Skip to main content

E3: Microsoft Natal Experience

Cirque du Kinect.

Het duurde ongeveer twee uur voordat de kogel door de kerk was. En nee, we hebben het niet over de kogels die in het hotel tegenover dat van ons afgevuurd werden (geen grapje!). We hebben het over de uiteindelijke bekendmaking van de officiële naam van 'Project Natal'.

Niet langer spreken we over Natal, een naam waar je na ruim een jaar aan gewend geraakt waren. We spreken vanaf nu over Kinect.

Kinect.

Het is een combinatie van 'connect' en 'kinetic' gokken we; het moet mensen met elkaar verbinden en je moet bewegen om het te gebruiken.

Er stond een lange rij voor het Galen Center in Los Angeles. Naast de lange rij wachtende pers en genodigden waren er ook andere mensen. Lenige en muzikale mensen. Het waren de dansers van Cirque du Soleil, het wereldwijd geroemde dansgezelschap dat meer doet dan simpelweg wat pirouettes en sprongetjes. Cirque du Soleil moest deze Natal Experience kleur geven, en dat deden ze.

Bij het naar binnen gaan kreeg iedereen een witte poncho. Waarom? Geen idee. Het regende niet en zelfs al was dat wel zo, het gebouw waarin dit allemaal plaatsvond was overdekt. Misschien was het een hatelijke grap van de mensen van Microsoft om iedereen even belachelijk uit te laten zien. Missie geslaagd.

Ruim een uur lang liepen er verschillende dansers van Cirque du Soleil door de omgebouwde basketballruimte. Ze speelden met het publiek, dansten met gasten en elkaar en bliezen zelfs hier en daar op een didgeridoo. Het was een sfeer zoals je die normaal in de Efteling vindt in bijvoorbeeld de Droomvlucht.

Toen eindelijk de échte show begon, moest een kind de show stelen. De Cirque du Soleil-dansers, uitgedost in bosnimf-achtige kledij, haalden hem van de bank en brachten hem naar enkele rotsen. Aldaar begon hij met het spelen van een paar games, controller ferm in de hand. Elke keer dat hij een eindbaas versloeg verdween een scherm en kon hij een rots hoger klimmen. Uiteindelijk bevond hij zich op de hoogste rots voor het grootste scherm. Toen ook dat scherm verdween begon de grote ronde steen langzaam omhoog te bewegen. Vervolgens begon de steen te gloeien; een grote groene X, kenmerkend voor de console van Microsoft.

Toen pas barstte het echt los, want de controller werd uit handen gegeven. De jongen werd zelf de controller, en vervolgens konden we genieten van een keur aan Natal, nee sorry. Kinect-games.

Wat kregen we allemaal te zien? Heel veel, ook spellen die we nog niet eerder gezien hadden. Het begon allemaal met een raft-game waarin de speler heen en weer moet leunen om de boot te besturen. Denk aan bepaalde games op de Wii die gebruikmaken van de Balance Board, maar dan zonder dat bord.

Vervolgens kregen we een racegame te zien, waarschijnlijk Joyriders. Dit spel werd vorig jaar tijdens de E3 aangekondigd en keert nu dus terug. Doe alsof je een stuur in je handen hebt en je kan hem besturen. Door tijdens sprongen nog wat extra te bewegen kun je ook nog wat trucs uitvoeren.

De aanwezige mensen werden eigenlijk pas echt enthousiast toen er een publieksfavoriet werd getoond; Star Wars. Ja, er komt een Star Wars-game uit die te spelen zal zijn met Kinect. We zagen de speler met een lightsabre zwaaien en met behulp van handbewegingen de zogenaamde force push uitvoeren; de Stormtroopers vlogen vervolgens alle kanten op. Star Wars doet het altijd goed onder de geeks die aanwezig zijn op de E3, dus het is niet zo vreemd dat dit filmpje kon rekenen op veel applaus.

Een fotogenieke familie speelt met Kinect.

Lauwer waren de reacties toen een soort Nintendogs met tijgers werd getoond. Je kan je kleine tijgertje aaien, trucjes leren en ermee communiceren middels handbewegingen. Het was alsof je Nintendogs niet met een stylus bestuurde, mar met je hele lichaam. Je wil je tijger leren om om te rollen? Dan moet je op de grond gaan liggen en zelf omdraaien. Met een beetje geluk leert je tijger dan om je commando op te volgen.

En dan was daar nog de onvermijdelijke Wii Sports-kloon, die nu Girls vs. Boys leek te heten. De honderd meter sprint, speerwerpen, bowlen en volleybal waren allemaal speelbaar op de Kinect. In dezelfde sport-trant was er een soort Dance Dance Revolution die je leerde om bepaalde dansjes te doen. Natuurlijk heb je geen mat nodig, want de Kinect-camera registreert al je bewegingen tot in de kleinste details. Dat is ook handig bij yoga, ook een 'game' die eigenlijk niet uit kon blijven.

Genoeg games, want er werden ook nog wat functies getoond die niets met spellen te maken hadden. Ofja, eigenlijk waren er maar twee functies die we kregen te zien. Als eerste was er de mogelijkheid om menu's te besturen zonder controller. Zwaaien, in de lucht duwen en langzaam bewegen; hiermee kon je alles doen wat je normaal gesproken met een controller doet.

De andere functie was de mogelijkheid tot videochatten met andere Kinect-bezitters. De ingebouwde microfoon zorgt er namelijk ook voor dat je kan spreken met andere Kinect-eigenaars. Het is een leuke functie die eigenlijk wel pas echt interessant wordt wanneer veel mensen in bezit zijn van het apparaatje.

Toen werd er nog wat gezamenlijk gedanst, want Microsoft wilde maar wat duidelijk maken dat het met Kinect iedereen samen wil brengen. Families wereldwijd moeten gebruik kunnen maken van het apparaat, en dat is waar het grootste probleem zit. We zien het namelijk niet gebeuren dat er echt veel mensen overgehaald worden door Kinect, vooral niet met de prijs die het mogelijk zou krijgen - ruim boven de honderd euro.

Dus zijn we overtuigd na deze Natal Experience? Bij lange na niet; we zijn eerder nog skeptischer geworden ten opzichte van de machine. Gelukkig maakte de schitterende elektronische olifant van Cirque du Solei erg veel goed.

Yarno en Erwin hebben ook een Gamebite opgenomen over de Microsoft Natal Experience, welke je hier kunt luisteren.

Lees ook dit