Skip to main content

Lego Horizon Adventures review – Humor aan de Horizon

Zero Duplo.

Lego Horizon Adventures is een aanlokkelijk huwelijk tussen twee franchises, ondanks te brave designkeuzes.

Joachim liet zijn innerlijke kind los met de legoblokken in de Lego Horizon Adventures-review.

Bij het volwassen publiek zijn de Horizon-games inmiddels bekend en heeft Aloy zich tussen andere grote PlayStation-iconen genesteld. Maar wat met de jongsten onder ons? Hoe kunnen zij genieten van dezelfde rijke wereld? Die vraag bleek het begin van een zijproject dat nu in Lego Horizon Adventures uitmondt. Guerrilla Games en Studio Gobo bundelen de krachten om Aloy en co met behulp van Lego op een respectvolle manier tot leven te brengen. Dat is in grote mate gelukt, al wordt je handje opvallend veel vastgehouden - zelfs voor de jongste spelers.

De charmante sfeer van Lego-adaptaties vind je hier in overvloed. Aloy moet tegen willens en wetens de wereld redden en stelt daarvoor een team samen. Dat team bestaat uit Varl, Teersa en Erend, bondgenoten die je zeker uit de hoofdgames kent. Het is heerlijk om al je favoriete personages in een speelwereld te zien rondrennen die bestaat uit de bekende bouwblokjes. Alles baadt naar goede gewoonte in ontwapenende humor die jong en oud kunnen smaken, terwijl het toch de identiteit van de Horizon-reeks respecteert. Doorheen deze game is Varl een eeuwig struikelende kluns, Erend zoekt onderweg naar een legendarische donutschat en oma Teersa vergeet om de haverklap hoeveel kleinkinderen ze nu precies heeft. Het is onmogelijk om niet minstens één keer tijdens je avontuur te gniffelen dankzij de luchtige sfeer die het Lego-merk op tafel legt.

Bekijk op YouTube

De wereld van Horizon leent zich perfect voor een Lego-game: net zoals in Horizon: Zero Dawn bezoek je het nabij gelegen regenwoud, de woestijn en bevroren bergtoppen. De levendige natuurelementen toveren een prachtig kleurenpalet tevoorschijn. Elk onderdeel, van vegetatie tot de robotfauna zoals de ontzagwekkende Thunderjaw, bestaat tot in het kleinste detail uit de bouwsteentjes. Als fan van de franchise zul je vele stemmen herkennen, want de originele cast is gedeeltelijk aanwezig. Hoewel sommige rollen (zoals Sylens, ingesproken door wijlen Lance Reddick) opnieuw zijn gecast, is de hele Horizon-wereld waarheidsgetrouw en in vol ornaat afgebeeld.

Het lineaire verloop van de missies staat echter innovatie en creativiteit in de weg. De meeste levels volgen eenzelfde patroon: je beklimt richels of vervallen gebouwen, betreedt een cirkelvormige arena met vijanden, krijgt een tussenpauze om power-ups te verzamelen, vooraleer je weer naar een arena met meer vijanden of een (mini)boss gaat. Zijroutes hoef je niet te verwachten; in het beste geval ontdek je een inham, een kleine grot of een afgelegen plateau met een kistje vol ‘studs’ (de bloksteentjes die als munteenheid dienen). Zeldzame Tallneck- en Cauldron-locaties doorbreken dit verlammende stramien, zowel in levelontwerp als in grafische stijl. En als je een regio hebt uitgespeeld, staan er Apex Machine Hunts en een Exploration Freemode op je te wachten. Het leveldesign dreigt dus soms in eentonigheid weg te zinken, maar de laatstgenoemde levels redden de meubelen.

Dankzij de vereenvoudigde gameplay pik je de game snel op. Aloy en haar drie bondgenoten hebben elk een Focus om zwakke plekken aan te duiden, maar in de praktijk legt die Focus hier niks inhoudelijk op tafel. De pret zit ‘m in de vele gadgets en de verschillende wapens die je hanteert: Afhankelijk van je personage speel je met een boog, speer, een mandje met bommen of een sloophamer. Elk wapen heeft daarbovenop verschillende varianten met elementaire krachten zoals vuur of ijs. De humor trekt zich ook hier door: Teersa, bijvoorbeeld, gooit dankzij een upgrade doelzoekende badeendjes die ontploffen. En in je buidel vol gadgets vind je soms een hotdogkraampje dat explosieve projectielen werpt. Alle personages hebben bovendien hun eigen progressiebalk en je kunt de hele game met een co-op-partner lokaal of online spelen. Zo blijf je betrokken bij de gameplay met de juiste hoeveelheid diepgang.

Niet te vergeten: je brengt dankzij de customization-opties je hub op unieke wijze tot leven, want in je uitvalsbasis Mother’s Heart pas je alles naar hartenlust aan. Met ‘studs’ herstel je niet alleen Mother’s Heart naar eigen wens, maar speel je ook de vele upgrades voor de hoofdcast vrij. Unlock talloze outfits, pas gebouwen of terrein aan in stijl en kleur, en ontdek het gemeenschapsbord op het centrale plein voor extra uitdagingen. De lijn tussen Horizon en Lego vervaagt hier des te meer, want je kunt zowel thematische gebouwen neerpoten als constructies uit andere Lego-franchises, zoals een pagode uit Lego Ninjago of een politiestation uit Lego City. Knutselen is de essentie van Lego en is ook in Lego Horizon Adventures uitgebreid deel van je ervaring.

Het is duidelijk dat Lego Horizon Adventures zich op een iets jonger publiek focust, getuige de strak afgelijnde omgevingen en het soms fletse levelontwerp. Je wordt echter nog steeds ondergedompeld in die typische Lego-sfeer door alle andere troeven: de humor is alom aanwezig, de postapocalyptische speelwereld dompelt zich onder in fonkelende visuals, en dankzij de vele upgrades blijf je geïnvesteerd in het Horizon-avontuur. Het volledige potentieel van deze ‘match in heaven’ blijft alsnog onvervuld door de vangrails. Een eventuele sequel kan voorbij die lonkende horizon verkennen.

Lees ook dit