Monster Hunter Generations wakkert de jager-verzamelaar in je aan
Groot, groter, grootst.
Rathalos, Zinogre, Gore Magala, Tigrex, Kirin en Deviljho. Als je onbekend bent met de Monster Hunter-reeks zit je nu hoogstwaarschijnlijk te fronsen. Het zijn de exotische namen van intimiderende monsters die in Monster Hunter Generations hun opwachting maken. Een spin-off waar menige jager al lange tijd op zit te wachten.
Monster Hunter kent namelijk een cultstatus in Japan, maar sinds Monster Hunter Tri uit is, genieten de games ook hier de nodige aandacht. Monster Hunter 3 Ultimate en Monster Hunter 4 Ultimate hebben bewezen dat de games evengoed op de Nintendo 3DS thuishoren. Het is niet voor niets dat Monster Hunter 4 Ultimate het populairste deel buiten Japan is.
Vooralsnog lijkt de opzet hetzelfde. Als aspirant-jager bezoek je het knusse dorp Bherna met de bedoeling om je bij de Hunter's Guild aan te melden, een gilde die verantwoordelijk is voor het aannemen van de vele verzoekjes van de dorpsbewoners. Voor een klein geldbedrag word je eropuit gestuurd om die mensen uit de brand te helpen. In het begin ben je op zoek naar paddestoelen, erts, vis of kruiden. Simpele opgaves, voordat je aan het echte werk begint.
De mens staat namelijk niet bovenaan de voedselketen, maar vooral monsterachtige roofdieren domineren de wildernis. Die variëren van vogelachtige pterosauriërs tot reuzenkonijnen, waardoor de game tjokvol met monsters zit. Capcom belooft in ieder geval meer dan zestig bijzondere monsters waarop je kunt jagen. Dat doe je in allerlei gebieden, zoals op een mistig bergplateau, in een vulkaan of in een hete woestijn. Die locaties zorgen ieder voor unieke omstandigheden, waardoor je niet onvoorbereid op jacht kunt. Constant word je aangemoedigd om voorwerpen, zoals potions, rantsoen en verkoelend drinken mee te nemen.
De verscheidene monsters beschikken namelijk over verschillende vaardigheden, waardoor de dood om het hoekje gluurt. Soms vraag je je dan ook af of je zelf niet de prooi bent. Rathalos spuugt vuurballen en Deviljho pint je vast, waarna hij je tot gehakt vermaalt. Snelle monsters zoals Zinogre of Tigrex zijn onvoorspelbaar, wat je volledige aandacht vereist. Tijdens het ontwijken leer je langzamerhand aanvalspatronen te herkennen, zodat je tijdens een opening snel kunt aanvallen.
Met je vuisten richt je weinig uit, dus heb je keuze uit veertien verschillende typen wapens. Zelfs de Insect Glaive en de Charge Blade uit Monster Hunter 4 Ultimate zijn terug. Genoeg keuze om met een passende speelstijl een Rathalos van kant te maken. Volledig nieuw zijn de Hunter Styles en de Hunter Arts. Door uit één van de vier stijlen te kiezen, voeg je toch een twist aan je gekozen wapen toe. Zo kun je met Adept counteraanvallen uitvoeren of met Aerial grote sprongen maken, zodat je een monster bestijgt.
Met Hunter Arts krijg je de beschikking over speciale vaardigheden, zoals een ontwijkmanouvre of tijdelijk de mogelijkheid om te rennen zonder dat je stamina kwijt raakt. Hierdoor lijkt Monster Hunter Generations een diverser gevechtssysteem dan zijn voorgangers te implementeren.
Na het omleggen van een monster haal je je dolk tevoorschijn en verzamel je de ledematen om nieuwe wapens en uitrustingen mee te maken. Het is een spelelement dat verslavend werkt, aangezien je van sterkere monsters betere wapens en harnassen maakt. Met je nieuwe outfit kun je op diens beurt weer moeilijkere monsters aan, waardoor de cirkel rond is. Buiten het jagen om praat je met inwoners of verzamel je ingrediënten voor betere drankjes en andere nuttige voorwerpen. Het is het 'Gotta Catch 'Em All'-principe waar Pokémon al jaren gebruik van maakt. Monster Hunter Generations praat op je innerlijke verzamelaar in.
De grootste verrassing is het feit dat je nu ook met een Palico kunt spelen. In voorgaande delen nam je die miauwende katten al mee op jacht, maar nu kun je zelf in de huid van die Felyne kruipen. Volgens Capcom zijn ze iets minder krachtig dan mensen, maar beschikken ze over andere voordelen. De Palico hebben vaker de mogelijkheid om flauw te vallen, kunnen zich onder de grond verstoppen en verzamelen sneller.
Monster Hunter Generations lijkt vooralsnog de meest uitgebreide Monster Hunter tot nu toe te worden. Met 52 mogelijke speelstijlen, meer dan zestig monsters, vier dorpen en tig blauwdrukken voor nieuwe wapens en uitrustingen kunnen verzamelaars rustig hun hart ophalen. Volgens Capcom is er straks dan ook genoeg te doen. In de review lees je of de Japanse ontwikkelaar zijn woorden ook daadwerkelijk nakomt.
Monster Hunter Generations komt op 15 juli exclusief uit voor de Nintendo 3DS.