Logitech G Astro A30 review - Bijna astronomisch goed
Sterrenstof.
De Logitech G Astro A30 review van Carl kijkt of deze hippe headset je geld waard is.
Hardwareproducenten moeten alles uit de kast halen om mee te dingen in de hypercompetitieve markt van gaming koptelefoons. Producenten struikelen over elkaar om je de grootste berg features aan te bieden. Ook Logitech G doet een duit in het zakje en is met de Logitech G Astro A30 bijzonder ambitieus. Dit moet volgens het bedrijf het summum zijn van flexibiliteit, mobiliteit, stijl en comfort. De Astro A30 is uiteindelijk niet over de hele lijn geslaagd maar maakt desalniettemin indruk door diens peilloze ambitie.
De Logitech G Astro A30 blinkt uit in compatibiliteit. Je kunt de headset gebruiken op PlayStation-consoles, Xbox-consoles, de Nintendo Switch, je pc en op mobiele apparaten. Er zijn drie manieren om te verbinden: via de Logitech Lightspeed 2.4 GHz-dongel (die verbindt met USB-A-poorten), via Bluetooth, of via de meegeleverde 3.5mm-kabel. Met de controls op de oorschelpen kun je instant tussen die drie bronnen wisselen, waardoor je vlot van apparaat naar apparaat gaat zonder de headset ooit te moeten afzetten. Het is bovendien indrukwekkend hoe stabiel alle verbindingen zijn: zelfs op een afstand van ongeveer 10 meter bleef de 2.4 GHz-verbinding diens lage latency behouden. Knap werk van Logitech.
Toch is er een erg belangrijke kanttekening wat betreft gaming. Afhankelijk van welke versie je koopt, kun je de ‘2.4 GHz low latency’-dongel namelijk enkel gebruiken op ofwel Xbox- of PlayStation-consoles. Wil je met low latency gamen op de andere consolefamilie, dan moet je daarvoor een aparte ‘wireless transmitter’ aanschaffen die 24,99 euro kost. Andere multi-consoleheadsets lossen dat euvel op door bijvoorbeeld op de dongel een schuifknop te zetten die schakelt tussen apparaten. Het aantal connecties en het gemakkelijk switchen met de knoppen op de oorschelpen maken dus indruk - maar het feit dat je extra randapparatuur moet kopen naast deze reeds dure headset is een opmerkelijke misstap. De concurrentie troeft Logitech dus op bepaalde vlakken af.
Qua geluidskwaliteit is de Logitech G Astro A30 echter wel een van de allerbeste koptelefoons die ik al op de pijnbank heb gelegd. De standaardmix is subliem. Zelfs zonder te morrelen in de EQ-settings krijg je een werkelijk adembenemend goede en genuanceerde klank uit de 40mm-drivers. Logitech kiest resoluut voor balans en detail, en gaat daarmee in tegen de vervelende trend bij koptelefoons om een overdreven bas voor te schotelen. Het is een schot in de roos. Ik heb ondertussen uren aan muziek beluisterd met de Astro A30 en ontdekte nieuwe details in albums die ik al jaren grijs heb gedraaid. Niks dan lof voor de geluidsingenieurs bij Logitech.
Het ontwerp van de Logitech G Astro A30 heeft weliswaar enkele plus- en minpunten. De oorschelpen bevatten verschillende ‘controls’ zoals een muteknop, de Bluetooth-knop en een multifunctionele knop waarmee je het volume van audio en de microfoon bepaalt. De knoppen zijn echter moeilijk om blindelings te bedienen aangezien ze op tast te weinig van elkaar verschillen. Tegelijk blinkt de Astro A30 uit in feedback wanneer je de knoppen gebruikt, want hij maakt een resem aangename en memorabele geluidjes (die bijvoorbeeld aanduiden wanneer je de Bluetooth activeert en succesvol met een apparaat verbonden bent). Ook krijg je bij aankoop een zeer mooie en kwalitatieve ‘case’ meegeleverd, waarmee je de A30 gemakkelijk transporteert. Mooi werk, Logitech!
De Logitech G Astro A30 heeft twee microfoons. Er is een ingebouwde microfoon in de oorschelp. Die levert een degelijk geluid en filtert achtergrondgeluid uitstekend. Ten tweede krijg je een ‘boom’-microfoon meegeleverd. Die kun je eenvoudig op het frame monteren of loskoppelen, als je de headset bijvoorbeeld in het openbaar wilt gebruiken om naar muziek te luisteren. De ‘boom’-microfoon is van goede kwaliteit, waardoor je hem probleemloos in online potjes gebruikt. Hij zweeft echter oncomfortabel dicht bij je mond, waardoor je de flexibele arm best een tijdje uitrekt voor gebruik.
Schoonheid is subjectief, zoals de Logitech G Astro A30 bewijst. Deze koptelefoon heeft namelijk een volledig eigen stijl die indruist tegen de clichés van gaming koptelefoons. In plaats van ‘bulky’ gaat Logitech voor een hippe, slanke stijl en in het oog springende vierkante oorschelpen. De oorschelpen zijn binnenin opgevuld met een roze-paarse voering die de unieke ‘look’ verder in de verf zet. Het ondersteunt ook de Speaker Tags van Logitech waardoor je op de oorschelpen unieke art van bijvoorbeeld kunstenaars of merken kunt plaatsen - of zelfs je eigen visuals kunt ontwerpen. De ‘boom’-microfoon verpest die geslaagde look echter. Het design is log en bovendien oogt het als goedkoop plastiek. Net als zo veel andere elementen wekt het uiterlijk van de Astro A30 dus gemengde gevoelens op.
Ook het comfort van de Logitech G Astro A30 is een ‘bijna maar net niet helemaal’ verhaal. De oorschelpen en hoofdband zijn aangenaam zacht, maar tegelijk lijkt deze koptelefoon niet ontworpen voor grotere hoofden en oren. De oorschelpen drukten bij mij iets te hard op de ruimte vlak onder mijn oren, waar de nek begint. Zonde, want voorts is dit een zeer knusse koptelefoon die je gemakkelijk uren aan een stuk draagt - zeker in combinatie met de goede audiomix die je oren fris houdt.
Logitech G heeft zijn eigen software om je apparaten van het bedrijf aan te passen. Vreemd genoeg herkent de Logitech G Hub-app op pc de Logitech G Astro A30 echter niet. Je moet in de plaats de mobiele Logitech G-app installeren als je aanpassingen wilt doen. Visueel is dit een bijzonder aantrekkelijke app, die minimalisme en functionaliteit bijzonder goed verzoent. Je krijgt bij het verbinden met de Astro A30 ook een kleine slideshow te zien die de belangrijkste features nog eens op een rijtje zet. Het is bizar dat de desktopapp niet compatibel is met de Astro A30 maar uiteindelijk is dit een klein detail aangezien de mobiele versie uitstekend werkt.
De Logitech G Astro A30 is een opmerkelijke headset, waarbij bijna elk pluspunt een minpunt heeft. De wijde compatibiliteit werkt doorgaans goed maar is geen volledige voltreffer - vooral dankzij de nood om extra materiaal te kopen als je meerdere consolefamilies hebt. Het ontwerp valt op door aangename en herkenbare geluidjes en een zeer solide meegeleverde case, maar de ‘boom’-microfoon en verwarrende controls vallen tegen. De sublieme audiokwaliteit en het uitstekende comfort voor de meeste hoofden en oren maken echter erg veel goed. De Astro A30 maakt enkele misstappen, maar je kunt het geen gebrek aan ambitie verwijten.