MSI Claw review - Aan de klauw kent men de leeuw
Er is nog werk aan de winkel.
De MSI Claw review van Carl kijkt of de gaming handheld pc van MSI zijn klauwen in je zet.
Wie had ooit gedacht dat handheld gaming pc’s zo’n overweldigend succes zouden genieten? Er zijn ondertussen tal van modellen op de markt, die allemaal met unieke features een deel van de koek opeisen. De MSI Claw is de nieuwste uitdager en schuift enkele mooie punten naar voren: een 120Hz-display, een focus op comfort, en gebruik van de nieuwste Intel-componenten. MSI slaagt er grotendeels in om die features succesvol te verwezenlijken, maar de matige prestaties en vooral issues met de interface vormen belangrijke kanttekeningen.
De MSI Claw is zeker niet het mooiste meisje van de klas. De curves van de Claw zijn zeer rechtlijnig, en het scherm is redelijk klein en omgeven door een dikke bezel. De Claw komt daardoor wat plomp over. De visuele kant wordt wel gered door de RGB-belichting onder de joysticks en de ‘face buttons’, alsook de typerende ‘klauwkrassen’ van MSI onderaan. Die elementen redden een voorts redelijk onbehouwen vormgeving.
Wat de MSI Claw mist qua visuele kwaliteiten, maakt ze ruimschoots goed wat betreft ‘feel’. De Claw ligt namelijk heerlijk in de hand, met een kromming achteraan die zo goed is ontworpen dat je vingers natuurlijk op de triggers terechtkomen. Achteraan zitten er bovendien twee macroknoppen, waardoor je je duimen minder van de joysticks moet halen - vergelijkbaar met premium controllers voor consoles. De linkse joystick staat naar mijn smaak iets te dicht bij de rand, maar dit gaat voor de meeste gebruikers geen probleem zijn (ik ben me bewust van mijn bovengemiddeld grote handen). Met een gewicht van minder dan 700 gram is deze handheld bovendien zeer licht. Lange speelsessies zijn een waar plezier. De MSI Claw is simpelweg subliem qua ergonomie.
De MSI Claw schiet echter schromelijk tekort wat betreft het besturingssysteem. Net zoals vele andere pc-handhelds draait de Claw op Windows 11. Het voordeel daarvan is dat je eender welke app kunt installeren. De Claw slaagt er echter niet in om Windows 11 aangenaam te maken. Zo moet je om te typen altijd rechtsonder op de taakbalk een virtueel toetsenbord tevoorschijn toveren. Nieuwe programma’s installeren (zoals Steam of de Epic Games Store) moet je ook altijd via je browser downloaden. Het staat in schril contrast met het gebruiksgemak van bijvoorbeeld de ROG Ally, waar je zulke launchers vanuit de ‘Armoury Crate’ kunt installeren. Het ‘touchscreen’-display is een reddende engel, zodat je de Claw nog enigszins als een tablet kunt gebruiken - want anders is het extreem omslachtig om de Windows 11-interface met de linkerjoystick en A-knop te doorlopen.
MSI doet weliswaar enkele dappere pogingen om de interface te stroomlijnen. Vlak onder de ‘Share’-knop staat namelijk de ‘MSI Center M’-knop, waarmee je naar een toegewijde overlay voor gaming gaat. Zo kun je snel navigeren naar Steam, Game Pass, de Epic Games Store, en meer (als je die via de eerder uitgelegde manier hebt gedownload). Games die je via deze digitale winkels installeert, komen bovendien op een ‘snelkeuzebalk’ terecht zodat je ze onmiddellijk kunt lanceren. In theorie, toch. De MSI Claw kampt op dit moment nog met zeer veel bugs en glitches. Zo kwam ik bij het lanceren van een game via het MSI Center M toch vaak terecht op een Steam-pagina, waar ik manueel moest manoeuvreren. Soms weigert MSI Center M om te openen - of sluiten schermen onverwachts. En het gebeurde maar liefst tweemaal dat ik de helderheid van de Claw aanpaste, maar het geluid besloot om ermee op te houden. Alles lijkt op dit moment met haken en ogen aan elkaar te hangen.
Mijn reviewmodel was uitgerust met een Intel Core Ultra 5 en 16 GB RAM. Dat vertaalde zich in matige gameprestaties. Ik moest de grafische presets voor Control op de allerlaagste settings zetten om 60 frames per seconde te bereiken, maar er bleven ernstige haperingen - vooral bij transities tussen zones. Forza Horizon 5 had hetzelfde probleem: door lage presets kon ik in bepaalde gebieden 60 frames per seconde bereiken, maar naar een nieuw gebied gaan zorgde altijd voor storende framedrops. Lies of P bleek een van de beste testgames, waar de MSI Claw meer consistent bleef, zelfs tussen zones. Uiteraard is er het argument dat gamen op 30 fps perfect valabel is - maar dat doet enorme vragen rijzen over het display van de MSI Claw.
Het display van de MSI Claw lijkt namelijk te ambitieus voor de bescheiden interne specificaties, met een verversingssnelheid van 120 Hz. Zoals gezegd lijkt het uit mijn selectie testgames echter onwaarschijnlijk dat je überhaupt 120 frames per seconde bereikt (tenzij bij de simpelste indiegames). Het voelt bijgevolg aan als ‘overkill’. Het scherm ondersteunt weliswaar ‘variable refresh rates’ (VRR) waardoor lagere frames gecompenseerd worden, maar dit begint bij 48 frames - en het lijkt simpelweg moeilijk om deze grens consistent te halen met deze specificaties.
Over de beeldkwaliteit van de MSI Claw valt er weliswaar niks te klagen. De maximumresolutie is 1080p, maar dat is meer dan genoeg voor de grootte van 7 inch; de pixeldichtheid is steeds aangenaam. En hoewel sommige concurrerende handhelds gebruikmaken van een superieur OLED-display, komen games op de MSI Claw steeds levendig en kleurrijk over dankzij de piekhelderheid van 500 nits.
Tot slot is de batterijduur van de Claw vergelijkbaar met concurrerende handhelds - om te zeggen dat het een kort leven beschoren is. Reken voor veeleisende games maximum anderhalf uur. Net zoals andere modellen op de markt is er dus nog werk aan de winkel om het batterijleven te verlengen. De MSI Claw verdient echter enorm veel lof voor de audiokwaliteit. De samenwerking met bedrijf Nahimic loont duidelijk; de bas is zo krachtig dat de Claw zelfs aangenaam in je handen schudt en beeft bij intense muziek. Voor audiofielen is dit de handheld bij uitstek.
Ik heb uiteindelijk zeer gemengde gevoelens over mijn tijd met de MSI Claw. Enerzijds ligt de Claw heerlijk in de hand, laat het scherm de games ideaal tot zijn recht komen, en is de audio uitmuntend voor een handheld. Zo genoot ik er vaak van om ‘on the go’ mijn pc-gamebibliotheek verder te verkennen. Anderzijds zijn er belangrijke problemen met de prestaties van games, en is vooral het gebruiksgemak van de interface ondermaats. De vele bugs en glitches in het bijzonder zorgden ervoor dat de MSI Claw me net zo vaak deed knarsetanden van frustratie als grijnzen van plezier. Er is nog werk aan de winkel.
Wil je deze handheld zelf in huis halen? Je kunt de MSI Claw kopen op Bol.com.