Skip to main content

Nintendo Switch OLED hands-on preview

De moeite waard?

Nintendo Switch OLED Model is de langverwachte update voor de enorm succesvolle hybride console van Nintendo. Buiten de Nintendo Switch Lite in 2019, heeft de Switch nog geen revisies gehad. Eerdere geruchten spraken over een 'Pro'-versie die hogere specificaties zou hebben, maar dat blijkt dus niet het geval. De Switch OLED is een zuinige update die vooral op de handheldmodus focust. Tijdens een hands-on sessie op 29 juni in het hoofdkwartier van Nintendo Nederland kon ik zelf met het nieuwe model aan de slag.

De naam zegt het al: in plaats van het LCD scherm van de normale Switch en Switch Lite, beschik je hier dus over een OLED scherm wanneer je de Switch in handheldmodus speelt. Dit type scherm zorgt voor rijkere kleuren en diepere zwarttinten. Tijdens mijn previewsessie kwam dat goed aan bod. De kleuren in het Hyrule van Breath Of The Wild spatten van het scherm, en de donkere omgevingen van Hollow Knight kwamen veel meer tot hun recht. Als bonus zijn de kijkhoeken bij OLED schermen ook beter. De kleuren ogen dus niet langer 'uitgewassen' als je niet vlak voor het scherm zit; belangrijk als je supportert voor iemand die naast je aan het spelen is.

Bekijk op YouTube

Je krijgt met de Switch OLED niet enkel een beter scherm, maar ook méér scherm. De Switch OLED meet met 7 inches namelijk flink wat groter dan het 6.2 inch scherm van de oorspronkelijke Switch, of de 5.5 inch van de Switch Lite. Dat is zeker aangenaam voor een nog diepere immersie voor wie solo speelt, maar de echte waarde zit 'm in multiplayergames. Je hoeft je ogen niet langer samen te knijpen tijdens splitscreensessies Mario Kart en kunt dus meer comfortabel 'on the go' multiplayer spelen.

Een van de meeste beloftevolle nieuwe features is namelijk eentje die op papier onder de radar vliegt: de vernieuwde 'kickstand'. De standaard van de oorspronkelijke Switch was krakkemikkig, waardoor het niet betrouwbaar was om in elke situatie te gebruiken. De Switch OLED heeft echter een kickstand die over de hele breedte loopt en daardoor vele malen stabieler is. Bovendien kun je het nu ook bijna 180 graden plooien en op eender welke positie daartussen gebruiken. De standaard lijkt daardoor een merkbare verbetering tegenover vroeger.

Ook de audio van de Switch OLED is volgens Nintendo verbeterd, en op het eerste gehoor lijkt dat te kloppen. Vooral bij de orkestrale soundtrack van Breath of the Wild leek de klank voller en meer genuanceerd. Ik leek zelfs in staat om nu met enige accuraatheid de posities van geluiden in games te bepalen, alsof ik met een degelijke headset speelde. Een goede eerste indruk dus. Het is echter nog niet duidelijk of de speakers ook effectief luider dan die van de oorspronkelijke Switch gaan.

Je hoort het: zowat alle belangrijke wijzigingen hebben rechtstreeks met de 'handheld' modus van de Switch te maken. Andere wijzigingen zijn erg minimaal. De Dock heeft nu een LAN poort waar je een ethernet kabel aan kunt sluiten voor een meer betrouwbare internetverbinding. De Dock ziet er esthetisch ook een beetje anders uit, met een ronde curve waar de handheld in geschoven wordt. De gleuf blijft effectief wel vierkant wanneer je het naderbij bekijkt, maar die ronde curve geeft het design toch een meer moderne feel. En qua opslaggeheugen heeft de Switch OLED nu standaard 64GB aan intern geheugen, in plaats van de 32GB van weleer.

Voor bestaande Switch eigenaars die een upgrade willen uitvoeren is er goed nieuws, want alle officiële Nintendo accessoires zoals Joy-Cons blijven compatibel. Zelfs de bestaande Nintendo Switch opbergtas heeft blijkbaar nog genoeg ruimte voor de Switch OLED. Ook de Dock van de vorige Switch blijft werken met de OLED handheld, en vice versa. Het enige aspect dat volgens Nintendo exclusief blijft aan de Switch OLED zijn de nieuwe witte Joy-Cons, die enkel beschikbaar zijn wanneer je de witte editie van het OLED model koopt.

De Nintendo Switch OLED lijkt dus een zuinige update voor de Switch te worden. Vooral wie graag in handheldmodus gamet, kan zich verwachten aan enkele fijne nieuwtjes. Het OLED scherm oogt niet alleen kleurrijker, maar het is ook een flink pak groter. In combinatie met de verbeterde audio, oogt de presentatie van games indrukwekkender. De nieuwe 'kickstand' is misschien wel de meest nuttige feature. De updates aan de Docked modus lijken minimaal, maar zijn welgekomen. En het feit dat al je accessoires compatibel blijven, belooft een flinke opsteker te worden. "If it ain't broke, don't fix it", lijkt het credo van Nintendo. De formule van de Switch is een winnaar, en de Switch OLED is een logische stap als upgrade.

Lees ook dit