is uitgerust met DDR5 slots, een extended heatsink en M.2 Shield FROZR slot. Meer dan genoeg features om jarenlang mee te gaan. Er zijn echter zo vreselijk veel microscopische kleine onderdelen – is dit echt hoe een gaming pc werkt? Ik behandel het moederbord als een teer bloempje dat op elk moment uit elkaar kan vallen, maar slaag er toch in om het vast te vijzen in de case. Een eerste succes.

De volgende stap blijkt echter moeilijker: de ‘power supply unit’ verbinden met het moederbord. De MSI MAG A750GL PCIE5 is een indrukwekkende unit met 750 Watt, een Gold rating en compatibiliteit met ATX 3.0 en PCIe 5.0. De vele kabels op de juiste plaatsen verbinden lijkt op het eerste zicht makkelijk, maar al snel besef ik dat zowel de lengte als positionering ook belangrijk zijn. Opnieuw: niks dan dank voor sensei Jasper. De klus was uiteindelijk in een halfuurtje geklaard, en bij het sjouwen van de kabels in het kleine compartiment van de ‘case’ voelde ik me een ware bondagemeester.

De MSI MAG A750GL PCIE5 is een ware 'powerhouse' van een PSU

Het allerkleinste pakje herbergde een van de belangrijkste elementen: de CPU, ofwel het brein van de pc. MSI stuurde hiervoor de relatief bescheiden Intel Core i5-14400. Waar ik op naïeve wijze de CPU uitpakte, wees Jasper me er snel op dat dit een van de meest fragiele onderdelen van de pc is. De pinnetjes zijn extreem fragiel dus hield ik de CPU vast als ware het een reliek van Jezus. Eenmaal vastgeklemd in het chassis halen we allebei opgelucht adem.

Nu komt de stap waar ik pas echt nerveus voor ben. MSI heeft namelijk de MSI MAG CORELIQUID E240 gestuurd als koeling. Dit is een roteerbaar waterblok – wat onmiddellijk alarmbellen bij me doet afgaan. Een absolute beginneling qua pc’s bouwen, die vervolgens nog eens met vloeistof moet werken om de pc te koelen? Het is mijn ergste nachtmerrie. En toch blijkt ook deze stap mee te vallen, want de vloeistof zit al in de E240. Een groter probleem blijkt het vastvijzen van de twee ventilatoren in het chassis, en ook het individueel verbinden van elke ‘fan’ met elk relevant pinnetje op het moederbord. Het is echt ‘getaffel’ zoals sommige Vlaamse dialecten zo mooi zeggen. Ook het aanbrengen van een laagje ‘thermal paste’ (die door MSI wordt meegeleverd in het pakket) is een zenuwslopende stap. Mooi detail daarbij is dat er genoeg pasta in de tube zit voor meerdere keren gebruik. Ideaal voor je toekomstige gaming pc plannen.

De MSI MAG CORELIQUID E240 werkt intuïtief

Het einde komt in zicht, en het installeren van de RAM is een makkie. De Kingston DDR5 Fury Renegade RGB 2x16GB 6400 klikt makkelijk in de ‘slots’ van het chassis, al zou ik in mijn onoplettendheid niet hebben beseft dat je de RAM niet serieel mag aanbrengen. De SSD vergt wat meer werk omdat het met een bijzonder fijn, irritant schroefje wordt vastgeklemd. De SPATIUM M461 PCIe 4.0 NVMe M.2 is echter onweerstaanbaar, want de 3D NAND Flash technologie laat razendsnelle opslag tot 4TB toe op een enorm kleine vorm. Zorg dus wel dat je een bijzonder kleine schroevendraaier in je arsenaal hebt.

En dan is er de laatste, climactische stap: het installeren van de MSI GeForce RTX 4070 SUPER 12G X SLIM. Deze witte MSI-branded versie van de RTX 4070 is bloedmooi, maar weegt wel ongelofelijk zwaar. Vandaar ook de nood om een kleine ‘brace’ te monteren zodat het gewicht van deze GPU mooi wordt verdeeld. Het is prutswerk en ik ben erg blij dat mijn kompaan me toont hoe het precies moet.

De MSI GeForce RTX 4070 SUPER 12G X SLIM WHITE is ontzettend mooi

Met ongeveer drieënhalf uur op de teller is de pc eindelijk klaar. Door de vele witte onderdelen is dit een gaming pc met een unieke en prachtige 'look'. We krijgen bovendien goed nieuws wanneer we op de powerknop drukken: de fantastische RGB belichting van MSI zorgt voor een ware lichtshow in mijn bureau. Al kom ik ook prompt tot het besef dat er (uiteraard) nog geen ‘operating system’ op het apparaat staat. Womp womp. Dat is echter een klus voor een andere keer.

Ik ben uiteindelijk blij dat ik deze uitdaging heb mogen aangaan. Het was verrijkend om eindelijk eens met eigen ogen te zien hoe een gaming pc nu precies in elkaar zit – en met eigen handen alle onderdelen aan elkaar te bevestigen. Het had me echter sowieso het dubbele van de tijd (en misschien zelfs meer) gekost als ik Jasper niet als sherpa in deze metaforische bergbeklimming had gehad. Liefste lezer, als het ook jouw allereerste gaming pc bouwsel is, dan is mijn allergrootste tip niet enkel om je op voorhand goed in te lezen of kijken (via YouTube tutorials), maar ook om een ervaren rot aan je zijde te hebben. Een ongeluk uit onwetendheid is heel snel gebeurd. Excuseer me, want nu moet ik dringend gaan gamen op mijn prachtige MSI pc.

Read this next