Skip to main content

Nintendo Switch review

Nintendo schakelt een versnelling hoger.

Het is duidelijk: Nintendo popelt om het tegenvallende Wii U-tijdperk af te sluiten en met een schone lei te beginnen. De lancering van de Nintendo Switch is namelijk een van de snelste in de gamegeschiedenis. Na maanden van geruchten en speculatie werd de console in oktober 2016 officieel aangekondigd. Amper een half jaar later ligt de Switch in de rekken. Het hangt natuurlijk grotendeels van de games af of de Switch daadwerkelijk Nintendo's langverwachte terugkeer naar de consolemarkt betekent, maar de hardware heeft in ieder geval het potentieel om Sony en Microsoft slapeloze nachten te bezorgen.

Switchen

Nintendo's nieuwe console heet niet voor niks 'Switch'. Het eerste dat je dan ook doet, is testen of het 'switchen' tussen handheld- en consolemodus echt zo goed werkt als Nintendo's promotiefilmpjes doen uitschijnen. Zodra je de Switch in de Dock steekt, pikt je televisie het HDMI-signaal op en kun je verder spelen. Het enige wat je moet doen, is de beide schouderknoppen indrukken op de controller die je wilt gebruiken. Omgekeerd is het net hetzelfde verhaal: zodra je de Switch uit de Dock haalt, komt het scherm op de tablet tot leven en ga je na het selecteren van de gewenste controllers meteen verder. Snel, gemakkelijk en zonder geknoei: de belofte van gebruiksvriendelijke '(un)plug en play' is dubbel en dik ingelost.

Bekijk op YouTube

Interface en design

Die gebruiksvriendelijkheid zie je ook terug in de interface van de Switch. Afbeeldingen geven weer welke software er op je Switch staat en kleine, duidelijke iconen geven je toegang tot onder andere de Nintendo eShop, je screenshots en de instellingen van je Switch. Het instellingenmenu is een stuk meer gestroomlijnd dan dat van de Wii U: de vele kleurrijke icoontjes zijn ingewisseld voor eenvoudige, duidelijke tekst. Ook krijg je door de Home-knop eventjes ingedrukt te houden een snelmenu waarin je de helderheid aanpast of de vliegtuigstand in- of uitschakelt. Dat kun je zelfs zonder onderbreking in een game doen. Je ziet duidelijk dat Nintendo naar andere fabrikanten heeft gekeken en zo een moderne UI heeft ontwikkeld. Voor de eerste keer heb je een volwassen Nintendo-product in handen.

Niet alleen de gebruikersinterface, maar ook het hele design van de Switch straalt die volwassenheid uit. De matte afwerking oogt een pak mooier dan de glanzende finish van de Wii U. De Switch is een toestel waarmee je fier op de bus of trein kunt zitten zonder het gevoel dat je op een stuk speelgoed tokkelt. Nintendo zou echter Nintendo niet zijn mocht de ontwikkelaar geen speelse twist aan het geheel meegeven. Naast de zakelijke, grijze Joy-Cons heb je ook de neonblauwe en -rode Joy-Cons, voor als je toch liever een iets fleurigere console hebt.

Joy-Cons

Maar of ze nu grijs zijn of een gek kleurtje hebben, de Joy-Cons zijn het kloppende hart van de Switch. Zonder die afneembare controllers zou de console namelijk niet meer zijn dan 'gewoon' een Nintendo-tablet. Zitten de Joy-Cons echter wel vast genoeg aan de tablet? Lopen ze niet het risico om af te breken? Nintendo heeft daar ook goed over nagedacht. Je bevestigt de Joy-Cons namelijk door ze over de rails links en rechts van het scherm te schuiven. Ze klikken vast en zijn niet op 'onvoorziene' manieren los te krijgen, tenzij er heel wat kracht mee gemoeid is.

De Joy-Cons liggen heel goed in de hand, zelfs als je kolenschoppen van handen hebt zoals ondergetekende. De onderste ZL- en ZR-schouderknoppen steken een beetje uit, zodat je de Joy-Cons gemakkelijk op je middelvingers kunt laten rusten. Daardoor zijn de controllers in tegenstelling tot een Nintendo 3DS een pak comfortabeler om langdurig vast te houden. Bovendien merk je door hun gewicht van 50 gram amper dat je ze in je handen hebt. Dat is ook nodig, want de tablet is met zijn 300 gram aan de zware kant. Met een totaalgewicht van 400 gram (300 gram tablet + 2 x 50 gram Joy-Cons) weegt de Switch na een tijdje portable gamen wel door. Ter vergelijking: een New Nintendo 3DS weegt 253 gram, het XL-model 329 gram.

Om je handen en polsen te sparen, kun je onderweg in de zogenaamde 'tabletop'-modus spelen: daarbij maak je de Joy-Cons los, klik je de standaard open en zet je de tablet op tafel. Het systeem werkt, maar het is problematisch dat je de kijkhoek niet kunt bepalen. De standaard heeft namelijk maar twee standen: open en dicht, en de Switch staat net iets te 'recht' als je de standaard openklapt. Bovendien is de standaard van bedenkelijke kwaliteit en loopt hij het risico om snel af te breken. Het feit dat er op de Switch een tutorial geprogrammeerd is die toont hoe je de standaard weer vastmaakt, lijkt erop te wijzen dat Nintendo bij voorbaat al op de hoogte is van het potentiële probleem.

Links: de Switch Pro Controller, rechts: beide Joy-Cons in de Charging Grip.

Als je de Switch in de Dock steekt voor een (lange) speelsessie voor je televisie, kun je de Joy-Cons in de meegeleverde Grip steken voor een traditionele controller-ervaring. Dat zorgt voor veel extra comfort. Een slim stuk design van Nintendo, aangezien het kleinood niet meer is dan een stuk plastic. Als je geen extra geld voor een Switch Pro Controller wilt neertellen, dan is de Grip met de Joy-Cons erin de beste manier om thuis van je games te genieten.

Toch is de Pro Controller het overwegen waard. Hij ligt namelijk perfect in de hand en heeft met 250 gram het perfecte gewicht. Ook zijn de sticks, ABXY- en schouderknoppen een pak groter dan op de Joy-Cons, en krijg je een D-pad in plaats van de vier aparte knoppen op de linker Joy-Con. Dat laatste is voor liefhebbers van fighting games een doorslaggevende factor. De knoppen op de Pro Controller zijn wel iets stugger dan die op de Joy-Cons. Bij de Joy-Cons moet je minder kracht op de knoppen zetten en krijg je meteen een aangename klik-feedback terwijl de Pro Controller meer kracht vereist en niet dezelfde feedback geeft. Maar een kniesoor die daarop kijkt: de Pro Controller is door zijn robuuste bouw, mooie semitransparante design, goede knoppen en perfecte draagcomfort de beste Nintendo-controller sinds die van de Gamecube.

Tablet

Het scherm van de tablet van de Switch heeft een resolutie van 720p. Dat is weliswaar een stap terug vergeleken met de tv-modus die tot 1080p gaat, maar in de praktijk merk je daar door het kleinere scherm weinig van. Zo moet de draagbare The Legend of Zelda: Breath of the Wild op grafisch vlak niet onderdoen voor de ervaring op de televisie. Het scherm van de Switch is bovendien een touchscreen. We kunnen er voorlopig echter niet meer over zeggen, aangezien we nog geen games hebben ontvangen die het touchscreen ondersteunen.

De bovenkant van de tablet.

De kwalitatieve stereoluidsprekers brengen het geluid goed over en je kunt bovenaan een hoofdtelefoon aansluiten voor een nog betere audio-ervaring. De positie van de aansluiting is stof voor discussie, maar er zit een goede reden achter: als de aansluiting onderaan had gezeten, dan zou dat voor de tabletop-modus problematisch zijn geweest. Aan de bovenkant van de tablet vind je ook de volume- en aan-en-uitknop, en de ingang voor je game cards. De knopjes zijn gemakkelijk bereikbaar met je linkerwijsvinger, dus je moet geen onnatuurlijke beweging maken.

Qua batterijleven kloppen de eerdere aanwijzingen van Nintendo. Na een drietal uur The Legend of Zelda: Breath of the Wild moet de tablet opgeladen worden. Daar heb je echter de Dock niet voor nodig, want aan de onderkant van de tablet zit de ingang voor een USB Type-C-oplader. Zo kun je onderweg gemakkelijk je Switch opladen. Nog handiger is het als je telefoon dezelfde ingang heeft, want dat is dan alweer een adapter uitgespaard. Mocht je die echter niet hebben: geen paniek. Je moet geen aparte adapter kopen, want je kunt die van de Dock eenvoudigweg loskoppelen en meenemen. Alweer een streepje voor op vlak van gebruiksvriendelijkheid.

Conclusie

Nintendo levert met de Switch zijn beste console in jaren af. De ontwikkelaar heeft de belofte van het moeiteloze switchen volledig ingelost. De Joy-Cons liggen in de verschillende configuraties goed in de hand en bieden je genoeg opties om te ontdekken welke jij het meest comfortabel vindt. Alleen de tabletop-modus laat door de gebrekkige standaard te wensen over. Daarnaast ziet de Switch er strak en volwassen uit. Zowel qua uiterlijk en UI is het gebruiksvriendelijkheid ten top. Het is nu wachten op de games om te zien of de Switch tot zijn recht komt, maar qua hardware zit Nintendo alleszins dubbel en dik goed om weer met Sony's PlayStation 4 en Microsofts Xbox One de degens te kruisen.

De Nintendo Switch lanceert op 3 maart. Hier lees je nog eens alle Nintendo Switch informatie.

Lees ook dit