Skip to main content

Monster Hunter Rise review - Kolossale kracht in een kleine console

Update: Sunbreak beoordeeld

Eurogamer.nl - Essentieel badge
Capcom evenaart Monster Hunter World dankzij slimme toevoegingen aan de formule, uitstekende performance en veel charme.

De Monster Hunter Rise review van Sander bekijkt of dit een waardige opvolger voor World is.

Monster Hunter Rise staat voor vrijheid, aldus producent Ryozo Tsujimoto van Capcom. Niet alleen omdat de Nintendo Switch overal draagbaar speelbaar is en de missies korte sessies in beslag nemen, maar ook omdat nieuwe 'traversal'-opties veel vrijheid bieden in jouw eeuwige monsterjacht. Veelbelovende toevoegingen aan de bekende formule dus. In de twee Monster Hunter Rise previews liet de game zich al van zijn beste kant zien en dat zet door: Monster Hunter Rise is een uitstekend nieuw deel in de reeks.

Op deze pagina:

Monster Hunter Rise review

De beloofde 'traversal'-opties zijn absoluut een schot in de roos, dankzij de nieuwe Palamute-buddy en de Wirebug. De Palamute is een grote hond die jou op zijn rug neemt en met hoge snelheid door de gebieden rent. De Wirebug is een multifunctionele 'grappling hook' waarmee je razendsnel bergen beklimt, jezelf voor nare vallen behoedt en snel afstanden tussen jou en een monster verkleint. Beide zijn perfecte tools om de kleinere, verticale gebieden te doorkruisen en bovendien zijn ze eenvoudig in het gebruik. Daarnaast geeft de Wirebug je verschillende offensieve opties en klim je ermee op de rug van een monster om hem te besturen. Al die opties maken van Monster Hunter Rise een nieuwe ervaring en het is moeilijk om je in te beelden hoe de serie ooit nog zonder kan.

Bekijk op YouTube

De graphics van Monster Hunter Rise zijn eveneens een topprestatie. De RE Engine zet namelijk niet alleen een kwaliteit neer die vergelijkbaar is met Monster Hunter World, maar doet dat zowel docked als in handheld met een solide framerate. Er zijn logischerwijs grafische concessies gemaakt om dat voor elkaar te krijgen, waarvan de schaduwen het meest opvallen. Die zijn van lage kwaliteit en soms onaantrekkelijke zwarte vlekken met 'dithering'-patronen. Tijdens normale gameplay valt dat echter niet op en raak je betoverd door de uitmuntende performance van de RE Engine, die perfect weet om te gaan met de bescheiden Nintendo Switch-hardware. Monster Hunter Rise is een prachtig vormgegeven game.

De grafische pracht wordt aangevuld door charme met Japanse invloeden. Het knusse dorpje Kamura en haar inwoners zijn verwelkomend en stralen warmte uit. De tussenfilmpjes die nieuwe gebieden en monsters introduceren zijn cinematisch. Allemaal vertellen ze een fantasievol en soms angstaanjagend gedicht over hoe monsters je aan stukken gaan scheuren. Ook zijn de wapens vele malen fantasievoller dan die uit Monster Hunter World, die meer naar realistischere ontwerpen leunden. Ook al is er nauwelijks verhaal, dankzij de fantasierijke ontwerpen zet Monster Hunter Rise alsnog een wereld neer waar je je meteen verbonden mee voelt.

Jagers uit Kamura hebben de taak om de Rampage tegen te houden, dat wil zeggen een zwerm monsters die regelmatig het dorp bestormt. Voor de gameplay vertaalt dat zich naar een Horde-modus, maar met een 'tower defense'-twist. Je bouwt tussen de waves door een aantal ballista's en vallen, om vervolgens daarmee de monsters terug te drijven. Het bouwen is eenvoudig, goed geïntegreerd in de bestaande besturing en de omgeving blijft door een eenvoudige kaart overzichtelijk. Bovendien kun je met de beloningen je wapens van 'augments' voorzien, wat je nog meer vrijheid geeft in de samenstelling van loadouts. De Rampage is een vermakelijke toevoeging die met zijn korte uitstapjes een uitstekende afwisseling van de hoofdgame biedt, zonder te veel aandacht op te eisen.

Monster Hunter Rise review - 'Zeg! Niet als ik zit te baden, ja!'

De Palamute is overigens niet de enige toevoeging aan het buddysysteem. Je kunt meerdere buddy's inhuren die, in het geval van de Palico, elk hun eigen specialiteit hebben. Ga je een middagje foerageren? Neem dan je 'gathering' Palico mee. Moeite met het levend vangen van monsters? Je 'capture'-Palico weten daar wel raad mee. Zo worden je buddy's net zo belangrijk als je wapenuitrusting. Je zet je buddy's ook in om zonder jouw toezicht materialen te zoeken. Ben je op zoek naar een bepaalde grondstof, dan stuur je je Palico als marktkoopman in een onderzeeër eropuit. Je team van Meowcenaries kan dan weer een grote hoeveelheid monsteronderdelen ophalen. Zelfs al zou je Monster Hunter Rise exclusief offline spelen, krijg je dankzij je buddy's nooit het gevoel dat je er alleen voor staat.

Om het pakket helemaal af te maken zijn er nog kleinere, maar niet onbelangrijke pluspunten. Het belangrijkste is de gebruikersinterface, die door zijn afmetingen in handheldmodus perfect leesbaar is. Op de minimap kun je bovendien inzoomen en die laat je dan meteen zien welke grondstoffen er in de buurt zijn. Daardoor spendeer je minder tijd in menu's en is er meer oog voor je missie. Ook blijven monsteronderdelen nuttig. Waar ze voorheen stof in je inventaris verzamelden, kun je ze nu inzetten voor wapenupgrades. Op die manier blijft het de moeite om op alle monsters te jagen en maak je je niet altijd druk over de nieuwste, moeilijkste uitdagingen. Hoe klein die toevoegingen ook lijken, ze maken de game nog gestroomlijnder en genietbaarder en dat rondt het geheel af.

Monster Hunter Rise is een sfeervolle game met uitstekende graphics en verbluffende performance. De nieuwe 'traversal'-opties zijn fantastisch: zowel de Wirebug- als de Palamute-buddy zijn nu al onontbeerlijke toevoegingen aan de serie. De Rampage brengt variatie in de brouwerij, door de buddy's is je singleplayer-ervaring genietbaarder en de vele kleine toevoegingen maken de game helemaal af. Het is Capcom gelukt om Monster Hunter World te evenaren, en opnieuw een ijzersterke game neer te zetten die je niet mag missen.

Voor de Monster Hunter Rise review speelde Sander op de Nintendo Switch. De game komt op 26 maart exclusief voor de Nintendo Switch uit. Een pc versie is bevestigd.


Monster Hunter Rise: Sunbreak review

In de Monster Hunter Rise: Sunbreak-uitbreiding verlaat je het knusse dorpje Kamura en ga je naar Elgado Outpost op verzoek van Rondine, die een noodkreet van haar zus heeft ontvangen. Daar aangekomen word je onthaald in de nieuwe karaktervolle hub inclusief twee nieuwe maps. Jungle is een terugkerende map uit Monster Hunter 2 met veel kruip- en sluiproutes die dankzij de ‘traversal’-opties van Monster Hunter Rise nieuwe geheimen voor veteranen bevat. Citadel is dan weer een volledig nieuwe map met open vlaktes en enorm veel detail. Op de map komen verschillende biomes, zoals besneeuwde bergen, een ruïne en een bos samen tot één bijzondere mengelmoes vol geheimen. Er valt een hoop te zien in de nieuwe uitbreiding, en de nieuwe omgevingen vervelen niet.

Bekijk op YouTube

Geen nieuwe Monster Hunter zonder nieuwe monsters, maar na de Shogun Hermitaur in de eerste missie duurt het even voordat je oog in oog staat met de volgende hagelnieuwe uitdaging. Daar staat tegenover dat alle bestaande monsters en armor sets zijn geüpdatet: Sunbreak introduceert namelijk Master Rank-missies. Master Rank houdt in dat monsters nieuwe aanvalspatronen hebben en dat armor sets nog sterker zijn. Hoewel je dus opnieuw tegen gevestigde monsters zoals Pukei-Pukei, Rathian en Volvidon vecht, word je genadeloos afgestraft als je ze durft te onderschatten. De nieuwe monsters, zoals Malzeno en Garangolm, bieden uitstekend vormgegeven gevechten en zijn ware eindexamens voor de Master Rank-missies. Van top tot teen is de combat in Monster Hunter Rise: Sunbreak van de bovenste plank.

Sunbreak verbetert de kern van Monster Hunter Rise met slimme updates. Zo is het nu mogelijk om direct tegen een muur omhoog te rennen, wat de wendbaarheid van je jager flink ten goede komt. Daarnaast kun je een buddy naar een specifiek punt van de map sturen om een eenmalig ‘fast travel’-punt te creëren en is het zelfs mogelijk om specifieke items, zoals de Spiribirds of belangrijke mineralen, permanent op de minimap te markeren. Tot slot maak je met de Swap Skill Scrolls loadouts van verschillende Silkbind-vaardigheden die je tijdens een gevecht kunt uitwisselen. Je jager is daardoor veelzijdiger dan ooit en met slimme loadouts ben je altijd op het onverwachte voorbereid. De kern van Monster Hunter Rise was al ijzersterk, maar dankzij Sunbreak kun je niet meer terug naar hoe het was.

De Sunbreak-uitbreiding maakt van een uitstekende game een onmisbare. De slimme aanpassingen aan de kern van zowel de ‘traversal’ als de combat zijn elegant in eenvoud en tegelijk ijzersterk in executie. De nieuwe omgevingen zijn prachtig vormgegeven, met geslaagde arena’s voor zowel bestaande als nieuwe Monsters, die jou in de nieuwe Master Rank-uitdagingen gegarandeerd een kopje kleiner maken. Met Monster Hunter Rise: Sunbreak breekt een nieuwe dageraad aan en reist de game naar nieuwe hoogtes.

Voor de Monster Hunter Rise: Sunbreak review speelde Sander op de Nintendo Switch.

Lees ook dit