Skip to main content

MSI Cyborg 15 AI A1V (2024) review – Nogal artificieel, weinig intelligentie

Moet nog veel bijleren.

De MSI Cyborg 15 AI A1V (2024) heeft degelijke gameprestaties voor een klein budget, maar de hele gebruikservaring schiet tekort.

Gaminglaptops zijn ongezien populair geworden en schuiven innovatieve nieuwe features naar voren. Het incorporeren van artificiële intelligentie is een logische stap gezien het toenemende belang van deze technologie. Hardwareproducent MSI springt graag mee op de kar. De MSI Cyborg 15 AI belooft innovatie via AI - en doet dat bovendien aan een zeer toegankelijke prijs. Wat op papier goed klinkt, blijkt uiteindelijk te lijden onder een ondermaatse gebruikservaring.

Natuurlijk wil je dat je gaminglaptop er goed uitziet. De MSI Cyborg 15 AI is op dat vlak geen voltreffer. De laptop bestaat voornamelijk uit scherpe, logge randen en een chassis dat uit doorzichtig plastic bestaat (en soms kraakt bij het opendoen). Het meest in het oog springend zijn de WASD-toetsen. Hoewel het handig is om in het heetst van de strijd je belangrijkste toetsen snel terug te vinden, ziet het plastic er ongelofelijk goedkoop uit. Nog erger zijn de pijltjestoetsen rechts onderaan. Die zijn uitgerust met zeer kitscherige symbolen die alternatieve functies aanduiden. Het is allemaal zeer bedenkelijk vanuit een designperspectief. In combinatie met de RGB-belichting is dit een visueel zeer ‘drukke’ laptop die je eerder koppijn dan plezier bezorgt. Wel een kleine bonus: de charmante boodschap die MSI onderaan heeft gegraveerd.

Bekijk op YouTube

Het toetsenbord ziet er dus niet geweldig uit, en typt nog slechter. Elke toetsindruk is bijzonder zacht, met zo goed als geen feedback, waardoor het wel een membraan toetsenbord lijkt. Bovendien is het ontbreken van een ‘Shift’-knop aan de rechterkant verwarrend, vooral wanneer je de laptop begint te gebruiken. Ook zorgt de inclusie van een ‘numpad’ voor productiviteitstaken ervoor dat alle toetsen rechts bijzonder klein zijn. Als klap op de vuurpijl registreert de touchpad niet elke beweging en voelt klikken nogal ‘plastiekerig’ aan. Dat alles maakt het geen pretje om lange epistels op de MSI Cyborg 15 AI te typen. Je kunt je er niet aan ontdoen: de bouwkwaliteit en gebruikservaring in het algemeen zijn ondermaats.

Hoe zit het nu precies met de prestaties onder de motorkap van de MSI Cyborg 15 AI? Mijn reviewmodel had de volgende specificaties:

  • Central Processing Unit (CPU): Intel Core Ultra 7
  • Neural Processing Unit (NPU): Intel AI Boost
  • Graphics Processing Unit (GPU): Nvidia GeForce RTX 4050
  • RAM: 16 GB (DDR5)
  • Opslagcapaciteit: 512 GB

MSI is in de eerste plaats een producent van onderdelen voor gaming-pc’s, dus de vraag rijst in hoeverre het die componenten tot het uiterste kan duwen. Een rondje door Night City in Cyberpunk 2077 met de settings op ‘Very High’ en de resolutie op 1080p (het maximum voor het display) resulteerde in een framerate die consistent rond de 20 frames per seconde (fps) bungelde. Senua’s Sage: Hellblade 2 is wellicht een van de meest veeleisende games van 2024 en doet zelfs de krachtigste hardware worstelen om de visuele topper aan de hoogste settings aan een stabiele 60 fps te draaien. Ook de MSI Cyborg 15 AI slaagt daar niet in, al bereikte ik met alle settings op ‘High’ en DLSS aan (en op ‘Balanced’) doorgaans rond 40 fps. Hoewel je grafische compromissen moet sluiten voor een stabiele framerate (en vastzit aan een resolutie van 1080p) is het indrukwekkend dat een laptop aan zo’n bescheiden prijs toch dergelijke prestaties kan voorschotelen.

De laptop heeft ‘AI’ in de titel, maar de implementatie is voorlopig relatief beperkt. Een van de pijlers is bijvoorbeeld de MSI AI Engine, die je gebruik van de laptop monitort en op basis daarvan de ideale settings voor jouw situatie selecteert en aanpast. De Engine is echter begraven in het MSI Center - en zelfs daar moet je even rondkijken en de MSI AI Engine handmatig activeren. Eenmaal actief krijg je bijzonder weinig informatie over wat de Engine nu precies doet, behalve automatisch wisselen tussen verschillende User Scenarios (bijvoorbeeld ‘gebalanceerd’, ‘stil’, etc). Het uittesten van de hierboven vermelde games leverde bovendien identieke resultaten op. Een andere pijler, MSI AI Artist genaamd, is dan weer bedoeld om via je hardware visuals te creëren. Die toepassing staat standaard echter niet geïnstalleerd op de laptop, dus het uittesten ervan viel buiten het kader van deze review. De suite aan AI-opties valt dus tegen.

Het scherm van de MSI Cyborg 15 AI draagt bij aan het ondermaatse eindoordeel. Dit display meet 15,6 inches en heeft een resolutie van 1080p en een verversingssnelheid van 144 Hz. Ondanks de zeer geslaagde ‘anti-glare’-coating en brede kijkhoeken schiet het scherm echter tekort qua beeldkwaliteit. Zo wordt slechts 48 percent van het DCI-P3-kleurenspectrum en 67 percent van het sRGB-spectrum gedekt, en is de helderheid beperkt tot 250 nits. Schrik dus niet wanneer de kleuren op deze laptop bijzonder gedempt en monotoon lijken.

Qua ‘input-output’-opties (I/O) maakt de MSI Cyborg 15 AI tot slot enkele bizarre keuzes die de gebruikservaring opnieuw ondergraven. Eerst en vooral heb je slechts één enkele USB-C-ingang, naast twee USB-A-ingangen met enkele van de stroefste poorten die ik ooit bij een apparaat heb proberen gebruiken. Het merendeel van de I/O (inclusief HDMI 2.0-video-output, een ethernet-‘jack’ en de oplaadpoort) zit bovendien aan de rechterkant van de laptop. Een ‘rookie mistake’ voor gaminglaptops, want daar plaatsen zo goed als alle gebruikers net hun muis. Door zoveel randapparatuur daar te plaatsen, beroof je de gebruiker met andere woorden van ruimte. Het is werkelijk bizar dat een bedrijf met zoveel jaren ervaring dit soort fouten maakt.

De MSI Cyborg 15 AI is een middelmatige gaminglaptop. Dat geldt niet per se voor de interne specificaties, want ondanks grafische compromissen weet deze zeer goedkope laptop veel moois te persen uit toppers zoals Hellblade 2 en Cyberpunk 2077. De algemene ervaring met de MSI Cyborg 15 AI laat echter te veel steken vallen. De bouwkwaliteit is ondermaats, de typervaring is niet fijn, en de keuzes die MSI qua I/O maakt, doen de wenkbrauwen fronsen. Het scherm schiet daarenboven ook tekort, met een zeer beperkt kleurbereik en lage piekhelderheid. De introductie van artificiële intelligentie lijkt een spannende stap, maar deze laptop heeft nog heel veel te leren.

Lees ook dit