Skip to main content

MSI Clutch GM51 Review – De motor van een Ferrari in het lichaam van een Skoda

Vliegt te dicht bij de zon.

Bedenkelijke ontwerpkeuzes overschaduwen de goede in de MSI Clutch GM51 - zeker op dit prijspunt.

In de MSI Clutch GM51 review vervloekt Joël zijn grote vingers.

MSI geldt als een van de beste hardwarefabrikanten voor interne pc-componenten. De randapparatuurproductlijnen van MSI genieten nog niet dezelfde mate van lof en de MSI Clutch GM51 verandert daar weinig aan. Het is een aangenaam slanke, bedrade ergonomische muis. Zelfs de best mogelijke sensor en verrassend oog voor detail weten echter niet de bedenkelijke ontwerpkeuzes te verbloemen. Daardoor vliegt de MSI Clutch GM51 op dit prijspunt wel heel dicht bij de zon.

De gepatenteerde ‘MSI Diamond Lightgrips’ verheffen de anderzijds doorsnee looks van de MSI Clutch GM51. Die ‘lightgrips’ zorgen ervoor dat de zijkanten van de zwarte muis een smaakvolle reeks aan RGB LED op een diamantenpatroon tonen. Het past goed bij het lichtgevende MSI-drakenlogo op de rug van de muis. Die rug ziet er echter een stuk minder smaakvol uit. Het zwart heeft namelijk niet dezelfde tint als die op de zijkanten en er zit een rare inkeping tussen de rug van de muis en de basis van de knoppen. Die inkeping doet vermoeden dat de rug afneembaar is, maar niets is minder waar. De MSI Diamond Lightgrips maken dan ook een hoop goed, maar de Clutch GM51 verdient alsnog geen schoonheidsprijs.

MSI Clutch GM51 2
MSI Clutch GM51 review - De Diamond Lightgrips zijn smaakvol

In de hand voelt de MSI Clutch GM51 vrij uniek aan. Daar waar veel ergonomische muizen een ‘thicc’ schoonheidsideaal nastreven dat goed bij de popcultuur van deze tijd past is de MSI Clutch GM51 jaren 90-slank. Daarnaast verdient de bouwkwaliteit de volle punten aangezien niets rammelt of indeukt. De coating boven op de muis voelt ook hoogwaardig aan en geeft voldoende grip. Volgens MSI horen de Diamond Lightgrips je ook meer grip te geven maar die zijn ironisch genoeg net lastig vast te houden. De textuur voelt weliswaar aangenaam onder je vingers maar extra grip levert die niet op. Het is een klein minpunt voor een muis die lekker in de hand ligt, goed gebouwd is en een vrij markante vorm heeft.

Over de knoppen op de MSI Clutch GM51 is daarentegen geen lof te spreken. Ten eerste hebben de zijknoppen een driehoeksvorm die je duim meer ruimte geeft. Bijgevolg kun je ze – in tegenstelling tot platte zijknoppen - moeilijk indrukken, tenzij je je duim omhoog rolt. Dat is vervolgens onhandig wanneer het gebrek aan een stabiele greep een Game Over betekent. Ten tweede voelen de linker- en rechtermuisknop even ondermaats aan. De Omron 60M-switch is niet bevredigend en de implementatie ervan is matig. Ook daar probeert MSI iets buiten de norm. M1 en M2 hebben namelijk aan beide zijden een schuine rand op de knop. Aan de rechterzijde hapt die knoprand bij elke actuatie in je ringvinger. Die rand geeft wellicht je ringvinger een plek wanneer je drie vingers op de muis laat rusten, maar ook dat schiet tekort. De Omron-switches actueren daar namelijk veel te gemakkelijk door, waardoor je tijdens snelle bewegingen met die greepstijl te snel per ongeluk M2 indrukt. MSI probeert met het knoppenontwerp het wiel opnieuw uit te vinden en levert in plaats daarvan een vierkant af.

MSI Clutch GM51 3
MSI Clutch GM51 review - Weinig lof over de knoppen

De MSI Clutch GM51 is uitgerust met een indrukwekkende, ‘crème de la crème’ PixArt PAW-3395-sensor die je tot 8000Hz kunt opschroeven. Hoewel dat theoretisch gezien acht keer sneller is dan een standaard 1000Hz-updaterate zitten daar in de praktijk echter wel wat haken en ogen aan. Met de aanbevolen systeemvereisten (voor 8000Hz, volgens MSI) is de muis namelijk in Apex Legends ronduit onbruikbaar. Elke snelle beweging van de muis ziet eruit als een PowerPoint-presentatie. In een lichtere game zoals Overwatch is dat niet het geval, maar wijkt je DPI-waarde enorm af, waardoor je sensitivity halveert. De prestaties op 1000Hz zijn wel goed, en MotionSync op de PAW-3395 levert nog steeds een soepele mikervaring op. De bovengenoemde euvels zorgen er echter wel voor dat de MSI Clutch GM51 aanvoelt alsof je een Ferrari-motor in een Skoda propt, waarbij het maar de vraag is of hij überhaupt start.

Op de doos pronkt de muis met als volle titel ‘MSI Clutch GM51 Lightweight’, en met een gewicht van 75 gram verdient de Clutch GM51 die titel. Dat is wel discutabel voor zijn tien gram zwaardere draadloze broer die eveneens die titel draagt. De PTFE-voeten in combinatie met het lichte gewicht laten de muis moeiteloos over de meeste oppervlaktes glijden. Het ontwerp van de draad doet daar geen afbreuk aan. De kabel staat lichtelijk schuin omhoog zodat die de muis niet vertraagt. Bovendien is de kabel licht en soepel. De Clutch GM51 beweegt moeiteloos, terwijl ook aan kleine details is gedacht.

MSI Clutch GM51 3
MSI Clutch GM51 review - Door het prijspunt vliegt deze muis te dicht bij de zon

Tot slot vliegt de Clutch GM51 betreffende het prijspunt wel heel erg dicht bij de zon. Met een gemiddelde prijs van 67 euro concurreert de muis tegen de absolute top van het bedrade marktsegment en weet hij zich daar niet staande te houden. De indrukwekkende 8000Hz-sensor is ongetwijfeld deel van het hoge prijspunt. Het is echter nog maar de vraag of je daar in het beste scenario veel van merkt. De sprong van 125Hz naar 1000Hz is immers een versnelling van 7ms, terwijl die van 1000 naar 8000 maar 0,850ms is. Daarnaast zijn er simpelweg betere opties voor dit geld. Er zijn voor MSI-muizen – en zo ook de Clutch GM51 - duidelijke groeipijnen aan te wijzen die absoluut niet in de prijs reflecteren.

De MSI Clutch GM51 is vooral een degelijke optie wanneer het gros van de ergonomische muizen je wat te breed is. Het is een unieke slanke muis die goed in de hand ligt met een smaakvol ogend RGB-patroon op de zijkanten. Bovendien zit er een beest van een motor in, in de vorm van de PixArt PAW-3395-sensor. Mits je die op 8000Hz überhaupt aan de praat krijgt. Het onhandige knoppenontwerp in combinatie met het te dappere prijspunt gooien echter een enorme schep roet in het eten, waardoor je beter elders kunt zoeken.

Lees ook dit