Skip to main content

LEGO Jurassic World review

Jurassic Blok.

De gameadaptatie van de Jurassic Park-films is overwegend charmant, maar de LEGO-formule stoot bij deze filmfranchise wel op zijn grenzen.

Het is een zonnige dag op Isla Nublar. Een varken is ontsnapt, dus moet je ernaar op zoek. Je verkent de omgeving, bouwt trampolines, platformen en hendels, en baant je een weg door de ultramoderne faciliteiten van Jurassic World. Uiteindelijk kom je in het velociraptorperk aan en heb je het varken in een hoekje gedreven. Owen Grady feliciteert je: jij en de andere velociraptor hebben de oefening tot een goed einde gebracht.

Met LEGO Jurassic World wil TT Games de vier Jurassic Park-films getrouw naar een LEGO-game overzetten. Daarbij is het niet alleen belangrijk dat de voornaamste scènes een eigen level in de campagne krijgen en dat de dialogen letterlijk meegenomen worden. Ook dinosaurussen maken hun opwachting als speelbare figuren en helpen je om de missies te voltooien.

Dat dinosaurussen op verschillende manieren in de game verweven zijn, is meteen het belangrijkste nieuwe gameplayelement van wederom een LEGO-game. Want ook in LEGO Jurassic World wissel je tussen personages om puzzels op te lossen en voortgang te maken. Dinosaurussen zoals de triceratops hebben andere krachten en vernietigen bijvoorbeeld grotere LEGO-blokken.

Bekijk op YouTube

Het level waarin je alleen de velociraptors bestuurt, is een geslaagde afwisseling op de gekende formule. Je merkt dat je de LEGO-wereld ook met compleet andere figuren kunt ontdekken. Sommige dinosaurussen dienen ook als tegenstander in een baasgevecht. En de vele achtervolgingen die de LEGO-games rijk zijn, hebben eveneens een dinosausje gekregen. Denk aan de T. rex uit de eerste film en je weet wat te verwachten.

Ondanks de toevoeging van enkele levensgevaarlijke dinosaurussen ligt de moeilijkheidsgraad in LEGO Jurassic World beduidend lager dan in andere LEGO-games. Enerzijds krijg je nog meer dan voorheen de tijd en ruimte om rustig de puzzels op te lossen. In de vier eerste levels kom je welgeteld één dino tegen die je daarbij stoort, terwijl je in LEGO The Hobbit of Harry Potter respectievelijk Orks of Dooddoeners van je af moet houden.

Anderzijds neemt de game je constant bij de hand. Zo duikt Mr. DNA om de haverklap op om je uitleg te geven. Daarnaast is het bijna onmogelijk dat je al je levens verliest. Balanceer je op een balk of spring je van platform naar platform, dan krijg je computergestuurde hulp. Je hoeft geen risico's te nemen, want je gaat nooit dood. Nu past dit wel bij de jongere doelgroep die de LEGO-games beogen, maar het vormt geen enkele uitdaging voor de ware Jurassic Park-fans die inmiddels al wat ouder zijn.

Waar LEGO Jurassic World beter in slaagt, is de films op een getrouwe manier naar de game overzetten. De audio speelt daarin een cruciale rol. Zowel de geluiden van de dinosaurussen als de dialogen zijn uit de film naar de game overgezet. Zeker bij de eerste film laat de kwaliteit van die audio te wensen over, maar voor de fans blijft het erg nostalgisch om met de LEGO-figuurtjes de tekst mee op te zeggen. Het uiteindelijke resultaat is dan ook erg charmant.

Tussen de missies bevind je je in een open wereld, maar de setting volgt dan de tijdlijn van het originele plot. Zo blijft de sfeer in de game zitten. Oorspronkelijk wrede scènes hebben begrijpelijkerwijs grappige aanpassingen gekregen. Het alternatief komt soms flauw over maar stoort uiteindelijk niet. Je moet eens glimlachen wanneer Donald Gennaro de tanden van de T. rex poetst voordat-ie ingeslikt en later weer uitgespuwd wordt.

Vier films naar een LEGO-game vertaald, betekent dat er als vanouds veel LEGO-personages te verzamelen vallen. Dat aspect is in LEGO Jurassic World echter problematisch. De interessante personages zijn namelijk op een hand te tellen. De belangrijkste zijn herkenbaar, zoals Dr. Alan Grant met zijn panamahoed, Ian Malcolm met zijn zonnebril en Robert Muldoon met zijn geweer. Maar je wordt minder enthousiast van een naamloze wetenschapper of dierenverzorger, en evenmin van de vijfde variatie op Dr. Grant. Bovendien verschillen veel personages qua uiterlijk slechts miniem van elkaar en zijn zijn de icoontjes in het keuzescherm zo klein dat de juiste uitkiezen erg lastig is.

Het toepassen van de LEGO-formule op de Jurassic Park-films is dus twijfelachtig. Er zijn weliswaar veel overzetbare personages, maar je vindt niet de motivatie om ze vrij te spelen of te kopen. Uiteindelijk wil je in een LEGO-game met zo veel mogelijk figuren de levels opnieuw spelen, maar daaraan beleef je in LEGO Jurassic World weinig plezier. Daardoor heeft deze LEGO-game een kortere houdbaarheidsdatum dan zijn voorgangers.

Aan de filmadaptatie schort er echter nog iets. Het is typisch voor TT Games dat de studio wrede scènes wegwerkt. Maar omdat de audio uit de film rechtstreeks gebruikt wordt, hoor je altijd de authentieke krijsen van paniek. Zo gaat Lex' gil door merg en been. Bij de achtervolging van Dennis Nedry door de dilophosaurus krijgt die toepassing nog een grauw kantje: de game laat hem leven, maar je hoort hem wel zijn laatste schreeuw uitbrengen.

TT Games is erin geslaagd om (grote) dinosaurussen als speelbare personages in een LEGO-game te verwerken. Daarnaast is de adaptatie van de Jurassic Park-films charmant omdat de studio het plot en de dialogen met respect overneemt. Maar zo hebben de angstaanjagende elementen en geluiden ook een plaats gekregen, wat botst met de veelal lieflijke LEGO-formule. Daarnaast moet de studio zich met de karige hoeveelheid boeiende personages afvragen of telkens hetzelfde LEGO-concept wel echt op elke filmfranchise van toepassing is.

LEGO Jurassic World is nu beschikbaar voor de pc, PlayStation 3, PlayStation 4, Wii U, Xbox 360, Xbox One, Nintendo 3DS en PlayStation Vita.

Lees ook dit