LEGO Dimensions haalt het kind in je naar boven
Hands-on preview vanaf Gamescom.
LEGO Dimensions laat je als Scooby-Doo door het Aperture Science Lab van Portal scheuren in een Batmobile. Dit terwijl Gandalf met zijn magische staf een Companion Cube op een schakelaar loodst, zodat Wyldstyle uit The Lego Movie samen met Batman en Doctor Who veilig langs de vriendelijke doch dodelijke Sentry Turrets kunnen rennen. En Homer Simpson slingert ondertussen voorbij aan een sloopkogel. De toys-to-life game van TT Games belooft de ultieme mash-up te worden van bekende licenties, zolang je in elk geval de portemonnee vaak genoeg opentrekt.
"We maken al tien jaar LEGO-games en daarin hebben we al veel cross-overs tussen personages gehad," legt executive producer Nick Ricks uit tijdens een hands-on sessie op Gamescom. "Dit keer wilden we echter een stapje verder gaan en een game bouwen die speelt zoals kinderen in het echt ook met LEGO spelen. Ze spelen niet de ene keer met hun LEGO Harry Potter-set en de andere keer met hun The Lord of the Rings-set. Ze mixen en matchen alle LEGO die ze hebben en laten de karakters elkaars werelden bezoeken. Zo is het idee voor LEGO Dimensions geboren."
Het idee werkt ten dele doordat je de personages nu als echte Lego-poppetjes in je handen houdt. Door ze op de LEGO Toy Pad te plaatsen, komen ze in de game tevoorschijn. Dat werkt grotendeels op dezelfde manier als concurrenten Skylanders, Disney Infinity en amiibo. Een belangrijk verschil is dat je de LEGO poppetjes gewoon uit elkaar kunt halen. Voornamelijk bij voertuigen is dit belangrijk. Zo bouw je de Batmobile met dezelfde blokjes naar een andere vorm om, waardoor je upgrades voor het in-game voertuig vrijspeelt.
In de game zelf moet je wel eerst genoeg 'bricks' verzamelen. Vervolgens wordt een menu geopend met een gebruiksaanwijzing zoals je die ook kent van fysieke LEGO, en wordt steentje voor steentje uitgelegd hoe je het voertuig moet opbouwen. Elk voertuig heeft zo drie verschillende standen. Op Gamescom zijn naast de Batmobile ook de DeLorean uit Back to the Future en de Tardis uit Doctor Who getoond. Is zo'n stand eenmaal vrijgespeeld, dan houd je de upgrades ongeacht de vorm van je fysieke LEGO-voertuig. Zo bepaal je zelf welke er het leukst uitziet, terwijl je toch de voordelen van de andere vormen behoudt.
Een ander verschil met soortgelijke games is dat er zeven minifigures tegelijk op de Toy Pad passen. Je bent helemaal vrij om zo je favoriete personages te kiezen en die samen avonturen te laten beleven. De Toy Pad bestaat uit een blauw, een roze en een paars vlak, die in puzzels worden gebruikt. Zo vind je in de game een afgesloten kamer, waar toevallig wel een paars portaal in hangt. Het paarse vlak van de Toy Pad licht op om aan te duiden dat je er een personage op moet plaatsen. Doe je dit, dan verschijnt het karakter in-game door het portaal en kun je in de kamer een schakelaar overhalen.
De gameplay zelf blijkt gelijkaardig aan de andere LEGO-games. Je slaat alles kapot wat je tegenkomt om zoveel mogelijk 'studs' en 'bricks' te verzamelen. Je lost omgevingspuzzels op door op het juiste moment het juiste personage te kiezen. Want ze hebben allemaal een eigen vaardigheid. Daarin zit hem ook de slimme verkooptruc, want het merendeel van de personages moet je extra bijkopen. Dat hoeft echter niet om de verhaalmodus uit te spelen, zo vertelt Ricks. Alles wat je daarvoor nodig hebt, zit in de Starter Pack van Lego Dimensions. Naast de game zelf zijn dat figuurtjes van Batman, Gandalf en Wyldstyle, samen met de Batmobile en de Toy Pad om ze op te plaatsen.
Om alle extraatjes en geheimpjes in de levels te vinden, heb je die losse figuurtjes wel nodig. Er komen daarvoor drie soorten pakketten op de markt. Een los personage koop je samen met een voertuig in een Fun Pack, waarna je dit karakter in de game inzet om puzzels op te lossen en het voertuig verder uit te bouwen. Hetzelfde geldt voor Team Packs, waarin twee personages en twee voertuigen zitten.
Daarnaast zijn er nog Level Packs. Naast een figuurtje en twee voertuigen open je daar een heel nieuw level mee, dat losstaat van de verhaalmodus. In eerste instantie zijn er veertien van deze 'Adventure Worlds', gebaseerd op de veertien licenties. Middle-Earth, de wereld van DC Comics en de Adventure World van The Lego Movie maken al deel uit van de Starter Pack. De rest is los te koop.
Volgens Ricks is daarvoor gekozen omdat TT Games je de vrijheid wil geven zelf te bepalen welke avonturen je wilt aangaan. Heb je niets met Doctor Who, dan koop je zijn Level Pack gewoon niet. Vind je The Simpsons niet grappig, dan doe je hetzelfde. Ben je een enorme Scooby-Doo- of Portal-fan, dan haal je alleen die erbij. Net zoals je in de winkel fysieke LEGO koopt om de nieuwe figuurtjes en bouwsets samen te voegen met de rest van je collectie. Daarbij benadrukt de producent dat LEGO Dimensions nooit echt af is, omdat er veel nieuwe Level Packs en andere losse personages gepland staan. De studio blijft de game nog lang ondersteunen met nieuwe add-on-werelden.
LEGO Dimensions is duidelijk gericht op een jonge doelgroep, maar lijkt ook voor volwassenen interessant. Want terwijl je met de fysieke LEGO-poppetjes van je favoriete games/series/films/comics in de weer bent, voel je jezelf ook weer even kind. De hamvraag blijft vooralsnog in hoeverre de aankoop van losse figuurtjes je tijdens het spelen beperkt. Tijdens de Gamescom-demo zijn alle personages die je nodig hebt keurig uitgestald, zodat je altijd de juiste figuur bij de hand hebt. Thuis ben je gebonden aan de Starter Pack en moet je voor de rest bijbetalen. Een ding is in elk geval al duidelijk: TT Games heeft goud in handen.
LEGO Dimensions is vanaf 29 september verkrijgbaar voor de PlayStation 3, PlayStation 4, Wii U, Xbox 360 en Xbox One.