Skip to main content

Kirby en de Vergeten Wereld tovert een glimlach op je gezicht

Kirby's Odyssey.

Kirby viert dit jaar zijn dertigste verjaardag en HAL Laboratory pakt daarom groots uit met een nieuw avontuur. Kirby en de Vergeten Wereld is de eerste mainline game met 3D-besturing, en als de eerste wereld enige indicatie mag zijn, gaat dat onze ronde roze vriend geheel moeiteloos af!

In Kirby en de Vergeten Wereld wordt de roze bol door een vortex gezogen naar een wereld die verdacht veel op de onze lijkt. Alles is echter overgroeid en er is in geen velden of wegen een mens te bekennen. Wel is er een wilde beestenboel die alle Waddle Dees vangt, die ook via de vortex in de wereld zijn beland. Reden genoeg voor Kirby om de held uit te hangen met de hulp van zijn nieuwe vriendje Elfilin.

Bekijk op YouTube

De eerste wereld zet een sterke indruk van Kirby's nieuwste avontuur neer. De levels zijn kort maar krachtig, vol detail en vol geheimen om te ontdekken. Elk level heeft missies die je moet voltooien, zoals geheime ruimtes vinden, verstopte Waddle Dees opsporen of zonder kleerscheuren een bepaald segment doorkomen. Zo is er behoorlijk wat te ontdekken in elk level. Dankzij het hapklare formaat is het echter fijn om ze te herspelen. Daarnaast biedt wereld 1 zeven 'schattenpaden': korte uitdagingen die je het vuur aan de schenen leggen. Tot slot sluit de wereld met een baasgevecht af. Het lijkt dus alsof elke wereld in Kirby en de Vergeten Wereld behoorlijk wat te bieden heeft.

Bekende en nieuwe kopieerkrachten maken hun opwachting. Naast de bekende zwaard-, bom- en ijskrachten is er nu de avonturier die met zijn geweer vergelegen schakelaars kan raken. De 'mondvol-vorm-transformaties' stelen echter de show. Dat zijn krachten die Kirby krijgt als hij een groot voorwerp opslokt. De drankautomaat laat hem blikjes afvuren, met de Pylon kan hij de grond openbreken, en door een hele stelling op te slokken, worden hoger gelegen gebieden toegankelijk. Een fijne extra is dat je je kopieerkracht daarvoor niet hoeft in te wisselen. In de eerste wereld zijn de mondvol-vorm-transformaties enorm nuttig voor het vinden van nieuwe gebieden. Als dat in de gehele game zo aanhoudt, zijn de nieuwe krachten een uiterst geslaagde toevoeging.

Door Waddle Dees te redden, bouw je langzamerhand een Waddle Dee-dorp op. Dat is een uitvalsbasis voor Kirby waar flink wat te beleven valt. Zo is er een wapenwinkel waar je niet alleen alle gevonden kopieerkrachten opslokt, maar met behulp van blauwdrukken de krachten zelfs upgradet. In het Waddle Dee-cafetaria koop je dan weer geneeskrachtige items en speel je een subgame waarin je zoveel mogelijk dorpelingen van eten moet voorzien. In Kirby's huis doe je ten slotte een tukje om je health te vullen en plaats je op de schoorsteenmantel verzamelfiguurtjes uit de verrassingsautomaat. Het dorp lijkt dus een uitstekende drijfveer om werkelijk alle Waddle Dees uit de levels te redden, vooral als blijkt dat er nog meer te beleven is.

Kirby en de Vergeten Wereld lijkt nu al een geslaagde modernisering met gevarieerde levels en krachten, en een grote hoeveelheid aan uitdagingen en geheimen. De mondvol-vorm-transformaties uit wereld 1 zijn divers en bieden nieuwe manieren om puzzels op te lossen. De Kirby-charme is volop aanwezig en het Waddle Dee dorp lijkt een uitstekende uitvalsbasis vol minigames en nuttige functies te worden. Op die manier wordt Kirby's dertigste verjaardag met veel bombarie gevierd, en dat verdient onze favoriete roze marshmallow. Als de gehele game deze trend voortzet, mag Kirby de volgende dertig jaar op deze voet verder.

Kirby en de Vergeten Wereld komt op 25 maart exclusief op de Nintendo Switch uit.

Lees ook dit